Jordanie

Waarde vrienden

We zijn alweer een week door Jordanië aan het crossen , maar konden nog geen verslag voor het journaal maken vanwege de gebrekkige internet mogelijkheden.

Na de landing in het  Jordaanse Amman, werd onze huurauto naar ons hotel gebracht. wat een luxe! Onze eerste “schokkende” ervaring was, dat er in de hotels in dit land GEEN bier, wijn of andere alcohol houdende dranken verkrijgbaar zijn . En dat geldt voor 95% van alle hotels en openbare gelegenheden in Jordanië. Dit heeft te maken met de Islam. Alleen in de 5 sterren hotels wordt er alcoholisch getapt.

Overigens kan men in Amman, naast elk hotel in een liquor store onbeperkt drank kopen en meenemen het hotel in. Het wordt daar dan door de obers zonder probleem geserveerd. Hoe gek kan het worden? We zagen dit overigens ook in West Australië; daar was het verbod echter niet religie gerelateerd, maar ter bescherming van de Aboriginals, die kennelijk geen maat kennen…

Het is hier net als bij ons nu ook winter. Relatief koel maar voor ons fantastisch; zo’n 18 tot 20 graden overdag en 12 graden s’ avonds. Het autorijden in Amman is een kamikaze bezigheid. Er zijn twee belangrijke verkeersregels zichtbaar:

  1. Wie het eerst komt gaat voor, zonder pardon
  2. De brutaalste heeft de halve wereld.

Overal steken in Amman kriskras mensen – en  vooral kinderen –  de straten en de auto wegen over, en IEDEREEN TOETERT DE HELE TIJD DOOR, om gek van te worden. Op stoplichten – als die er al zijn- , wordt meestal geen acht geslagen. Daarbij zijn er in de binnenstad lange en brede files die  – door elkaar heen kronkelend-  kruisen met hectische files uit andere straten. Er wordt daarbij links en rechts door elkaar heen ingehaald; ook waar het niet kan.  Je moet dus vele ogen aan alle kanten hebben, anders kom je hier niet zonder brokken doorheen. Het is ons gelukt, we hebben op de goede afloop een klein flesje Arabische wijn gedronken…..

mv1a4979

Amman zoals ik net na onze aankomst kiekte door de ruiten van onze hotelkamer. Een rustig pleintje achter ons hotel, terwijl het overal bruist van de verkeersgekte. Overal zie je minaretten waaruit om de paar uur – ook s’ nachts om 5 uur etc – een vreselijke vals klinkende en vervormde herrie  komt…

mv1a5201

Onze huurauto werd ons in het hotel gebracht, we zijn hier op weg van Amman naar Jarash

Naar Jarash

We reden met onze huurauto naar Jarash in het noordwesten van Jordanië. Er zijn daar sinds 70 jaar terug hele belangrijke archeologische opgravingen gedaan. Zo is de complete stad Jarash een van de best bewaarde opgravingen. Een mix van Grieks Romeinse en Arabische beschavingen en bouwstijlen uit de tijd van eeuwen voor Christus is hier intact te zien.

mv1a5115

In Jarash, een van de belangrijkste steden uit het Romeinse rijk is dit het Forum, met daarachter de hoofdstraat de Cardo Maximus; geloof het of niet vrienden, dit is zoals het er ruim 2000 jaar geleden bij lag. Alles is uitgegraven….de straten zijn dus niet opnieuw gelegd of gereconstrueerd, maar liggen er zo al 2000 jaar….

mv1a5093

Het Forum dat gebouwd werd nog voor Jezus Christus geboren werd

mv1a5006

De beroemde hoofdstraat van Jerash de Cardo Maximus, met aan de zijkanten de stoepen, en in het midden de karrensporen uit de tijd van Jezus Christus. Links en rechts van de straat bevonden zich winkeltjes

mv1a5084

Links en rechts van de hoofdstraat in old Jarash stonden tempels en waren winkeltjes gesitueerd. Op de achtergrond de nieuwe stad Jerash

mv1a5028

Mary staat hier in het midden van de hoofdstraat Cardo bij de grote fontein.. Dit hele bouwwerk is compleet in takt uitgegraven, net als de twee grote theaters

 

mv1a5152

Om een goede indruk van het land/streek te krijgen probeer ik altijd zoveel mogelijk mensen dieren en dingen te fotograferen. Hier wat mannen…..

mv1a5106

De stad Jerash was compleet symmetrisch gebouwd, daarom twee theaters. Dit is het noordelijke theater. Je ogen willen het bijna niet geloven, maar dit is dus ECHT ruim 2000 jaar oud !! Hier zaten dus ten tijde van de geboorte van Jezus Christus mensen op de tribune !!!!! Wat is dit een geweldig mooie ambiance, zo worden toch bijna geen theaters meer gebouwd???

