Luchtfoto’s Broeckgouw, Texel, Afsluitdijk, Hindeloopen,Emmeloord, Lemmer,Ketelbrug, en Sophie jarig

Dick Brinkkemper overleden

Onder: Dick Brinkkemper tankt de PH-BZN voor een van de fotovluchten die we samen maakten.

Donderdag avond is de Volendamse historicus en kunstkenner Dick Brinkkemper op 81 jarige leeftijd overleden. Dick was tijdens zijn actieve leven directeur en leraar van de Volendamse Don Bosco Mavo, met een buitengewone interesse voor historie en kunst.
Als auteur van een aantal boeken schreef hij o.a over het Volendamse dialect en de Volendamse klederdracht. Ik ken Dick al heel lang als wandelende encyclopedie mbt de geschiedenis van Volendam, Monnickendam en Edam, en als een van de bezielende krachten achter de vereniging Oud Volendam. Vooral zijn kennis mbt de historie van Hotel Spaander en de daarin aanwezige kunstcollectie was indrukwekkend. Dick ontwikkelde zich tot een bekende vraagbaak voor vele geïnteresseerden op historisch en kunsthistorisch gebied uit de wijde omgeving. De laatste jaren werkte ik als fotograaf en luchtfotograaf nauw met hem samen aan een boek over Tuitjenhorn, en aan de boeken “Volendam Schildersdorp”, en het recente “Volendam in Vogelvlucht”, waarvoor we samen vele fotovluchten maakten. Daardoor leerde ik hem kennen in een heel ander hoedanigheid, want terwijl ik fotografeerde, bestuurde de inmiddels bijna 80 jarige Dick het vliegtuig als een volleerd piloot. Een bezigheid waar hij overigens buitengewoon veel plezier aan beleefde. Het meest van alles echter, heb ik Dick Brinkkemper gewaardeerd, en van hem genoten, om zijn innemende en sympathieke persoonlijkheid. Naast zijn veelbesproken encyclopedische historische kennis waren warmte, genegenheid, en de liefde voor zijn familie zijn opvallendste eigenschappen. Ik ben blij hem te hebben gekend; hij heeft mijn leven verrijkt, en daar blijf ik hem altijd dankbaar voor. Zijn vrouw Alie, de familie en alle andere dierbaren wens ik veel sterkte bij het verwerken van het verdriet om het heengaan van zo’n uniek en mooi mens.

Onder: Tijdens het fotograferen van het interieur van de Vincentius kerk tbv het boek “Volendam in Vogelvlucht”, rustten Dick en mijn persoon even uit op een bankje.

  

Onder: In de PH-BZN, op weg naar de startbaan op vliegveld Lelystad, links Dick Brinkkemper die tijdens de fotovluchten de stuurknuppel ter hand nam. Ik had hem daartoe een snelcursus vliegen gegeven. 

   

Vraagje voor BZN freaks: ik kreeg van iemand DVD’s van het BZN live optreden in Blokker in 1981. Deze DVD’s  waren beschadigd,en zijn niet af te spelen. Wie heeft deze opnames aan mij gegeven, of wie anders heeft deze nog?

Nazomer 2011

Eindelijk was ie er dan de afgelopen week, de langverwachte zomer. Wel laat, maar dat is altijd nog beter dan nooit, zoals het bekende spreekwoord zegt. Het was hier bij ons op de dijk drukker dan ooit. De terrasjes zaten overvol en er was bijna geen doorkomen aan. Hoewel wij ook kunnen genieten van de streken van Koning Winter, moet gezegd dat ook voor ons het zomerse sfeertje het leven toch wel een stuk aangenamer maakt. Wij pakken dan vaak de fietsen of we wandelen gewoon een eindje weg, en vaak belanden we dan na zo’n fietsrit of wandeling eind middag of begin avond ook op een van die gezellige terrasjes bij ons op de dijk; een luxe die we ons in de 42 jaar dat ik in BZN zat nooit konden permitteren. Je moest dan altijd wel ergens optreden Zoals zo vaak komen we daar op de dijk dan vrienden of bekenden tegen, en meestal zitten we daar dan s’ avonds laat nog. Zo kwam het dat we de beide weekenddagen de heerlijkste visgerechten aten in twee verschillende restaurants op de dijk. Een vakantiegevoel !

Onder: Tijdens onze fietsritjes met of zonder een van onze kleinkinderen bezoeken we steevast de ijsjesboerderij van Willem en Mariette Honingh, net buiten Volendam, aan de dijk naar Monnickendam. Hier trakteren we ons zelf altijd op een slagroomijsje met advocaat hmmm….. 

De lucht in !

Met dat mooie weer wordt ik als door een magneet naar het vliegveld getrokken, zo ook vorige week toen ik o.a met Jan Hartog en m’n zwager Gerard in meer dan perfecte vliegomstandigheden naar Texel vloog. Wat een genoegen om daar zittend op het terras van het vliegveldrestaurant te genieten van de vele vlieg,- en para activiteiten, die daar de hele dag doorgaan. Op de terugweg vlogen we over het mooie Friesland met al die prachtige meren weer naar onze thuishaven Lelystad. Ik maakte onderweg een paar mooie plaatjes, die verder hieronder te zien zijn.       

