Van Cordoba naar Granada en Siera Nevada

Van Cordoba rijden we zo’n 160 km naar Granada door het prachtige Andalusische heuvellandschap , vol met olijfbomen, zonnebloemen en wijnbouw. Maar eerst nemen we nog afscheid van Cordoba.

CORDOBA

MV1A0048

In Cordoba zijn we onder de indruk van de trots en de frivole levenswijze van de Spanjaarden. Kijk eens naar deze wat oudere dames, die zeker niet achter de geraniums gaan zitten , maar er nog steeds alles aan doen om er aantrekkelijk uit te zien en swingend door het leven te gaan

MV1A0128

En dan deze vrouwelijk gaucho, ziet ze er niet statig maar toch wulps uit?

IMG_2782

We namen afscheid van Cordoba met een diner op het dak terras van het befaamde restaurant Casa Rubio; een perfect diner in een meer dan sfeervolle ambiance; een aanrader …

Granada

Granada is vooral beroemd vanwege het Alhambra, de grootste toeristische trekpleister van heel Spanje, met ruim 3 miljoen bezoekers per jaar. Het is een van de meest bezongen steden ter wereld, maar ook zijn er fantastische instrumentals over met name het Alhambra gemaakt, zoals Requerdos de la Alhambra van Franceso Tarrega  uit 1896. Vooral de uitvoering van Andres Segovia is van een buitengewone klasse.

IMG_9707

Het Alhambra, zoals ik het een paar jaar geleden fotografeerde toen we er met andere vrienden waren. Deze keer heb ik er ook mooie foto’s van gemaakt, zie verder naar beneden…

ALHAMBRA in Granada

Het Alhambra in de Spaanse stad Granada is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de wereld. Jaarlijks komen toeristen uit alle landen naar Granada afgezakt, om een bezoek te brengen aan deze fascinerende miniatuurstad uit de middeleeuwen. Binnen de vestigingsmuren van het Alhambra komt de bezoeker in contact met de prachtig en praal van Arabische paleizen, de geurende tuinen van het Generalife, de imposante Christelijke renaissance kerken en de middeleeuwse torens die je terug in de 14de eeuw brengen.

De belangrijkste bezienswaardigheden in het Alhambra:

Deze stad in een stad werd aangelegd vanaf de 11de eeuw op de Sabikaheuvel die zich 200m boven Granada bevindt. Hierop bouwden ze het Alcazaba met zijn enorme vestigingsmuren en indrukwekkende torens van waaruit zij de hele omgeving konden aanschouwen. Het was in deze onneembare vestiging dat de Koningen van het Moorse rijk hun paleizen bouwden.

Om te beginnen bezochten we Mirador San Nicolas op de heuvel tegenover het Alhambra; vanaf dit pleintje – waarop we met BZN video opnamen maakten voor een clip – heeft men een fantastisch uitzicht op het wereldberoemde Alhambra en op het er achter liggende Sierra Nevada gebergte.

MV1A0152

Op Mirador San Nicolas in Granada. Op de achtergrond het Alhambra en het Sierra Nevada gebergte 3485 mtr hoog De Chinese dames wilden graag met ons op de foto … wie niet …

MV1A0192

Onder het witte torentje aan de top zitten we op het Mirador San Nicolas, dit is gefotografeerd vanuit het Alhambra waar we de volgende morgen vroeg al naar toe gingen.

MV1A0201

Een van de paleizen van het Alhambra het toppunt van Moorse kunst

MV1A0208

In deze koningszaal is een verbijsterend mooi plafond van Cederhout te zien, en ook de raampjes laten niets aan de verbeelding over

MV1A0212

Ik ben deze keer voor de derde maal in het Alhambra maar ontdek steeds nieuwe wonderlijke kunstzinnige vormen

MV1A0231

Een ruim 20 meter hoge koepel in een van de paleizen die van binnen met driedimensionale schelpen is gevormd, het is oogverblindend mooi

MV1A0235

Een close up van de foto hierboven. Op sommige plaatsen is in deze sculpturen nog de oorspronkelijke verf aanwezig, dan wordt helemaal duidelijk welk een onvoorstelbare schoonheid hier gecreëerd werd…

