Tad Fane resort – Pakse – Siem Reap (Cambodja)

 

Geen gefrituurde spinnen

In de vorige editie meldde ik al dat we door onze gids in Pakse bij ons afscheid van Laos waren uitgenodigd voor een BBQ. Waar we bang voor waren, gefrituurde spinnen, slangen of kikkers; ze bleven gelukkig achterwege. Het werd een leuk etentje met gegrild varkensvlees, samen met hem, zijn vrouw en kinderen ergens in een lokaal restaurant in het centrum van Pakse. Op ons eigen houtje waren we hier nooit in terecht gekomen.

Onder: Met onze gids, zijn vrouw en kinderen genoten we in een restaurant in Pakse van een Laotiaanse BBQ .

Onder: Centraal bij dit etentje ( door de gids als BBQ bestempeld ) was een gat in de tafel met daarin een aardewerk pot gevuld met gloeiende kooltjes. Daarop werd een metalen schaal gezet, voorzien van een binnen bobbel en een gootje, waarin bouillon werd gekieperd. Daarin ging de groente, en op de hete bobbel het vlees. Tussen de gleuven zie je de kooltjes gloeien. Zodoende werd het een combinatie van bakken en koken. Het was heerlijk allemaal. Ter info: deze complete schranspartij met 4 volwassenen en 2 kids inclusief meerdere halve liter flessen bier en frisdrank kostte euro 15,50  

Vervolg op reisverslag in vorige editie

In ons vorige reisverslag waren we nog niet terug in Pakse, maar vanuit Khong Island op weg naar het hoger gelegen Bolaven Plateau ten oosten van Pakse, om te verblijven in het Tad Fane Resort. Een soort op palen staande afgelegen Eco Lodges midden in de jungle tegen een berg gebouwd. Het uitzicht was fantastisch. Tegenover ons vanaf het balkon was een diep ravijn met aan de andere kant twee 200 meter hoge watervallen te zien ( en te horen) Er was een restaurant bij de lodges gebouwd.     

Onder”: Mary op het balkon van onze lodge in Tad Fane; het was er door de hoogte wel vrij koel, vooral s’ nachts. We hadden extra dekens nodig. 

Onder: We arriveerden in de namiddag, en nadat we de situatie verkend hadden – linksboven het uitzicht van ons balkon rechtsboven de lodges tegen de bergwand, – en in het restaurant linksonder plaats namen, viel de stroom uit. Het werd echt pikkedonker, zo zwart dat je je eigen hand niet meer zag. Zo’n weggetje naar je lodge wordt dan een enge gebeurtenis. Er kwamen kaarsen en een gaslamp op de proppen, en niemand – geen enkele Laotiaan – maakte er enige ophef van ( behalve wij) De Laotianen zijn gewend aan powercuts, na een uur of twee is het meestal weer opgelost. Zo ook nu; de beheerder van de lodges ging op de motor naar een 12 km verderop gelegen dorp om een electra mannetje te halen.

Onder: Vanuit Tad Fane trokken we de volgende ochtend het Bolaven Plateau op waar veel etnische stammen wonen. Hier komen we aan in het stadje Sedong bij een lokale ochtendmarkt van een van die stammen. Ze spreken een andere taal, onze gids kon ze niet verstaan. Er mag wel eens een bezempje doorheen zo te zien. Ook te zien is dat bijna alle Laotianen een brommer hebben, levensbehoefte nr 1, gevolgd door het mobieltje met prepaid card

Onder: Markt koopvrouwen van een etnische bergstam op de ochtendmarkt.

Onder; We hebben nu op veel van die markten rondgesnuffeld; het is werkelijk te gek voor (onze) woorden wat deze mensen allemaal verhandelen. Je weet niet wat je ziet ( en ruikt)  Hieronder een kleine greep uit het sate-assortement bij een van de kraampjes.

Onder: Dit zijn repen buffelhuid. Dit is een zeer gewilde lekkernij bij de Laotianen. Ze grillen dit en gebruiken het dan als soort snack. “Wat doen jullie met de buffelharen die er nog aan zitten”, vroeg ik de gids. Die verbranden bij het grillen, daar hoef je niets aan te doen. zei hij enigszins verbaasd van mijn vraag.

