Sipan- Kotor – Perast

Groeten uit Kroatie en Montenegro

Ter info aan het thuisfront: Het gaat goed met de Tuijpjes en de Koninkjes. We zijn hier op weg naar Sipan, een van de mooie Elafiti eilanden voor de kust van Kroatie. Het is heel warm, dat wel. Afzien manneeeeeeee…..

Onder: We legden aan in het plaatsje Sipan, en maakten daar een korte wandeling; de temperaturen zijn inmiddels tot ver boven de 30 graden opgelopen. Dan ren je niet meer zo hard natuurlijk. Maar we klagen niet vrienden !! Gelukkig zijn er veel plekjes met schaduw, vooral op de terrasjes is het goed toeven in deze omstandigheden.Tussen de bomen door is ons schip te zien.Onder: In Sipan zagen we tijdens het avond eten deze sunset vanaf de bootOnder: Onze nieuwe scheepskok had zich snel even omgekleed en kwam toen naar boven voor een fotootje, op de reling zittend.Onder: Tja en met zo’n kokkie kan er nog wel een plaatje bij natuurlijk.Onder: Ik heb wel eens mooiere foto’s van dolfijnen gemaakt, maar deze is “just for the record”, als bewijs dat er hier echt dolfijnen zijn- twee zelfs – !

Onder:  Vanuit Sipan in Kroatie voeren we naar het historische havenplaatsje Kotor in Montenegro. Men vaart daartoe 2 a 3 uur lang door de 25 km lange betoverend mooie baai van Kotor. Hier passeren we voor ons het plaatsje Perast, waar we later ook nog aan zullen leggen, na ons bezoek aan Kotor.

Montenegro

Montenegro is een van de voormalige Joegoslavische staatjes. Het is altijd autonoom geweest. Zelfs 230 jaar lang een koninkrijk. De populaire koning Nicolai werd in 1916 door de Serven verjaagd. Zelfs de Turken hebben Montenegro nooit in kunnen nemen. “Ze konden ons niet vinden in de bergen” vertelde onze gids trots. Het land is 30.000 vierkante km groot  (kleiner dan Nederland) en heeft 600.000 inwoners, waarvan er 200.000 wonen in Podgorica de hoofdstad. De totale inkomsten van Montenegro bedragen 560 miljoen euro per jaar, alles uit toerisme.  

Onder: Ter hoogte van Perast liggen deze twee kloostereilandjes in de zon te bakken. Men kan hier met een pontje ook naar toe varen.Onder: In de haven van Kotor maakte ik dit bijzondere plaatje, probeer je eens voor te stellen wat dit is.

Onder: Het zijn de buitenhutten van de Nieuw Amsterdam, die ligt te wachten voor de haven van Kotor; met tenderbootjes worden de passagiers van dit reusachtige schip op de kade afgezet.

Onder: Tja wat is dit nu weer? Probeer dat een uit te vinden; we zagen dit vanaf ons schip.

Onder: We zijn nu in Montenegro. In een van de vele straatjes van het historische plaatsje Kotor.Onder: Kotor gezien vanuit de bus op weg naar Cetinje, de voormalige hoofdstad van Montenegro, en naar de populaire strandplaats Budva.Onder: We reden met een bus via een eng bergweggetje met 25 haarspeldbochten naar de top van de Zwarte Bergen, waar we dit betoverende uitzicht hadden op de baai van Kotor, met links een van de twee vliegvelden van MontenegroOnder: Ons reisgezelschap met Duitsers, Fransen, Chilenen en wij als enige Hollanders.

Onder: Bij Budva ligt dit bijzondere eilandje voor de kust. Het is een hoteleiland dat door de regering van Montenegro aan een hotelgroep uit Singapore verhuurd is voor 30 jaar. Het zit er vol met Indo – Chinezen; een overnachting kost er ruim 1100 euro per persoon. Alleen gasten mogen er naar binnen.

Onder: In de haven van Kotor sloegen we dit wonderlijke tafereeltje gade van een naakte man die liggend op zijn balkonnetje van een van de buitenhutten van de Costa Classica, – een zusterschip van de gekapseisde Costa Concordia, – nogal rare kunstjes deed. De man kreeg na afloop een groot applaus van onze passagiers die allen verwonderd toegekeken hadden. Er gebeuren vreemde dingen op die Costa’s…..Onder: Haventje van Perast, waar we ook een nacht aangemeerd lagen.

Geef een antwoord