IJsland slot

Waarde vrienden

Ik begin aan deze editie van dit journaal aan het begin van onze thuisreis, op de ferry boot die ons van IJsland naar Denemarken terug brengt. Een fikse trip, we zitten per slot van rekening met onze eigen auto aan de rand van de Noordpool cirkel. De terugreis betekent twee dagen en nachten op de ferry boot van IJsland via de Faeröer eilanden naar Denemarken, en dan nog 1000 km met de auto naar huis rijden. De overtocht op de boot is wel gezellig, we kunnen met vele andere enthousiaste reizigers onze belevenissen delen.

Het was de moeite allemaal dubbel en dwars waard. Het grote genoegen begon al met de 600km lange rondreis over de Faeröer Eilanden, geweldig !! En dan 3150 km rond IJsland; we raken er niet over uitgepraat. IJsland was meer dan fantastische bestemming; er doorheen rijden is als bladeren door een sprookjesboek; je gelooft af en toe je eigen ogen niet. De meeste toeristen komen niet veel verder dan het gebied rond Reykjavik, dat is best wel jammer, want alle delen van IJsland zijn de moeite waard. Wij hebben na onze rondreis een lichte voorkeur voor het wat moeilijker toegankelijke en wellicht daardoor ook wat rustigere noordwestelijke fjorden gebied.

Eerlijkheidshalve moet ik er bij vermelden dat wij op twee dagen na (lage bewolking met horizontale regen) continue super mooi weer hebben gehad; Blue Sky met lichte hoge bewolking in de vorm van windveren, de droom van elke fotograaf. En nog een “dingetje”…… het is er duur, heeeeeel duur.

IJsland lijkt ons een ideaal land voor een camper vakantie. De wegen zijn perfect en er zijn overal prachtige campingplaatsen. Met de nodige proviand van huis aan boord is dit wellicht een betaalbare optie.

Alles met grote dank aan onze nicht Mariska Tuijp van het reisbureau op de Julianaweg, die ons goed geadviseerd heeft en alles weer perfect heeft geregeld.

Noordwestelijke Fjorden

We zitten hier vanuit Patrekfjord op weg naar Isafjördur uit te rusten bij de Dynjandifoss watervallen die uit meerdere trappen bestaan. Het is een heel geklauter naar boven..maar ook dit is altijd de moeite waard.

De onderste trap van de Dynjandifoss watervallen; en hoewel er overal watervallen te zien zijn is de grootte ervan en de omgeving altijd een reden om er een stop aan te wagen, en er wat  foto’s van te maken.

Een gehucht kan nog zo klein zijn, een kerkje is er altijd een onderdeel van. Soms staat er maar een of twee huisjes naast. De meeste IJslanders zijn protestant.

Voor de aardigheid heb zo’n kerkje eens van binnen gefotografeerd. Het zijn over het algemeen heel eenvoudige bouwseltjes…

Bij Sandfell reden we een smalle bergweg op en genoten daarbij van dit mystieke vulkanische schouwspel.

Op de hoogte waar de sneeuw blijft liggen ligt hier een bergmeertje “mooi te wezen”

Dit is een locatie waar ze een mogelijke nieuwe Harry Potter film wel kunnen opnemen…overigens is er al wel een deel van een  James Bond film opgenomen in IJsland. Opvallend was dat in dit landschap overal betonnen palen staan met daarop ijkpunten voor GPS sytemen. Hiermee wordt de beweging/verplaatsing van het landschap gemeten. De breuklijn tussen het Euraziatische en Noord-Amerikaanse continent loopt immers door IJsland…

Aan de voet van de bergen beneden ons ligt het weggetje waarlangs we onze route gaan vervolgen..

In Isafjördur is het zonnig en warm; we zitten aan een biertje voor de dorst aan de rand van de Noordpool cirkel.          Top !!

Aan een prachtig baaitje niet ver van Isafjördur ligt ” Ósvör ” een gehucht dat uit niet meer dan een paar vissershuisjes bestaat. Men heeft het in 1988 zodanig opgeknapt dat het geheel in de originele staat te bewonderen valt. Zo leefden de vissers in IJsland. Vergis je niet, het bootje dat erbij ligt werd gebruikt voor de walvisvangst. Met de  ketting-draailier op de wal – links voor – werd het bootje, en indien nodig de walvis het strand op getrokken.

