Agra – Taj Mahal – Agra Fort – Agra Market

Op naar de Taj Mahal, een van de highlights van deze India /Nepal trip

India is 1500 a 500 jaar voor Christus ontstaan, en bestond uit wel 650 koninkrijkjes, waarvan velen elkaar te vuur en te zwaard bestreden. Tijdens de 200 jaar lange overheersing van de Engelsen, begonnen deze staatjes steeds meer samen te klinken. In 1947 werd de onafhankelijkheid van India uitgeroepen. Door de aanwezigheid van al de vorstendommen en het grote aantal religies en goden wemelt het in India van de paleizen, forten en tempels. We hebben er vele bezocht en zullen er nog vele zien, maar er is een bijzondere tempel die in de gehele wereld beroemd is. De grootste toeristische trekpleister van India. Voor velen zelfs de reden om naar India af te reizen ! 

Het is mischien wel het mooiste gebouw dat ooit op aarde werd gemaakt; de Taj Mahal, de tempel der liefde. Zo’n 400 jaar geleden gebouwd door de moslim koning Sjah Jalan uit liefde voor zijn overleden vrouw Mumtaz Mahal. De naam Taj Mahal is een afkorting van haar voornaam met achternaam. Gedurende 22 jaar werkten 20.000 man aan dit exotisch mooie gebouw dat geheel uit wit marmer werd opgetrokken. Alle decoraties zijn gevormd door ingelegde met de hand geslepen marmeren steentjes van verschillende kleuren.     

Onder: We arriveren in Agra, de stad waar de Taj Mahal staat. Vanuit de bus zien we het straat beeld dat we kennen van Delhi en Jaipur, vooral rijden er veel riksja’s

Onder: Over een brug rijdend zien we bij een groot treinstation de mensen niet alleen op het station, maar ook her en der op en tussen de rails; uiteraard levensgevaarlijk.

Onder: Vanuit de bus gekiekt onderweg in Agra; de Indiase vrouwen houden van felle kleuren en veel sieraden.

Onder: De verschillen in arm en rijk zijn extreem groot hier; deze vrouw heeft even geen tijd  voor haar sieraden, zij heeft haar huishouden op straat.

Onder: We arriveren laat in ons hotel in Agra; veel tijd om in dit heerlijke zwembad te verpozen hadden we niet.

Onder: S’ avonds had onze reisleider een excursie naar een theatershow georganiseerd. In deze show werd de geschiedenis van de Taj Mahal uitgebeeld. Iniase mensen smullen hiervan. We leerden door deze opvoering ook veel over de Indiase cultuur. Veel gedeclameerde overgedramatiseerde teksten en over de top costuums, in een orgie van felle zoete kleuren en buitensporige lichteffecten. Vooral de echt opgelezen teksten waren voor ons zelfs af en toe lachwekkend, zo kinderachtig. Er mocht niet gefotografeerd worden dus daarom hieronder maar het aanplakbiljet van de show.

Bewaking overal

Onder: De volgende ochtend was het dan zover; het was al druk voor de zuidingang van de Taj Mahal, waar we eerst door een niet werkende detectiepoort liepen en werden gefouilleerd. Hier gaan twee leden van ons gezelschap door de fake poort

Onder: Door de controle kom je eerst op een soort binnenplaats die naar een van de toegangen van de tempel leidt. Deze lokatie is een deel van de Taj Mahal architectuur

Onder: Dit prachtige gebouw dat bij het Taj Mahal complex hoort vormt de zuidelijke toegang tot de hoofdtempel, en is op zich ook al een indrukwekkend kunstwerk.

Onder: We zijn nu in de zuidelijke entree, door de opening aan de andere kant zie je de tempel al in de verte; het was hier s’morgens vroeg dus nog wat nevelig, maar weldra zou de zon weer volop schijnen. Je voelt de spanning stijgen, dit is natuurlijk wat de architecten van de tempel probeerden te bereiken. 

Onder: Waaaaauw…. dan sta je oog in oog met dit fenomeen ! Sprakeloos, en zelfs een beetje ge-emotioneerd. De stilte, de magie, het is overweldigend.

Onder: Onze groep voor de Taj Mahal, een onvergetelijk moment voor iedereen. Mike (4de van rechts onder) heeft er zelfs speciaal deze reis voor gemaakt.

