Inle Lake – Long Neck People – Mandaly- UBein bridge

Klimaat in Myanmar

Voor diegenen die een rondreis door Myanmar overwegen is het belangrijk om te weten wanneer het weer zich daar voor leent.

De winter, ofwel de droge periode loopt van nov t/m feb; De temperaturen zijn dan gematigd; van 30 graden overdag tot 10 graden in de nacht in de hoger gelegen gebieden gebieden. In Yangon dat laag ligt, is het ook in deze periode altijd heel warm, ook s’nachts. Dit is verreweg de beste periode om het land te bezoeken. Wij hebben in Myanmar bijna continue blauwe luchten gezien, en nog geen enkel druppeltje regen gehad

De zomer duurt van maart tot half juni; het is dan droog en heet, tot ruim 40 graden. De natte periode loopt van half juni t/m okt. Er valt dan elke dag veel regen; het is winderig en nog wel klef warm.

Onder: We zijn op het Inle lake, waar tussen de drijvende tuinen, de huisjes van de boeren op palen staan, om hogere waterstanden aan te kunnen.     

Onder: Straten (sloten) worden afgesloten met bamboehekken

Onder: Het is een heel gedoe met al dat water; overal moeten loopsteigertjes aangelegd worden.

Onder: In een van de huisjes vinden we nog een echte dorpssmid, die kapmessen maakt

Onder: Voor de jonge kinderen is het heel gevaarlijk met al dat water; zwemlessen zijn er niet

Onder:Met groot gemak varen moeder en kind voor een boodschapje onder het huisje vandaan

Onder: Zoals op onderstaande foto goed te zien is, is bamboe heel belangrijk voor de bewoners van het Inle Lake

Onder: Het dorpspleintje

Onder: Vanuit ons riante hotel varen we bij het ochtendgloren het meer over , om vandaar met de fiets een aantal dorpjes te bezoekenOnder: De route over het meer gaat dicht langs een aantal drijvende tuinen; de fietsen liggen in de boot, een vreemd gezicht

Onder: We kunnen niet nalaten om voor de foto even zo’n – bij ons – antiek wagentje te beklimmen

Onder: Met onze lokale gids mr Win arriveren we in een klein dorpje. Mr Win hoort aan de muziek die al van verre klinkt, dat er een trouwerij is. Hij loodst ons tussen de huisjes door naar de woning waar het feestje gevierd wordt; het is aandoenlijk om te zien. We mochten net als de andere gasten het bruidspaar een gift geven (1000 kts = 80 eurocent). Er is hier nog geen enkel spoortje van toerisme te bekennen

Onder: In de belendende kamer op de bovenverdieping zitten de vrouwen in feesttenue, te  keuvelen en thee te drinken. Ze blijven uiterst vriendelijk tegen ons. Mannen stonden in de tuin met elkaar te praten bij een bakkie koffie 

Onder: In elke woning wordt uit natuurlijke grondstoffen of gewassen, producten vervaardigd voor eigen gebruik en om op de markt te verkopen. Deze vrouwen bereiden tofu deeg in hun huisje. Mannen hebben we niet aan het werk gezien. Wat hebben onze vrouwen toch een mazzel, denken we vaak….

Onder: Buiten de huisjes hangen de tofu koekjes in de hete zon te drogen.

Onder: Al fietsend troffen we deze oude oma met haar kleinkind langs de weg aan op een soort vuilnisbelt; ze bleken ijzerdraad te verzamelen, wellicht om te verkopen voor een paar stuivers.

Onder: We gaven haar een "vijfie" ongeveer 4 euro, als rechtstreekse ontwikkelingssamenwerking. Ze was er heel blij mee.

Onder: Even verderop zaten deze suikerriet haksters naast hun werk te schaften; ze boden ons ook een hapje aan. We hebben er geen gebruik van gemaakt, bang voor onze darmen, die het nog steeds goed uithouden. We eten buiten de hotels alleen bananen en gefrituurde etenswaren.

Onder: We zogen we even aan zo’n door de hete zon opgefokte suikerriet stengel. Het is gewoonweg pure suiker dat er uit komt.

Onder: Overal om je heen nog de typische ossenwagens; tractoren en andere gemotoriseerde landbouwwerktuigen zie je hier (nog) niet

Onder: Zomaar in de middle of nowhere had deze vrouw in een prutslootje haar eigen aanrechtje gefabriceerd, ze was net bezig met de vaatwas na de lunch

Onder: Achter haar het huisje waar ze woonde.

