Opening Parkeergarage Julianaweg De hokjesman in Volendam. Feestje bij de Fam Tuijp en winterfoto’s Volendam uit archief

Binnenkort opening van de Parkeergarage onder nieuwe Julianaweg Flats

Nog een paar dagen en er is een feestje te vieren bij woningbouwvereniging “De Vooruitgang”. De immens grote parkeergarage onder de 85 nieuwgebouwde woningen aan de Julianaweg en in de Kielstraat zal dan n.l worden geopend. Afgelopen week was ik er om wat foto’s te maken, en raakte er zeer van onder de indruk. “Grote mannen” ontwikkelingen in ons dorp. Op de luchtfoto hieronder eerst nog even de nieuwbouw flats aan de buitenkant.

Onder: De meest recente foto die ik maakte van de Woningbouw woningen aan de Julianaweg en de Kielstraat vorige week. Volendam gaat met zijn tijd mee; let in dit verband ook eens op de blauwzwarte zonnepannelen (18 x 3 stuks) op de daken die zijn aangelegd door ons eigen Smit Electra

Onder: Op deze ingezoomde foto zijn iets meer details van de toch wel karakteristiek Volendamse gevels te zien, de erkers zijn al gebouwd. Dat scheelt weer 85 verbouwingen. Ook zijn op deze foto de zonnepanelen beter zichtbaar

Onder: Hier is ie dan; de grote parkeergarage onder de nieuwbouw flats aan de Julianaweg. Op de plaats waar de foto genomen is kan men naar achteren en is er naar links de bocht om nog een soortgelijke parkeervleugel aangelegd. Wat een onvoorstelbaar grote ruimte. Het is klip en klaar dat dit natuurlijk DE oplossing biedt aan het steeds nijpender wordende parkeerprobleem in de bebouwde kom.  

Onder: In de bocht tussen de twee parkeer vleugels wordt nog koortsachtig gewerkt aan de voltooiing van de nieuwe Volendamse parkeersensatie.De hokjesman in Volendam

Met veel interesse keek ik zojuist naar een TV programma van de VPRO waarin de specifieke Volendamse mentaliteit geanalyseerd zou worden. Aangezien ik zelf al jaren lang probeer causale verbanden te vinden tussen ons verleden en allerlei karakteristieke Volendamse gedragskenmerken (als die causaliteit er al is ) zat ik er helemaal klaar voor. Ik hoopte door het programma  een beter inzicht te verkrijgen in voor mij netelige kwesties zoals: ” waarom telt Volendam het hoogste percentage respectievelijk Boer Koekoek , Pim Fortuyn en Wilders stemmers van Nederland” ? Let wel, het hoogste van Nederland ! Niet de vraag: “waarom stemt een Volendammer op Wilders ?”, is relevant, dat antwoord kunnen we allemaal geven. Interessant is de vraag: “waarom zo massaal, dat we daarmee het hoogste percentage PVV stemmers van Nederland scoren”. Of: “waarom gaan er het ene jaar 1500 Volendammers op vakantie naar een bepaald plaatsje aan een Bulgaars strand, en het volgend jaar helemaal geen een meer ?”. En: ” is er een verband tussen dit uniforme stemgedrag en die massale trek naar Bulgarije ?” En: ” als dit al kuddegedrag zou zijn, hoe heeft zich dat dan bij ons volkje ontwikkeld” ? Dit is toch heerlijk voer voor psychologen ?

Het TV programma kwam echter niet verder dan vaststelling van dit soort feiten; niet of nauwelijks aan de orde kwam de vraag welke sociale mechanismes, of cultureel antropologische ontwikkelingen hiertoe hebben geleid? Niets van dat al. Het programma gaf geen antwoord op die vragen. Dat wij een aantal specifieke kenmerken hoog in het vaandel dragen zoals sterke competativiteit, drang naar uniformiteit ofwel kuddegedrag, loyaal aan elkaar zijn, materialistisch, extreem feest lievend, laf, isolationistisch, sentimenteel, werklustig, jolig en gezellig, gastvrij, extreem gul bij geldinzamelingsacties etc wisten we al, ook al werden onze hebbelijk,- en onhebbelijkheden door zingende rechter Spec’s en dorpspsycholoog Jan Smit Pitjes in het programma op koele wijze nog wat genuanceerd. We gaan èèn keer per jaar naar de R.K Kerk, maar willen a.u.b geen Joden en Islam hier; doen we aan zelf verheerlijking en zijn we niet geïnteresseerd in ons eigen culturele erfgoed. Opmerkelijk was de quote van een oorspronkelijke “jas”, die al 35 jaar in Volendam woont, die op de vraag : “wie is de Volendammer ? ” antwoordde,”die bestaat niet; als individu moet je hier n.l niet zijn, je moet je aansluiten bij de groep, anders krijg je problemen”. Meest opvallende en tevens storende van het programma was nog, dat de maker zo vaak prominent in beeld kwam. Een gemiste kans.
 

