Van Karijini Nat park via Exmouth, en Coral Bay naar Carnarvon

Kleindochter Sophie doet morgen haar eerste zwemexamen

Van Vincent en Brenda vernamen wij zo juist dat onze kleindochter Sophie morgen – zaterdag – op mag voor haar eerste zwemdiploma A. Volgens Brenda kon haar week al niet meer stuk. Uiteraard hopen wij dat ze zal slagen. Veel succes Sophie !
 
Waar zijn wij nu ?

We bevinden ons nu in Carnarvon. Van uit het mijnwerkersstadje Tom Price, waar we een heuse zandstorm meemaakten verkenden we het indrukwekkende Karijini Nationaal Park met de Dales,- Joffrey, Weana,- en de Knox Gorge, alsmede de Oxers Look Out, en nog een aantal andere interessante plaatsen. Er moest veel over 4 WD tracks gereden worden. Alles rood dus s’ avonds. Ook bezochten we het Karijini Visitors Centre waar we veel interessante info over dit oudste landschap ter wereld kregen.

Van Tom Price reden we na een paar dagen naar het aan de Indische oceaan gelegen Exmouth, het noordelijkste punt van de 1100 km lange exotische Coral Coast, die zich van Exmouth aan de noordzijde, tot Perth aan de zuidzijde uitstrekt. Vanuit Exmouth trokken we verder zuidwaarts naar het bij Australiers geliefde Coral Bay en nog verder naar het landbouwstadje Carnarvon; er is sinds Darwin door ons nu 5000 km gereden.

Onder: De rode pijlen geven de route aan die we tot nu toe volgden.
     

Karijini National Park

Onder: Dales Gorge; langs het kleine steile padje loopt men tussen majestueuze oeroude rotskliffen naar de pool helemaal beneden

Onder: We dalen af in de Gorge; hoewel we nu toch duidelijk in de wat koelere breedtegraden zijn aangekomen, wordt er op allerlei borden wordt gewaarschuwd voor de hitte, en de mogelijke gevolgen van een tekort aan water. Ook wordt sterk aangeraden een hoed op te zetten.

Onder: Afdalend in de verschillende ravijnen en kloven ziet men de meest fascinerende oeroude rotspartijen. In Nieuw Zeeland zou bij elke afgrond een hekje geplaatst en/of een rubber matje neergelegd zijn; hier in Australië staat nergens een hek, je loopt langs de steilste kliffen zonder enige bescherming. De Australiërs zijn hier aan gewend.

Onder: Uiteraard wordt er in het koude water van de pools gezwommen; de beloning voor de hete wandeling er naar toe.
 

Onder:In het Karijini Park moeten grote afstanden afgelegd worden over 4 WD tracks en ook over rode “dust,- of gravel” roads. In de cabine zittend is het net alsof er een natuurfilm in een super panorama formaat voor je wordt afgespeeld. Het landschap is uiterst boeiend.

Onder: Al eerder had ik het over roadhouses, die vaak om de paar honderd kilometer het enige teken van leven zijn, dat je tegenkomt. Dit is een willekeurig roadhouse dat wij ergens tegenkwamen. Je kan er tanken, slapen eten drinken etc. Soms wordt de er langs lopende highway, waarover het verkeer rijdt, ook als Emergency Airstrip gebruikt doior Flying Docters. Dit staat dan op borden langs de weg aangegeven. Op de weg staan dan alle tekens die je ook op een vliegveld ziet.

Onder: Reizen door Australie is een avontuur; Overal loert het gevaar; zoals in het Karijini Park weer door de aanwezigheid van Dingo’s, wilde honden die zeer agressief kunnen worden. Je ziet overal wel een bord met een waarschuwing voor bepaalde dieren, zoals – zie rechtsonder in El Questro – voor slangen.
 

Onder: In het Karijini National Park Visitor Center zagen we deze tekst, die hoort bij het landschap van de volgende foto’s; het oudste nog in takt zijnde landschap ter wereld. Leeftijd: 3,5 miljard jaar oud. Het is echt een kick om hier oog in oog mee te staan. Je ziet als het ware het begrip tijd op je netvlies.