Ook de binnenkant en interieur- dat voornamelijk uit vistuig bestaat- van de huisjes zijn origineel

Een haventje in een vissersplaatsje niet ver van Isafjördur. Uitsluitend vissersbootjes, waarmee hier overwegend schol gevangen wordt. Maar ook wel tong, heilbot en kabeljauw volgens een hier rondlopende visserman aan wie ik dit vroeg.

We gaan op excursie met een bootje naar het eilandje Vigur in het fjord vanuit Isafjördur; dit eiland is prive eigendom van een eenden boer die er Eiderdons fabriceert. De eenden plukken dit super zachte dons zelf uit hun vacht om een nest voor hun jongen te maken.. De boer pakt steeds een beetje en de eend denkt dan dat ie nog meer moet maken. Wees niet bang dierenliefhebbers, het gebeurt allemaal op een politiek correcte manier

Ja je kan er geen genoeg van krijgen; puffins – papagaaienduikers – maar ze zitten meestal op plekken waar ze niet makkelijk te fotograferen zijn, dus daarom neem je elke gelegenheid te baat. Hier, op het eiland Vigur, zaten er net beeldvullend met m’n 300 mm lens vier stuks op een rij te poseren. Toen we er met een gids langs liepen.

Hierop zijn goed de holletjes van de papagaaien duikers in het gras te zien, het zijn horizontale gangetjes van 1 tot 1,5 meter lang. Hierin worden 40 dagen lang de eieren bebroed, en na het uitkomen hiervan blijven de jongen nog 40 dagen binnen. Als ze zich na 40 dagen naar de uitgang begeven springen ze gelijk naar beneden en gaan vliegen. Zo makkelijk moest dat eigenlijk bij mensen ook gaan.

Wat helemaal bijzonder is, is om vliegende puffins te kieken. Kwestie van geduld vrienden…. We liepen langs een met aarde bedekte rots over een door de eiland eigenaar/boer- gebaand – wandelpad, en zagen ze in formatie af en aan vliegen om visjes voor de nog in het nest zittende jongen te halen…

Op deze foto van de kustlijn van het eilandje Vigur zien we de Arctic Terns af en aanvliegen om hun pas geboren jongen van verse visjes te voorzien

De jonge pas geboren Arctic Terns (Noordse Sterns) wachten geduldig af. Het is toch wonderlijk hoe de volwassen dieren hun afstammelingen uit de grote aantallen jongen herkennen.

Onderweg van Isafjördur naar Bjarnarfjördur kwamen we langs de grillige kusten van de Noordwestelijke fjorden deze badende robben tegen. Hier maakten we natuurlijk weer een van onze vele fotostops voor.

Zomaar weer even een blik door het voorruit, alsof je door een ansichtkaarten boek bladert

Dit wonderlijke schouwspel zagen we op weg van Bjarnarfjördur naar Daeli (Laugerbakki)  waar paarden op de top van een berg  stonden te grazen, en de prachtige windveren in de blauwe lucht tot aan de achterkant van de berg er deze betoverende touch aangaven.

Onderweg van Daeli (Laugerbakki) naar Akureyri bezochten we op aanraden van een van de hotelbedienden in Daeli deze hotwater pool in Grettislaug. Het was er zo spotgoedkoop zei de dame in Daeli. Inderdaad, het bleek maar 10 euro p/p te kosten. Daarvoor zit je dan wel ver van de bewoonde wereld in de middle of nowhere in een soort private pool met een temperatuur van 40 graden.

Hier in Grettislauch bij het strand stonden ook nog een paar originele IJslandse vissers huisjes; wonderlijk toch !

Niet ver van Akureyri zien we een fjordkust met de voor IJsland bekende vulkanische basalt blokken structuur

Tijdens laagtij lopen delen van de vlakland oevers leeg, waardoor dit soort vreemde beelden ontstaan

Akureyri is de grootste stad van het noorden van IJsland. Het is er gezellig en er zijn vele goede hotels, restaurants en terrasjes

Whale watching vanuit Akureyri

Vanuit Akureyri boeken we een Whale Watch excursie met een zodiak boot. We hebben in allerlei delen van de wereld reeds walvissen gespot, maar nooit eerder in de zodiak, je komt dan veel dichter bij zegt men, dus waren we heel benieuwd. De voorbereidingen logen er niet om; we kregen dikke waterdichte overalls aan, met reddingsvesten, brillen en hoofdbanden tegen de kou.

Met grote snelheid voeren we noordwaarts , door het fjord de Noord Atlantische Oceaan op

Nog we het fjord uit waren zagen we de eerste bultrug walvissen al hun opwachting maken. Een hele tijd lang konden we genieten van het samenspel van twee walvissen tegelijk. Soms waren de bewegingen simultaan maar soms ook niet zoals hier.