Nog steeds geen winter

Het is nog immer veel te warm voor de tijd v/h jaar met daarbij ronduit slecht weer. In elk geval geen vlieg,- of luchtfotoweer. Waar blijven de heldere luchten met vorst en een wit landschap onder een laagje sneeuw van een cm of 15 ? Wij hebben niet zo veel tijd meer, want over een paar dagen vertrekken we naar India/Nepal. Hoewel we net in de krant lazen dat het daar in de laatste 45 jaar in deze tijd v/h jaar niet zo koud is geweest als nu. Het zal toch niet zo zijn dat we daar direct sneeuw gaan meemaken, terwijl het daar normaal nu gemiddeld zo’n 25 graden is. We wachten maar af….

Intussen….net zoals vorige week daarom vandaag ook een greep uit het Volendamse winter archief. Deze keer aandacht voor een paar oud Volendamse winterfoto’s van mijn fotomaatje Jan Kiek; het waren door de tand des tijds verbleekte plaatjes die ik m.b.v photoshop wat heb “opgekalefaterd”

Onder: Het Noordeinde in een sneeuwjacht; wat een mooie plaat is dit, volgens Jan Kiek maakte hij deze in 1963;  de dijk is onbegaanbaar door de stuifsneeuw. Hopelijk gaan we dit toch nog eens meemaken!  

Onder: De huisjes op de foto hierboven nu vanaf de achterkant – de kloosterbuurt – gezien. De kou straalt van deze foto af !!Onder: Het Volendamse Noordeinde vanaf de andere kant van de dijk; in een van deze huisjes woonden de ouders van Dick de Boer, de BZN manager. Onder; De Kloosterbuurt.Onder:
Een foto uit het familie archief van Jan Kiek, die hier als klein jochie aan de hand van zijn moeder met “rood pakkie an” op de sneeuwhopen loopt, op de botters in de vol gesneeuwde Volendamse haven. Dit kunnen we ons toch bijna niet meer voorstellen.

Onder: Ook deze prachtige foto van een nog redelijk met spekbakken gevulde Volendamse haven is gemaakt door mijn fotomaatje Jan Kiek


Het feestje van mijn zus Jannig en zwager Jan Brit

Wij hadden thuis 11 kinderen; ik ben de oudste en na mij baarde mijn moeder mijn zus Jannig. Zus Jannig is getrouwd met Jan de Boer Brit, jawel een broer van de BZN manager Dick de Boer. Afgelopen week waren Jannig en Jan Brit 40 jaar getrouwd. Ze wilden dit nu eens op een leuke manier thuis vieren. Dat hebben we geweten !!! 

Onder: Kan ik deze foto wel openbaar maken? Na lang nadenken, en toestemming van iedereen (maar niemand heeft de foto nog gezien ) is ie hier dan. Terwijl het er altijd zo rustig aan toe gaat op de familiefeestjes bij onze zus Jannig en zwager Jan was het deze keer een ware heksenketel. Zus Jannig had haar zoon Frank gevraagd zijn complete collectie kermispakken mee te nemen. Na een uurtje indrinken vlogen al mijn aanwezige broers en zussen de hal in om een van de door Frank meegebrachte vermommingen te bemachtigen. Vlnr: Broer Kees, zus Jannig, Jan, broer Cor, zus Gaar, broer Arie, broer Louis, en broer Nico als Bin Laden, die ik persoonlijk het beste vind.   Onder: Mijn jongste broer Louis is altijd de gangmaker op onze familie feestjes; hij is weliswaar de jongste en kan wel wat hebben, maar dit feest vrat veel energie van hem. Waarom is op onderstaande foto goed te zien. Louis deed op deze legendarische avond, naast het “speenvarken met condoom op kop” van hierboven, nog 3 andere typetjes op de van hem bekende indringende wijze. 

Geef een antwoord