Onder: Een Gorge in het Karijini National Park
 

Onder: Knox Gorge; een ongelooflijk groot en imposante rotspartij; met m’n 16 mm groothoek lens kreeg ik hem er nog niet helemaal op.

Onder: De kloven in het landschap zijn wel 100 meter diep; men kan hier ook in afdalen en er in wandelen.

Onder: We bleven een paar dagen in het aan het Ningaloo Reef gelegen plaatsje Exmouth; waar een mooi Caravanpark was, met pool – linksboven -, en een aan de pool gelegen Italiaans restaurant – linksonder – waar we echt heerlijk aten s’ avonds. We reden op weg van Exmouth naar Coral Bay langs de noordzijde van het prachtige afgelegen schiereiland zie rechtsboven  en rechtsonder.  

Onder: De monding van de Jardie Creek, waar we hoopten over heen te kunnen rijden op weg van Exmouth naar Coral Bay . In verband met het tij was er teveel drijfzand, we mochten er door, maar wel op eigen risico, dat hebben we maar niet gedaan. Gevolg 180 km terug rijden, zo gaat dat in Australie.
 

Onder: Hier bij de Jardie Creek lopend, stonden we plotseling oog in oog met deze makker. Een struisvogel van 2 meter hoog. We hebben nu geleerd dat je je hand op moet steken, als je wilt dat hij van je af loopt ; hij is namelijk bang voor iets wat hoger is dan hij zelf.
 

Coral Bay

Onder:Wat doen deze mensen hier op dit strand van Coral Bay, geloof het of niet; ze wachten op de Red Snappers die hier hun voer komen halen. Op bepaalde tijden staat hier dan iemand met een emmertje voer. De Snappers weten dit zo langzamerhand  en komen precies op tijd voor hun maaltje. Het blijven wel wilde snappers natuurlijk.
 

Onder: Vanuit Coral Bay voeren we op een Glass Bottom Boat naar een rif, om te snorkelen en om vissen, loggerhead turtles en koraal te zien. Een spectaculaire belevenis.

Onder: We voeren naar een speciaal gebied buiten het rif en zagen daar de 1 tot 1,5 mtr grote Loggerhead turtles zwemmen.Ze leggen s’nachts hun eieren op het strand. Deze foto maakte ik door de glazen bodem van de boot.

Onder: Deze unieke foto maakte ik op de boot van een ernaast af en toe zijn kop boven het water uitstekende loggerhead schildpad; dit mooie bijna prehistorische dier is bijna 1,5 meter lang. Het is een vertederend gezicht, die koppies boven water!

Onder: Hier een zeer giftige sting ray; de schrik van elke duiker. De  bekende presentator van dierenprogramma’s; Steve Irwin werd gedood door de giftige pijl van een sting ray die met grote kracht zijn hart doorboorde. Hoewel iedereen het hier nog steeds over dit dodelijke incident heeft, zijn de Aussies niet bang voor sting rays. Je moet ze met rust laten , en dat deed Steve Irwin dus niet.
 

Onder: De zon gaat onder in het aan de Indische Oceaan gelegen Coral Bay; ik was juist op tijd om dit tafereeltje met sunsetwatchers vast te leggen.
 

Onder: We spoedden ons daarna naar het aan het strand van Coral Bay gelegen Finns Cafe, een van de beste eet tentjes waar we tot nu toe gegeten hebben; zo maar een klein strand tentje in de middle of nowhere.

Onder: Om even een indrukje te geven: men had, net als zo vaak hier, geen menuklaart. Het menu stond op een bord gekrijt. Alcohol werd er niet geschonken. Geen licence, zoals te zien is het een BYO ” bring your own” restaurant; je moet dus zelf je drank meenemen. Een goedkope oplossing !
 

Onder: Om een indruk te geven van de grootte van Australie: op deze ansichtkaart zie je dat Australie bijna net zo groot is als  heel Europa.
 

Geef een antwoord