MV1A0241

Tja wat moet je hier nou nog van zeggen? Gewoon een paar minuten stil er naar kijken en perplex raken…

MV1A0243

Dit is in de kamer van de foto hierboven, de koepel in het plafond is voorzien van gekleurd (origineel) glas, vandaar de kleuren

MV1A0291

We maakten een urenlange wandeling door de paleizen en over en door de ruines van het Alhambra. Hier zien we de dubbele buitenmuur die er voor zorgde dat het fort goed beschermd was tegen aanvallen van buiten

MV1A0302

Op de weg tussen de muren kon het garnizoen zich met wapens bewegen…

MV1A0365

De hitte is hier meestal de spelbreker voor de bezoekers. Omdat we vroeg waren, en het dus relatief koel was – 30 a 32 graden – was voor ons een lange wandeling door deze boeiende  koningsstad en zelfs een lunch in het Alhambra mogelijk.

MV1A0366

De tuin van dit paleis even zonder ons gezelschap…

MV1A0372

Het landhuis van het Alhambra is in 1921 onteigend en voor publiek opengesteld; ook dit is een lust voor het oog

MV1A0386

In Granada lopen we even deze winkel met louter waaiers binnen. Ieder z’n meug zullen we maar zeggen

MV1A0142

In ons hotel, maar ook in andere restaurants genoten we van voortreffelijke diners, zoals dit voorgerecht van schuimige roomkaas met gemarineerde gerookte tomaten…

MV1A0143

Dezelfde gemarineerde gerookte tomaten met tonijn filet, kom er maar bij op…..

MV1A0394

In het befaamde restaurant Juan Ranas waar men weken van te voren moet boeken zaten we echt in tuin van de koning te “schaften” Hier gegrilde Scalops met kaviaar als voorgerecht, lekkkkkeeeeeeeeer !!!!!

MV1A0408

Deze foto van het Alhambra maakte ik vanuit het restaurant Juan Ranas op de heuvel tegenover het Alhambra; hier komt alles samen; de limit op het gebied van ambiance en culinaire genoegens…

Sierra Nevada

MV1A0430

Met een gids reden we per taxi naar het Sierra Nevada gebergte, niet ver van Granada. Een geweldige ervaring. We komen het gebied binnen dat door de ontoegankelijkheid het langst door de Moren bezet is geweest.

MV1A0522

Het is een prachtige rit in de Alpujara, waar we dicht bij de eeuwige sneeuw van de Sierra Nevada komen

MV1A0500

We rijden het gebied Alpujara binnen en komen in het bergdorpje Lanjaron. Het is hier zo heet dat men het dorpspleintje heeft afgedekt met textiel lappen… we zagen dit in Granada ook al, maar hier gaat het om een heel pleintje…

MV1A0477

In het bergdorpje Lanjaron waren we getuige van een processie vanuit de katholieke kerk aldaar. Het deed ons denken aan onze jeugd , toen wij in Volendam ook dit soort processies beleefden

MV1A0509

Kinderen zijn op speciale wijze aan gekleed en strooien bloemetjes uit

MV1A0527

Dit is het bergdorpje Pampaneira waar de daken van de huizen ook als publieke straten en pleintjes dienen. De daken gaan 80 jaar mee werd ons verzekerd

MV1A0548

Het bergdorpje Trevelez.. Wat zit er in die gebouwen, dat raadt niemand !! Hierin hangen grote aantallen hammen te drogen. O.a de beroemde Iberische hammen. De combinatie van luchtvochtigheid de wind en de temperatuur zijn hier super geschikt voor die hammen…

We hebben een fantastische reis achter de rug, ook al waren Mary en ik hier al eerder, het was toch weer anders. Je raakt hier gewoonweg niet uitgekeken. En…we hadden ook deze keer buitengewoon prettige reisgenoten, Aaltje en Kees, vrienden voor het leven… Wat hebben we het gezellig gehad, Aaltje en Kees dank daarvoor !!

We zijn net een paar uur thuis, maar vannacht reizen we met een aantal van onze kleinkinderen voor een paar dagen naar Disney Parijs. We gaan genieten van onze nazaten. Twee van onze zoons gaan ook mee, dat wordt vast gezellig, ook al moeten we even letten op de benzine tank, ivm de stakingen in Frankrijk