Zomaar een dorpje onderweg; Kuk Phung

Onder; Onderweg op het Bolaven Plateau naar de Tad Lo watervallen stopte de gids bij het dorpje Kuk Phung, niets bijzonders zei hij, maar hier krijg je misschien een goed beeld van het plattelandsleven van de stammen, zoals de “Laven”, waarin veel analfabetisme voorkomt. Zoals in alle dorpjes waar we doorheen kwamen zijn we ons echt ook hier een bult geschrokken zeg, wat leven die mensen op een minimaal niveau, beter gezegd helemaal geen niveau. Tussen de varkens, kippen, eenden, honden, katten, geiten en de stront die deze dieren allemaal achterlaten. Zonder enige voorziening. Behalve dan een mobieltje en een TV met schotel. Omdat naast de adembenemend mooie natuur en landschappen dit primitieve dorpsleven ons beeld van de Laotiaanse bevolking heeft bepaald besloot ik hier deze keer wat extra foto’s van te plaatsen.  

Onder: Overal, stront , dieren, vuilnis en rode modder. In de regentijd moet dit echt een modderpoel zijn. Ook dat nog.

Onder: We hadden het nog over onze eigen kinderen en kleinkinderen, hoe luxe die toch eigenlijk leven als je dat met deze kansloze stumperds vergelijkt; let eens op het “speelgoed”, waar ze mee spelen.

Onder; Ergens midden in Kuk Phung een hutje met deze uitgeholde boomstammen, dat volgens onze gids de voorraad doodskisten betrof.

Onder: In de regentijd stroomt het water hier met volle kracht tussendoor naar beneden

Onder: Het kind rechts heeft de borst losgelaten, en wordt tot de orde geroepen.  

Onder: Maar…. stroom is er wel hier, zoals te zien is, en dat is lang niet in alle dorpjes in Laos het geval. Let eens op de onvoorstelbare chaos en troep die de mensen hier maken.

Onder: Een uniek tafereel, de dorpssmid, die een mes aan het smeden is . Het mes ligt in het vuur dat door het vrouwtje door te draaien aan een machientje wordt aangewakkerd. Met een spons is de man het houten lemmet aan het nat houden. Toch hebben wij dit vroeger ook gekend.

Onder: Een groot deel van hun tijd besteden deze etnische minderheden aan het in stand houden van hun stam. Tussen de beesten door krioelt het van de kinderen.

Onder: Vrouwen met baby’s die op de grond zitten te keuvelen. Het levensgeluk straalt er niet echt vanaf, maar ze zijn toch happy, op hun manier.

Onder; Jongens die met katapulten spelen, ook zagen we onze ouderwetse tol door kinderen gebruikt worden.

Onder: Van deze groep op de grond zittende noten pellende vrouwen – overal lagen hopen varkensstront om hun heen – kochten we een zakje nootjes. (om uit te delen aan de kinderen)

Onder; Tegen het middaguur bereikten we de Tad Lo watervallen

Onder; Vanaf het terras van het restaurant waar we lunchten zagen we dit prachtige tafereel met de Tad Lo Falls op de achtergrond

Onder: Langs de weg kiekte ik deze vrouw die haar afwas doet in de rivier. De was mand met kleren – linksonder – komt ook nog aan de beurt.

Onder: Het hele dorp is zichzelf of de was aan het wassen, of de afwas aan het doen in de rivier.

Onder: Een vrouw doet samen met haar kind de was.

Onder: De werkelijk schitterende Phasuam watervallen; hier had ik nog wel uren willen blijven. Het liep echter een beetje stroef, want onderweg hadden we onze tour guide in een hospitaal achter moeten laten; hij dacht dat hij een hartaanval had gekregen, later haalden we hem daar weer op. Hij kreeg een paar injecties en was er weer klaar voor.

Onder: Een heel waggelend bamboe hangbruggetje bij de Phasuam Falls; er stond geen maximaal toegestane belasting op aangegeven.

Onder: Toen we uiteindelijk Pakse weer binnenreden liepen we toch nog even door de lokale markt, niet om wat te kopen, maar om te genieten van de de vele bijzondere zaken en mensen die je er ziet.

Onder: Het lijkt wel of de tijd hier heeft stil gestaan. Vroeger zagen we dit soort ambulante handel ook bij ons. Weliswaar met een iets grotere kar, maar ik zie Bart Smit – maar dan zonder monddoekje – nog zo bij ons door de straten lopen.

