Donaucruise van Passau naar Budapest – fietsen mee !

Waarde vrienden

Door privé omstandigheden en problemen van technische aard heb ik al enige tijd geen update op dit journaal geplaatst. Dat hoop ik de komende tijd goed te maken; uiteindelijk zal dit journaal net als de afgelopen 13 jaar mijn belangrijkste communicatiekanaal met de buitenwereld zijn en blijven.

De meeste van mijn foto’s en onze reisbeelden met bijbehorende teksten, – en zeker die met een wat meer privé karakter – zullen op dit journaal te zien zijn en blijven. Aan de  hand van mijn eigen beoordelingsvermogen – gebaseerd op de alom en al heel lang in onze gemeenschap geaccepteerde normen en waarden – bepaal ik hier zelf wat wél of niet gepubliceerd kan worden. Dit in tegenstelling tot Facebook, Instagram, of Youtube waar te vaak foto’s en filmpjes worden verwijderd om puur politiek correcte redenen, zoals laatst een van mijn foto’s van een halfblote vrouw van de schitterende Himbu stam in Namibië; omdat deze foto “seksistisch zou zijn. 

We zijn na ons spectaculaire reisavontuur door Noord-Noorwegen , met onze Volendamse vrienden Dick en Wil Toles langs de Donau gefietst. Hiertoe vertrokken we uit Passau met Donauschip waarop s’ avonds onze fietsen gestald werden, en waarmee we overdag mooie trajecten langs deze prachtige rivier fietsten.

Door gebruik klimaatfiets daalt de temperatuur op de aarde ! Geloof het of niet !

Uiteraard hadden we ook deze keer, zorgend voor een betere wereld voor onze kinderen en kleinkinderen net als vorig jaar (foto van vorig jaar) een stel klimaatfietsen weten te bemachtigen. Door het gebruik van deze fietsen daalt de gemiddelde temperatuur van de aarde (dit staat in de gebruiksaanwijzing )

Vanuit Passau voeren we naar Slögen. De volgende morgen reden we op de fiets naar Linz; onderweg In Wilhering bezochten we deze bijzondere “gouden” kerk

Na het fietsen konden we in het atrium van ons Donauschip de zadelblaren “weg denken” bij het genot van een heerlijk drankje ! De fietsen werden door het personeel weer aan boord gebracht. De volgende ochtend stonden ze op de kade in Tulln weer op ons te wachten voor de rit naar Wenen- Nussdorf. Gemak dient de mens !

Onderweg fietsend van Tulln naar Wenen- Nussdorf bezochten we een reusachtig klooster in Klosterneubung.

Een fotootje dat Dick Toles maakte op het bovendek van de boot waar het heel gezellig was…

In Wenen

Vandaag waren we vanuit Tulln op tijd voor de lunch weer op de boot, die inmiddels naar Wenen-Nussdorf gevaren was. S’ middags maakten we een fietstocht van 3 uur lang door Wenen o.l.v een gids.

Een van de huizen in Wenen die door de Oostenrijkse kunstanaar Hundertwasser werd ontworpen en beschilderd

Het interieur van de grote Kathedraal van Wenen is indrukwekkend; onvoorstelbaar toch eigenlijk dat vele eeuwen geleden zulke waanzinnig kostbare bouwwerken verrezen terwijl de bevolking in bittere armoede leefde…

Ons moederschip is inmiddels van Wenen naar Komarno in Slowakije gevaren; daar vandaan fietsen wij door het Slowaakse land naar Esztergom dat deel in Slovakije en deels in Hongarije ligt. Vanaf de boot die aan de Slovaakse kant ligt maakte ik deze foto van de beroemde Dom van Esztergom in het Hongaarse deel.

En daar staan we dan in de Dom van Esztergom…

Een van de gidsen van de Dom van Esztergom die alles over de Dom weet te vertellen. De toeristen hangen echt aan haar lippen als ze begint te praten…maar zelfs als ze niet praat, viel mij op..