Om de 5 a 6 minuten komen ze boven en maken een paar keer een bolle rug zoals hier…waarna de staart in beeld komt

Daar is ie dan…..een laatste duik waarbij de staart gracieus in het diepe oceaan water glijdt.

Net voordat de staart verdwijnt kan ik er nog een opname uitpersen met de mooie fjordkust op de achtergrond

Godafoss watervallen

Dan bezoeken we op onze weg van Akureyri naar Mytvatn in het noordoosten van IJsland nog de Godafoss waterval, misschien wel de mooiste van IJsland

De Godafoss falls vanaf de rechterkant gezien met een normale belichting gemaakt

Vanaf de linkerkant maakte ikm deze opname met behulp van een grijs filter waarmee ik een “lange” sluitertijd kon realiseren. Hierdoor ontstaan de witte strepen, altijd mooi bij waterval fotografie. Je moet daarbij wel een statief gebruiken, of een goed steunpunt hebben.

Mytvatn

Vanuit Mytvatn bezochten we verschillende interessante locaties. Dit zijn de Hverir geothermische velden; met daarin de naar zwavel ruikende borrelende hete modder pools.

Op sommige plaatsen vormen zich borrelende en stomende hoopjes met daarboven door de grond uitgebraakte stenen. Let eens op de kleuren die de aanwezigheid van diverse mineralen verraden.

Je waant je hier op een andere planeet, dat is niet gek als je weet dat de bemanningen van de eerste Amerikaanse ruimte maan missies hier in de omgeving getraind werden

Diepe kuilen met het borrelende modder die heftig naar rotte eieren stinken

De plaatsen met geothermische activiteit verplaatsen zich door de jaren heen. Door de autoriteiten worden steeds andere toegankelijke voetpaden met paaltjes en touwen geprepareerd.

We hebben dit verschijnsel al wel in andere werelddelen rondom en bij vulkanen gezien, maar zo dominant en uitgebreid als hier nog nooit eerder

Dit is de Kröflustöd Geothermische Power Centrale in het Krafla gebied in het noordoosten van IJsland net ten noorden van Mytvatn. Let eens op de roestvrij stalen pijpen met warm water die hier overal in het landschap te zien zijn.

Een voor ons wat vreemd gezicht. Overal pijpleidingen naar alle richtingen de bergen in en uit

De Viti krater met kratermeer in het Krafla gebied vlakbij het Geothermische krachtstation.

De Viti vulkaan krater. Onze auto staat op het parkeerterrein links op de foto zichtbaar. Hier vandaan konden we over de gehele kraterrand lopen

Ook bij Mytvatn is een natuurlijke hot water pool. Het water is hier 40 graden warm, en het is hier veel minder druk als in de Blue Lagoon bij Reykjavik

De “Pseudokraters” by Mytvatn ontstonden doordat de lava van vulkaanuitbarstingen over wetlands en moerassen stroomde, waardoor het water er onder begon te koken en zich als stoom naar boven een uitweg zocht. Daarbij werden lava stenen en as omhoog geworpen en werden zodoende in duizenden jaren nep kraters gevormd. Deze foto maakte ik uit onze hotelkamer.

Mary staat klaar om in een grot van 50 meter diep af te dalen.

Aan de uitgang van de grot staat water van 40 a 65 graden Celsius op de uitgangshoogte. Je moet hier niet in zien te vallen…

Dan bezoeken we de Geothermische bronnen en lavavelden bij Leirhnjukur; de lava is afkomstig van nog steeds actieve vulkanen. Dit zijn de geothermische velden zoals we die al eerder bij Hverir

Hier staan Mary en ik op de lava velden die afkomstig zijn van recentelijk vulkaanuitbarstingen van de omliggende vulkanen; alles is nog warm en rookt nog na…het is een onbeschrijfelijk toneel; op deze locatie hebben de Apollobemanningen van NASA voor hun eerste maanlanding getraind

Het is bizar om hier te staan, op een plek waar nog niet lang geleden onvoorstelbare natuurkrachten hebben huis gehouden…

Als laatste bezoeken we de Dettifoss waterval in het noordoosten van IJsland. We worden verrast door een prachtige regenboog, wat een geweldig mooi gezicht, wat een machtige natuur, wat is IJsland mooi

De Dettifoss waterval is de waterval met de grootste waterverplaatsing van heel Europa.