Dubrovnik , de rivierdelta, naaktloperij en Mostar

Zonnig Kroatie

Na een tussenstop in Wenen landden we afgelopen zondag na een tweede korte vlucht in Dubrovnik, waar de weergoden ons die dag even lieten schrikken. Het was relatief koud en het regende zelfs licht. We waren al snel in de haven waar we inscheepten op ons – bijna prive- cruise/zeilschip. Na het installeren in de hutten op de boot konden we in het restaurant nog een ruime helft meepakken van de voetbalwedstrijd Duitsland tegen Engeland. Met een paar Duitsers aan boord was dat wel een enerverende bezigheid. Na zondag brak de hitte uit ! Het is en blijft hier deze week snoeiheet en we vermaken ons uitstekend. Kroatie heeft ons hart gestolen. Als we al niet aan de wal zijn, vaart de kapitein tijdens de voetbalwedstrijden een baaitje of klein haventje in, waar we dan naar TV kijken. Digitaal zelfs. Alleen de wedstrijd van Nederland tegen Slowakije zagen we door een analoge sneeuwbui heen. Dat zal je altijd zien.

Onder: Onze groep vlnr: Jan en Mary op de boot, Dick en Wil in Dubrovnik, en rechts Gre en Lou op de rivierboot in de delta van de Neretva rivier 


Onder: Het gebied aan de Kroatische kust waar we rondvaren en aan land gaan. Vanuit Dubrovnik voeren we maandag eerst langs Mljet naar het eiland Korcula, waar we een avond en nacht verbleven in het gelijknamige plaatsje, dat ook wel klein Dubrovnik genoemd wordt. Schitterend gewoonweg! De dag erna voeren we naar Ploce aan het vasteland. Vandaar werd in de grote Neretva rivierdelta aldaar in speciale bootjes een rondvaart gemaakt, en vertrokken we per bus naar Mostar, dat bij iedereen wellicht nog vers in het geheugen ligt van de Bosnisch Servische oorlog die daar van 1992 tot 1995 woedde.


Onder: Tot ons aller verrassing zagen we dat onze familie – in Volendam bekend als fam Pet – ook hier heeft toegeslagen; zie linksboven Hotel Pet. Verder hieronder wat sfeerbeelden uit de haven van Dubrovnik op de dag van aankomst daar. De foto rechtsboven werd gemaakt door onze speciaaltjes fotograaf Lou die rechtsonder met zijn vrouw Gre op onze boot poseerde voor mijn camera. 

 

Onder: Jan en Mary in de hoofdstraat van de oude binnenstad van Dubrovnik, die tijdens de B/S oorlog in 1991 volkomen verwoest werd. Zoals te zien heeft men de zaak weer netjes opgeruimd

 Onder: Een luchtfoto van de schitterende oude binnenstad van Dubrovnik; het is een groot genoegen om door dit monument, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan, te wandelen. Het meest opvallende is het gemis ( als kiespijn) aan reclameborden of uitingen. Zoals te zien kan men over de stadsmuur langs de gehele binnenstad wandelen, dit staat voor ons a.s zaterdag nog op het program.

 Onder: Onder het genoegen van een hapje en drankje is het goed vertoeven op de Adriatische wateren langs de Kroatische kust. Een prachtig gebied om te bevaren.


ZOMERSE GROETEN

Onder: Tijdens een van de vaarten maakte ik dit zomerse plaatje van de charmante Gre Stroek op onze boot, die hiermee alle lezers van dit journaal en alle Volendammers hartelijk groet ! Afzien manneeeee……

 

Onder: Deze foto maakte ik vanaf de speciale rondvaartboot op de Neretva rivier delta  bij Ploce:

Onder: Tijdens en voor de wedstrijden van het Nederlands elftal hebben we de Oranjekoorts er goed in. De Oranjebitter, vlaggetjes en andere versiering ontbreekt ook bij ons hier aan boord niet ! Hier had Wil allemaal voor gezorgd. Vlnr Wil, Dick, Mary aan de Oranjebitter, en op de foto rechtsonder Lou en Wil in het tot voetbaltempel omgetoverde restaurant van de boot. Na afloop hebben we de vlaggetjes maar weggehaald, je weet het nooit , al zijn ze heel aardig tegen ons, er zijn toch een paar Duitsers aan boord, en we willen de vlaggetjes a.s vrijdag weer kunnen gebruiken.

 

Onder: Zo af en toe varen we naar een stil afgelegen baaitje, waar een mens echt zichzelf kan zijn, ik maakte er voor jullie even dit fotootje van. Voor de privacy heb ik de achterkanten gekiekt, uiteraard ga ik hier niet verklappen wie van ons hier aan land gaan, raden maar…..

Onder: Dinsdag reden we uit Ploce met de bus naar het altijd hete Mostar, waar de Bosnisch-Servische oorlog van 1992 t/m 1995 het heftigst woedde. De gehele oude binnenstad inclusief de beroemde brug werd hierbij compleet verwoest. Met buitenlandse hulp, en met financiele steun van Unesco werd alle schade hersteld. Op sommige plaatsen heeft men echter opzettelijk verwoeste gebouwen laten staan, en kogelgaten in de muren laten zitten. Als reminder aan de jeugd en leer voor de toekomst. Zoals hieronder.  

 

Onder: Deze foto van de binnenstad van Moster inclusief de beroemde brug, maakte ik uit de bus. Het bleek het beste standpunt voor een foto te zijn. Even later liepen we over de geheel in de oude staat herstelde brug, die een paar jaar geleden de meest besproken brug ter wereld was, en door alle wereldleiders bezocht werd. 

 

Geef een reactie