Onder: We zijn nu naar voren gelopen en op een lager niveau uitgekomen, waardoor ik voor de foto het water laag op de voorgrond kan inkaderen. Deze foto wil je zelf gemaakt hebben. Het is een speciaal gevoel. Ik heb al vaak foto’s van de Taj Mahal gezien, en deze zal niet veel anders zijn, maar toch heeft ie omdat je hem zelf gemaakt een heel andere waarde.

Onder: Wat een fenomenaal kunstwerk is dit; stel je voor, alle figuren zijn gemaakt met ingelegde kleine geslepen marmeren steentjes, soms niet groter dan een vierkante centimeter

Onder: Hier staan we tegen de buitenkant van de Taj, de bloemen op alle buiten en binnen panelen zij er op uitgehakt; we hebben kunnen constateren dat er geen enkel paneeltje hetzelfde is. Je kan het je toch bijn a niet voorstellen….

Onder: Aan de zijkant maakte ik deze foto; de detaillering is onvoorstelbaar, ook hoog in de constructie.

Onder: Staand op het plateau van de tempel, kijkend naar het zuiden, is de entree te zien waardoor we binnen kwamen.

Onder: Voor de Taj staand kijkend naar rechts, zien we het gastenverblijf…


Onder:Het gastenverblijf aan de westkant van de Taj, ook een kunstwerk op zich.

Onder: Aan alle kanten van de Taj Mahal staan militairen met mitrailleurs om het gebouw te bewaken.

Onder: We zijn weer buiten het beroemde tempelcomplex. Naast een zwaar bewapende bewaker torsen ezeltjes stenen voor een aangrenzend bouwwerk.Onder: Ook zie je overal kamelen op bouwwerken die voor hand en spandiensten worden ingezet.

Onder: In Agra een internet winkel die verbouwd wordt. De zaak blijft intussen wel geopend zo te zien.

Onder: Nog diep onder de indruk van de Taj Mahal bezoeken we het Agra Fort, waar koning Sjah Jahan, de bouwer van de Taj woonde, niet ver van zijn beroemde bouwwerk ter nagedachtenis aan zijn overleden vrouw.

Onder: De ingang van het Agra Fort

Onder: Prachtige details, wat zal dit toch allemaal een tijd en geld hebben gekost….

Onder: Waar kijken deze Indiase kids in het Agra Fort  naar? Oplossing in de volgende editie van dit journaal

Onder: De laatste 8 jaar van zijn leven van 1658 t/m 1666 werd Koning Sjah Hahan notabene door zijn eigen zoon – die al zijn broers vermoord had -, onder huis arrest gezet in deze ruimte van het Fort Agra.

Onder: Hij kon vanuit dit raam nog kijken naar het graf van zijn overleden vrouw in de Taj Mahal, wat een drama…..

Onder: Vanaf deze plek zoomde ik in op de Taj; een fenomenaal kunstwerk

Onder: Zelfs vrachtwagens worden hier in bonte kleuren geschilderd

Onder: Onze reisleider adviseerde ons geen vlees en vis te eten in verband met de hygiene. We eten daarom elke dag vegetarisch, en dat is hier echt voortreffelijk. Niet te vergelijken met Nederland. Er zijn honderden hele smakelijke vegetarische gerechten in India; wat te denken van alle lekkere curries bijvoorbeeld.

Onder: Tijdens de lunch speelde deze citar speler echte Indiase muziek

Onder: Op vele plekken worden slangen bezweerd.

Onder: We bezochten een markt in Agra, een absolute sensatie om eens mee te maken. Wat een gekte. Een optocht van mensen massa’s, scooters, brommers, riksja’s, auto’s, koeien en nog veel meer perst zich door nauwe straatjes met winkeltjes en kraampjes.

Onder: hier wandelt rustig een stier door de marktstraatjes, niemand die er acht op slaat.

Onder:De electriciteitsvoorziening, onvoorstelbaar dat het werkt,…

Onder: Heel vaak is er dan ook een stroomstoring, volgens onze gids is dit de reden dat vaak vlees en vis verrot.

Onder: Een dame die ik op dezelfde markt kiekte. Ze blijven maar lachen….

Onder: S’avonds bezochten we de achterzijde van de Taj Mahal, hier passeren we het Agra Fort aan de andere kant.

Onder: Zo zien maar weinigen de Taj Mahal, in het sfeervolle licht van sunset aan de achterzijde van het gebouw.

Geef een antwoord