Egypte, etentje met kids.

Carola in concert
Jetze Dam organiseert op 19 maart a.s. een concert van Carola met haar Get Back Live in Fluitenberg, net onder de rook van het Drentse Hoogeveen.
Hij vroeg mij om daar op dit journaal melding van te maken, en te verwijzen naar http://getbacklive.dambord.nl   waar alle info is te vinden?


( Het Australie item is van dinsdag 1 feb )

Australie opnieuw in problemen door de weergoden !

Onder: Gewend als we dat waren, houden hier nu ook hier thuis het weer in Australie in de gaten. Er zijn verschillende hele goede websites met radar en satelliet info over het weer in Down Under. Van een van deze sites het hieronder staande satelliet plaatje van half acht dinsdagavond Ned tijd. Duidelijk is de Cycloon Yasi te zien die vanuit de Coral Sea over het Great Barrier Reef naar het noordoosten van Queensland koerst. Een gebied waar wij met onze campervan een paar weken geleden ook doorheen reden. Het ziet er naar uit dat dit de zwaarste tropische storm is die Queensland ooit getroffen heeft. Er zijn rondom Cairns vele opvangcentra opengesteld om de tienduizenden ge-evacueerden uit het gebied tussen Cooktown en Townsville plaats te bieden. Woensdagochtend Ned tijd zal de storm in volle hevigheid over Queensland razen.

Onder: Het onderstaande bericht van dinsdagavond half 9 – het is in Australie dan woensdag half 7 s’ morgens – spreekt van de dodelijkste cycloon die Australie ooit getroffen heeft

( maandag 1 feb )

Egypte houdt de hele wereld in de ban !

Net als de rest van de wereld houden wij hier van spanning ook onze adem in voor de ontwikkelingen in Egypte. Gistermiddag en avond, nota bene op zondag, hebben wij zelfs af en toe de TV even aangezet op CNN, om de gang van zaken nauwgezet te volgen. Komt er democratie of gaat de ene dictator plaats maken voor de andere? Of ontstaat er een machtsvacuum in Egypte waarbij fundamentalistische moslimbewegingen zich net zoals in Iran na het afzetten van de Shjah als schurkenregime ontwikkelen ? Hoe zal een machtswisseling de verhoudingen met bondgenoot Israel en de stabiliteit in de gehele regio beïnvloeden? Gaat deze revolutie zich als een domino-effect ontwikkelen, en zullen buurlanden als Syrië Jordanië, Saoudi Arabië en nog meer landen volgen? Welke rol gaan de Amerikanen hierin spelen, en wat voor effect zal e.e.a hebben op de wereldvrede en de financiële markten. Uiteindelijk zijn de twee laatst genoemde effecten ook voor ons van groot belang.

Egypte een westers georienteerde staat waarin nu anarchie heerst, waarin je kan moorden en plunderen zonder opgepakt te worden. Is dit een tactiek van Mubarak ? Een tactiek die er toe moet leiden dat de bevolking hem weer als orde handhaver binnenhaalt? We zagen gisteravond op CNN dat er in het Egyptisch museum geplunderd is, en dat  reeds een paar mummies geroofd zouden zijn. Dat zou werkelijk een ramp zijn. Het Egyptisch museum , dat wij de laatste jaren een aantal malen bezochten, herbergt een schat aan wereldberoemde voorwerpen uit historische opgravingen, en talloze andere oudheidkundige kostbaarheden. Het is hierdoor een van de drukst bezochte en belangrijkste musea ter aarde. Daar mag in het belang van de mensheid niets mee gebeuren.

Onder: Hier staan Mary en mijn schoonzuster Lida – de weduwe van m’n overleden broer Jaap voor het beroemde Egyptisch museum in Cairo tijdens een bezoek dat wij samen met haar aan Egypte brachten. Uit dit museum zouden de laatste dagen tijdens plunderingen een aantal mummies geroofd zijn. Hopelijk zal dit werelderfgoed de komende tijd heel goed bewaakt worden !!

Onder: Ja, en dan ben je toch even bezig in je archief. Ik zag daarin ook nog foto’s die ik in dit museum maakte van een tenstoonstelling van alle in november 1922 gevonden voorwerpen in de graftombe van de beroemde farao Toetanchamon. Het absolute klapstuk hiervan is het gouden doodsmasker dat 3200 jaar lang om het gebalsemde hoofd van de jong gestorven farao heeft gezeten. Het is van een verbluffende en onvoorstelbare schoonheid. Toen ik er de laatste keer met mijn gezin was, mocht het niet meer gefotografeerd worden; gelukkig had ik bij een eerder bezoek al stiekem deze prachtige opname van gemaakt ! 

Onder: In een andere vitrine van dit Egyptische museum. Een uit puur goud gemaakte halsketting van onschatbare waarde, die de jonge Farao vaak gedragen heeft. Stel je even voor: 3200 jaar geleden gemaakt !!!!