Onder: Vrouwen dragen hun baby’s op hun rug en lopen daarmee hele grote afstanden langs de “snelweg” , van de markt naar het bergdorp etc.

Onder: Weer terug in ons hotel in Pakse – het voormalige koninklijke paleis –  zagen we zittend in de lobby een slangetje over de vloer kronkelen. Het beest werd door de receptioniste rustig op een schep geschoven en in de tuin uit gelaten.

Onder: De volgende dag, na het BBQ etentje met onze gids vlogen we van Pakse in Laos, naar Siem Reap in Cambodja.

Onder: Siem Reap in Cambodja in de ochtendzon vanuit ons vliegtuig; let eens op de vele rijstveldjes.

Onder: In Siem Reap, waar we vier dagen en nachten zouden verblijven kwamen we in een heel luxueus hotel terecht; we zorgden eerst even voor verfrissing met een duik in het zwembad; het is hier overdag zo’n 32 graden Celsius, maar de prachtige pool is er goed voor. Een oase van luxe en genot; dit hotel. Het is wel bijna genant, in zo’n armoedig land.     

Onder: Ook s’ avonds als we in een van de 5 restaurants van dit hotel op het zwembad terras dineren, is het een waar genoegen om hier te vertoeven. Afzien manneeeeee……

Onder: Weer effe lekker bijkomen na al die jungle avonturen. De luxe service die we hier in dit hotel ervaren is bij ons in het Westen bijna niet meer te vinden.Maar ja, het personeel is hier dan ook wel wat goedkoper (nog).  

Onder: Vanuit het hotel reden we met onze gids de volgende dag in de tuk tuk naar de grote attractie van Cambodja. Het Angkor Wat Tempel complex. De tuk tuk heeft hier overigens weer een andere vorm dan in Laos, het zijn hier karretjes die achter de brommer gespannen zijn, maar het zit heerlijk en het is lekker fris, en beter voor het en route fotograferen.

Onder: Vanuit een luchtballon maakte ik – overigens later op de dag – deze foto van de Angkor Wat die tussen de 8ste en 13 eeuw door de Khmer gebouwd is. 

Onder: Deze foto maakte ik van de achterkant van de Angkor Wat

Onder: De tempel is een heel indrukwekkend bouwwerk, met vele beeldhouwwerken en beeldende sculpturen, zoals deze hof danseres die een spiegel gebruikt ( In het jaar 1115 dus al )

Onder: De tweede tempel die we bezochten; de Ta Prohm die overwoekerd wordt door de bomen, maakte op ons een nog grotere indruk dan de Angkor Wat. De makers van het Sprookjesbos in de Efteling kunnen hier nog wat leren. De tempel uit het jaar 1200 wordt op veel plaatsen bijna geheel overwoekerd en als het ware verzwolgen door het bos en de bomen er omheen….. De natuur is veel sterker dan alles wat de mens maken kan; dat heb ik al vaker gezegd en hier is het bewijs.

Onder: Alsof grote grijparmen de gehele tempel elk moment zullen optillen.Daar word je toch stil van !! Hier heb ik vele mooie plaatjes van gemaakt, waarvan ik er de volgende keer nog enkele zal laten zien.

Onder: Vanaf het koninklijke terras van de Angkor Thom tempel zagen we deze file van Tuk Tuk’s 

Onder: De Angkor Thom tempel heeft vele zuilen met aan elk van de vier kanten een gezicht. Het werd hier tussen al die opgewarmde stenen in de brandende zon heel erg warm, net zoals het hier nu is op het zwembad terras. Ik duik het water in.

Hier vanuit Siem Reap maakten we daags na ons bezoek aan de Angkor Wat een tocht door het platteland per fiets , en per ossewagen. Ook voeren we per boot naar een Floating Village – drijvend dorp – 22kilometer buiten Siem Reap  een boeiende en zeldzame ervaring. Hier heb ik zeer exotische opnames van gemaakt, maar ze moeten nu even wachten. Het zwembad wacht.

Morgenochtend rijden we van Siem Reap naar Pnhom Penh de hoofdstad van Cambodja; een rit van 6 uur.

Geef een reactie