mv1a5672x

Dit plaatje maakte ik door de voorruit van onze auto rijdend door de Jordaanse dessert

Dode Zee

mv1a5212

We besloten om in zuidelijke richting  langs de oostelijke Dode Zee oevers te rijden.  Slechts in het noordelijke deel langs de Hotel Area kan er in gezwommen worden, maar dat kost veel euro’s vrienden !! Wij reden door naar het zuiden en maakten foto’s van de zoute afzettingen langs de meer zuidelijk gelegen Dode Zee oevers…..

mv1a5219

Op deze foto is heel goed het zout te zien dat zich afzet tegen de oevers van de Dode Zee…

mv1a5225

Ook op deze overzichtsfoto is het zout (33% verzadiging) te zien op de oevers van de de Dode Zee

Petra

Een stad uit de tijd van voor Christus.

Ruim 2000 jaar geleden gesticht door de Nabateeers op een kruispunt van de zijde, spijs,- en andere handels routes tussen China India en Egypte Rome Griekenland etc etc

Bij de gunstige geografische ligging kwamen de verborgen ligging tussen bijna ontoegankelijke rotswanden en een goede watervoorziening. De stad is slechts toegankelijk via een smal bergpad vanuit het noordwesten of vanuit het oosten door een 1,5 km lange en tot 200 m diepe rotskloof, de Siq, die op de smalste plaats slechts 2 m breed is. Via een in de rotswand van de Siq uitgehouwen goot, die afgedekt was met stenen platen, leidden de Nabateeërs gewoon water, en via aardewerk buizen drinkwater, de stad binnen. Beide waterleidingen werden gevoed door een bron in de Wadi Musa.

De Zwitser Johann Ludwig Burckhardt, vermomd als Indiase handelaar, herontdekte Petra in 1812 voor de westerse wereld. De stad was inmiddels tot een ruïne verworden.

De historische stad is in 1985 door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. In 2007 werd Petra verkozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen.

Wij, Mary en ik wilden hier al heel lang eens heen.

mv1a5317

We lopen hier door de 1,5 km lange kloof, de toegang tot Petra; een zeer indrukwekkende ervaring, aan de zijkanten kan men de uitgehouwen goten zien waar het water doorheen stroomde. De kloof loopt heel langzaam af naar beneden, naar Petra.

mv1a5368

Dit is werkelijk een hele bijzonder belevenis. En het is puur natuur

mv1a5389

En dan, na een wandeling van een half uur door deze immens hoge en indrukwekkende kloof, komen we plotseling oog in oog te staan met een echt wereld wonder: de verbijsterende uit rotsen gehakte Treasuary; een tempel façade die zijn weerga niet kent…. het is een adembenemende ervaring om hiervoor te staan, wetend dat dit op een afgelegen bijna onbereikbare plek door mensen in onmenselijke omstandigheden met de hand is uitgehakt …

mv1a5577

Zomaar even een Jordaniër die ik kon kieken. Er waren helaas – voor de liefhebbers – weinig of geen vrouwen te zien…

mv1a5425

We vervolgen onze weg – met een Nederlands sprekende Jordaniër als gids – door het exotische Petra, een reis terug in de tijd…op deze foto passeren we grote koningsgraven.

mv1a5464

We beklommen een soort van berg waarop allerlei graven waren aangelegd, en keken neer op deze reusachtige arena. Dit was vroeg in de morgen, maar nu al is te zien dat de mensen die s’ middags naar de voorstellingen gingen allemaal in de schaduw zaten; belangrijk, want het is hier vooral zomers bloedheet zo’n 40 a 45 graden

mv1a5481

Dan zien we hoog op een berg, verscholen achter grote rotsblokken om een bocht deze familiewoning die tegelijkertijd als graf werd gebruikt. De uitgehakte gaten achterin zijn graven. Let wel dit is door de Nabateeers , de oorspronkelijke bewoners van Petra aangelegd zo’n 4 eeuwen voor Christus. Zonder gids hadden we dit nooit gevonden

mv1a5488

Om de grootte te laten zien gingen wij voor eventjes een graf in.

mv1a5493

Het is een wonderlijk spel van kleuren, dat daardoor bijna surrealistisch aandoet. De kleuren zijn door de natuur gevormd

mv1a5494

Je kan je bijna niet voorstellen dat mensen dit 2400 jaar geleden met stenen hand beiteltjes hebben uitgehakt, en dat hun doden hierin begraven werden, nb de ruimte waarin ze ook woonden.

mv1a5522

Even verderop komen we weer grote in de bergwanden uitgehakte tempel façades tegen; het gaat hier om koningsgraven..