Onder: Met onze familie vlnr: Tamara en Sander, Kees en Sylvia en wij – het gezin van Vincent was niet mee – bij de piramides van Geops. De Piramides lagen aanvankelijk geheel afgelegen in de woestijn. De stad Cairo, op de achtergrond is – al uitbreidende – steeds dichterbij gekomen, en ligt nu pal tegen de piramides aan. 

Onder: We zijn nu toch even in Egypte ! Aan de mensen op de voorgrond is af te meten hoe onvoorstelbaar groot deze piramides eigenlijk wel niet zijn.

Onder: Mary en schoondochter Sylvia 3de en 4de v links in de Karnak Tempel in het aan de Nijloever gelegen Luxor

Onder: Kees en Sylvia in de buurt van Luxor bij de kolossen van Memnos.

Onder: De aan de Nijloever gelegen tempel van Komombo 

Kleindochter Sophie haalt zwemdiploma B

Onder: Afgelopen zaterdagmiddag was het dan zover; “Sophie moest afzwemmen voor B””, zoals dat heet. Ze had er al een paar nachten slecht van geslapen, maar dat was niet nodig geweest, ze deed het perfect. Hier de gehele groep waar ook haar achter nichtje Fleur Karregat bij stond.

Onder: Er waren veel “fans” en familieleden voor dit optreden in het zwembad in Monnickendam, dat begon met een partij gekleed zwemmen; tussendoor moest snel deze kleding worden gewisseld. Moeder Brenda deed dit rechtsonder bij Sophie in een record tijd.

Onder: De buit is binnen voor Sophie linksonder, en rechts daarnaast haar achternichtje Fleur; een kleinkind van m’n broer Kees en Christien.

Cadeau voor ons beider 60 ste verjaardagen

Van onze kinderen kregen Mary en ik een etentje bij ons thuis aangeboden. Dit was nog ter ere van ons beider 60 ste verjaardagen. Die illustere dag is voor mij al weer twee verjaardagen terug, maar het moest er nu toch maar eens van komen, vonden onze kids. We kregen de bekende sommelier Ramon van Eldik bezoek. Deze kook kunstenaar had zelf wijn en alle gerechten, salades, vlees en vis meegebracht. Hij was al vroeg in de middag bij ons met groot materieel. wat een werk zit daar allemaal aan zeg. De gehele middag was hij bij ons in de keuken bezig met het maken van de marinades, sauzen, dressings en weet ik wat niet meer. Maar….. het was de moeite dubbel en dwars waard. Wat een delicate smaken allemaal !  

Onder: Vroeg in de avond arriveerden onze boys met hun vrouwen, uiteraard namen we plaats in de Weinstube onder ons huis. Ramon de kok zorgde meteen voor een lekker wijntje, lekkere hapjes en champagne.

Onder: Even een kiekje van de hoofdrolspeler van deze avond, Sommelier en kook kunstenaar Ramon van Eldik in onze Weinstube

Onder: Ik zal  jullie niet vermoeien met alle bijzonderheden, maar geloof me; het zijn allemaal mooie gerechten van de allerhoogste kwaliteit met een bijzondere smaak. Wat hebben we genoten. Dit is het eerste gerecht, de amuses.

Onder: Het festijn werd vervolgd met een tonijn salade, met een iets aangebraden tonijn die zo zacht was dat ie ook rauw gegeten kon worden

Onder: Het vervolg: Gamba’s op een bedje van “citroen spaghetti”; een gewaagde combinatie die door iedereen zeer gewaardeerd werd.  

Onder: Gamba’s in het pannetje; hier lust ik persoonlijk wel pap van !!

Onder: Het sluitstuk, gebraden “Belgische eenden” borst – met groenten en sausje waarvan ik de naam even niet meer weet, maar wat wel heel erg lekker was.

Wat een mooi cadeau: met onze eigen kids en aanhang eens gezellig en rustig met elkaar bij ons thuis zijn, onder het genot van een heerlijke maaltijd en exquise wijnen. We zijn ze er heel erg dankbaar voor.

Wel of niet naar Afghanistan

Het is toch eigenlijk te gek voor woorden. Uit allerlei enquete ‘s  en onderzoeken blijkt het Nederlandse volk de missie naar Afghanistan NIET te willen. De regeringspartijen die er voor waren verliezen zetels, en de tegenstemmers winnen zetels in de peilingen. Door een listig gespeeld politiek spelletje gaat het nu toch door. Je vraagt je wel eens af waar die veelgeprezen democratie dan nog goed voor is. Op deze manier worden we wel met de lasten – onbestuurbaarheid door extreme inspraakprocedures – maar niet met de lusten  – democratische besluitvorming – van de “democratie” geconfronteerd.

Geef een antwoord