Onder: Deze geinige foto maakte ik – een tijdje geleden – boven het steeds veranderende landschap van de Oostvaarders plassen. Zo grappig had ik het nog nooit gezien; maar misschien kwam dat omdat ik hier steeds aan de andere kant langs vloog.

Tim “op de voetbal

Onder: Onze kleinzoon Tim zit “op de voetbal”, zoals dat hier heet. Bijna alle jongens van zijn leeftijd worden lid van de amateurvereniging voetbalvereniging RKAV Volendam .Vorige week speelde hij zijn eerste wedstrijd. Er werd gewonnen. Tim schoot er een penalty in, en hield er als invalkeeper eentje tegen. Hier staat ie – 2de van links- net voor de wedstrijd verlegen te poseren tussen zijn teammaatjes; toevallig allemaal vriendjes van hem.

Onder: Deze foto van onze drie zoons maakte ik in augustus 1989 bij ons in de tuin. Vlnr: Kees, Sander en Vincent, toen respectievelijk 10, 18 en 14 jaar. Hij werd me deze week door zoon Sander opgestuurd.

Onder: Kleine kinderen worden groot; onze jongste zoon Kees die op de foto van 20 jaar geleden hierboven net 10 jaar is, hoopt binnenkort met zijn gezin naar de lege plek tussen de drie in aanbouw zijnde bungalows op de foto hieronder te verhuizen. Kees en Sylvia hopen dat deze maand nog de palen de grond in gaan voor de bouw van hun nieuwe bungalow op de Broeckgouw, de veelbesproken nieuwbouwwijk in Volendam.

Onder: Een oer Hollandse foto gemaakt vanuit de PH-BZN toen we vorige week Texel naderden boven de Waddenzee. Het plaatsje op de voorgrond is het mooie Oosterend.  

Onder: Oosterend vanuit de lucht. Op het graf rond de kerk ligt een Tesselse oud collega visserman van de in Volendam bekende visserman Klaas van Puk begraven. Volgens Klaas een echt oermens, die de kunst verstond om tussen de vis werkzaamheden door, op de viskotter staande tegen de stuurhut, met zijn hoofd in zijn armen, even een klein uiltje te knappen….. als hij dan plots te laat wakker werd, schreeuwde hij naar Klaas: ” waarom heb je me verd.. niet wakker geschopt ?”  Toen ik een paar jaar geleden met Klaas en zijn vrouw Aagie Texel bezocht, en op dit graf stond, dichtte Klaas,- kijkend naar het verweerde graf van zijn oude makker,- plotseling plechtig:  Hier ligt een “bokser” begraven, hij heeft menigeen knock-out geslagen. Het was een koele harde man, maar magere Hein had er een zallefie an. Daarmee gezegd dat alles dus betrekkelijk is vrienden.  

Onder: Met zwager Gerard Springer voor de Antonov op vliegveld Tessel.

Onder: In Noordholland ten westen van Medemblik vestigen zich steeds meer uit het Westland “gevluchte” bollenboeren. Dit is goed te zien aan de reusachtige kassen die hier als paddestoelen uit de grond schieten.

Onder: Het monument op de Afsluitdijk. Hier zijn we met BZN heel vaak langs gereden. Zomers, maar ook bij storm,als de golven de dijk over sloegen, en in de winter als het kruiend ijs de dijk op schoof.

Onder: De sluizen aan de Friese kant van de Afsluitdijk

Onder: Als boven , maar dan uit een andere hoek. Wat een vernuft allemaal. Let eens op de auto’s die al voor het stoplicht wachten, omdat de bruggen open gaan.

Onder: Het prachtige IJsselmeerdorpje Hindeloopen. Al jaren lang wilde ik hier wat luchtfoto’s van maken. Hopelijk zijn er de komende winter vanuit het zwerk wat Anton Pieck plaatjes te maken van dit pittoreske dorpje, waar ze nog met de paardenslee over het ijs glijden.

Onder: Hindeloopen van de andere kant gezien.

Onder: Ingezoomd

Onder: Hindeloopen; tegen het IJsselmeer water beschermd door een opvallend langzaam glooiende dijk, waar het vee zelfs op kan grazen.

Onder: Een plaatje dat je alleen maar in Nederland kan maken.

Onder: Met de smalle straatjes en bruggetjes lijkt mij dit ook vanaf de grond een fotogenieke lokatie.

Onder: En dit zou toch bijna een schilderij kunnen zijn.

Onder: Emmeloord in de Noordoostpolder; van hier zien we het vliegveld van Lelystad al in de zon liggen.

Onder: Deze water woningen liggen in het watersport vriendelijke Lemmer.

Onder: Ook deze ludieke woningen bevinden zich in Lemmer.

Onder: Een foto van de Ketelbrug tussen de Noordoostpolder en de Flevopolder.

Onder: Op 27 september, vandaag, wordt onze kleindochter Sophie alweer 7 jaar oud. Ze kon de visite met de kado’s vanmiddag niet afwachten. Van de verjaardagstaart maakte ik snel even deze kiek voordat ie weg was.

Onder: sophie met een van haar kadootjes, terwijl even verder het jongste broertje Jip haar zojuist kado gekregen jukebox met zanginstallatie ontdekt heeft.

Geef een reactie