Onder: Net noord van het Inle Lake bezochten we een van de twee wijnbedrijven van Myanmar: "Red Mountain Estate" Het is een met Franse druiven en met de hulp van een Franse wijnboer opgezet bedrijf. Wij hebben praktische de gehele trip deze Red Mountain wijn gedronken. Er is witte Chardonnay, Sauvignon Blanc en rode Shiraz, Merlot en de Tempranillo. Het waren heerlijke wijnen

Onder: Na de rondleiding door het bedrijf hadden we vanaf de Wine Estate boven op de berg een prachtig uitzicht, en in de schaduw van een boom genoten we van een wijnproeverij. Afzien manneeeeeeee…..

Onder: Enigszins bedwelmd van de heerlijke wijnen verlieten we in de namiddag de Estate om onze fietstocht weer te vervolgen

Onder: Langs een van de vele velden met hoog wuivend koren en suikerriet maakte ik vanaf de fiets net voor sunset deze zwoele foto.

Onder:  De volgende dag maakten we een vaartochtje langs het Inle Lake en bezochten daar in een van de dorpjes de Long Neck People stam
 

Onder: De vrouwen hier krijgen al op heel jonge leeftijd een uit een stuk bestaande spiraal van massief messing ringen om hun nek. Deze spiraalring weegt zo’n 8 kilo. De meisjes van 5 jaar hebben een iets kleinere ring. Ze blijven ook s’ nachts om natuurlijk; je kan ze niet even los haken.

Onder: Door het dragen van deze spiralen worden de nekken ook inderdaad langer zoals bij deze dame goed te zien is.

Onder: In een ander dorpje aan het Inle Lake wassen deze dames zich in de rivier, naast de brommers wasplaats.

Onder: We vliegen van Heho naar Mandalay, de vroegere hoofdstad van Myanmar

Onder: In Mandalay kijken we uit het raam van ons hotel, en zien het prachtige zwembad in de tuin. We spreken met elkaar af om daar morgen toch wel even gebruik van te maken.

Onder: We bezoeken in Mandaly eerst de beroemde grote gouden Stupa. Hoewel het hele landschap van Myanmar met gouden Stupoa’s bezaaid is blijft het toch zeer indrukwekkend om oog in oog te staan met zo’n gouden blinkende kolos

Onder: In een wijk van Mandalay bezoeken we het klooster waar de 1500 monniken in 2 lange rijen naast elkaar naar de gaarkeuken lopen om daar in de meegebrachte bowls hun lunch te ontvangen. De monniken ontbijten eerst s’morgens en na de lunch mogen ze niet meer eten.

Onder: In Myanmar , het land van de duizenden gouden stupa’s, worden alle religie gerelateerde voorwerpen met bladgoud beplakt, of met goudverf beschilderd; het is een en al goud dat er blinkt.

Onder: We bezochten het klooster waar s’morgens het gezicht van de Gouden Boeddha gewassen wordt door een aantal wakkere monniken; we waren daar nog bijna bij geweest (alleen mannen) maar bij nader inzien is dit gelukkig niet doorgegaan. Wel mochten wij mannen van de groep de Boeddha beplakken met echt door ons zelf aangeschaft bladgoud, daartoe moesten we in een rokje lopen.

Onder: Op deze Boeddha is de laatste 20 jaar door bezoekers al 7,5 cm bladgoud geplakt; alleen op het gezicht niet, hij wordt daardoor dus steeds dikker. De plakvellen met flinterdun bladgoud kan je overal kopen.

Onder: Alsof de 3de wereldoorlog is uitgebroken !! Zomaar een enorm afgrijselijk geluidsspektakel op straat t.b.v een collecte ergens voor; vermoedelijk een Boeddha; het verkeer loopt helemaal muurvast

Onder: Tja, en dan stervend op straat, deze prachtige vlinder, die ik toch de eer gun om nog door jullie bewonderd te worden voor hij sterft

Onder: In en om Mandalay hebben we veel gebruik gemaakt van de paardenkoets, die land over zand rijdt in dit boerenland

Onder: Vanaf de beroemde U Bein bridge maakte ik net voor sunset deze sfeerplaat

Onder: Vanuit een gehuurd bootje konden we de U Bein bridge die op 1700 teakhouten palen is gebouwd, tijdens de sunset fotograferen; we waren niet de enigen

Onder: We vervolgden onze weg naar "Pyin Oo Lwin", onze volgende pleisterplaats; ergens in een haarspeldbocht lag deze reuzen Boeddha op de grond; hij was van een truck afgevallen wist onze gids. Let eens op de parapluutjes die ze naast zijn hoofd in de grond geplant hebben, om hem te behoeden voor al te veel zon.

Onder: "Pyin Oo Lwin" is een dorpje dat door de Engelsen gesticht werd; het ligt op ruim 1000 mtr hoog en heeft een heerlijk koel klimaat; Het Governers House, waar de Engelse baas tijdens de Engelese bezetting tot 1948 gezeteld was, hieronder, is nu een luxe hotel.

Onder: De koloniaal ingerichte kamers waren zeer ruim zoals je kan zien……..

wordt vervolgd…….