De boot vaart na het bezoek aan Esztergom in het begin van de avond door naar Budapest waar we laat in de avond zullen aankomen. Onderweg zijn de oehs en de aahs in het restaurant tijdens het diner niet van de lucht als we over de Donau varend de zon achter de horizon zien verdwijnen.

Het eten aan boord is geweldig, en dat bij zo’n geweldig decor dat in het raam voorbij glijdt; wij hadden dat tijdens een eerdere Donau cruise ook al zo ervaren.

Budapest; de absolute highlight van onze Donaucruise

Dan varen we Budapest binnen over de Donau; een onvergetelijk spektakel, van licht, kleur sierlijke bruggen en prachtige gebouwen..

Iedereen is onder de indruk; het is doodstil aan boord; het enige wat je hoort zijn klikkende camera’s

Het hoogtepunt: het buitengewoon mooi verlichte Parlementsgebouw in Budapest; deze schoonheid kent zijn gelijke nergens in de wereld !! De maan in beeld maakt het plaatje helemaal af !

Even verder varend maak ik deze en nog veel meer plaatjes van dit wonderlijke schouwspel

Je komt eigenlijk ogen en camera’s te kort om alles vast te leggen

Wat een werk moet het zijn om de verlichting helemaal in orde te houden…

We maken de volgende dag een stadstour door Budapest en komen hier weer uit de metro 150 meter diep onder de grond. Ik heb het plaatje even verdraaid hier voor het effect

De beroemde Matthias kerk in Budapest, die werd gebouwd in 1255.

Het interieur van de Matthias Kerk in Budapest

De Kerk gezien vanaf het Vissersbastion, ook al weer zo’n prachtige highlight van Budapest

Het Vissersbastion is een bekend bouwwerk in Boedapest. Het bevindt zich aan de rivierzijde van de Burchtheuvel, District I, en verrees tussen 1895 en 1901 naar een neoromaans ontwerp van Frigyes Schulek.

Zittend tussen de pilaren van het Vissersbastion in Budapest maakte Dick Toles deze plaat van ons; op de achtergrond het Parlementsgebouw aan de andere zijde van de Donau..

Nog een andere foto van het interieur van de schitterende Matthias Kerk

Ook deze foto maakte ik vanaf het Vissersbastion; wat een fotogenieke stad is dat; Budapest !

Vanaf het Vissersbastion kijkend over de Donau is ook hier het Parlementsgebouw van Budapest te zien

Het beroemde tandrad-treintje in het centrum van Budapest. Vooral met dit warme weer is de rit omhoog heel populair !

Vanuit dit tandrad treintje maakte ik deze foto van een van de beroemde bruggen in Budapest over de Donau

Hier nog eens zo’n brug vanaf de grond gezien

Dit monument is geplaatst ter nagedachtenis aan de Joden die langs de oever van de Donau zijn gefusilleerd tijdens de pogroms die door de Pijlkruisers, een met nazi-Duitsland sympathiserende beweging, werden uitgevoerd. De Joden werden eerst gedwongen om hun schoenen uit te trekken en vervolgens op de rand te gaan staan. Hierna werden ze doodgeschoten waarna ze in de rivier vielen en door de stroming werden meegenomen.

Bij het verlaten van Budapest richting Bratislava maakte ik vanaf de boot nog snel deze plaatjes van het sprookjesachtige Parlementsgebouw, maar nu dan bij daglicht !

Niet eens zo heel ver van het mooie Parlementsgebouw. Moderne architectuur aan de Donau in Budapest; deze parkeergarage.

Ter vergelijking heb ik ze hier naast elkaar gezet, oordeel zelf maar; of moet je juist NIET oordelen?

vanuit Bratislava maakten we een mooie fietstocht naar Schlosshof; onderweg passeerden we de Burcht Devin, waar ik deze foto van maakte. probeer je het verhaal achter deze burcht es even in te denken vrienden, dat moet toch bizar zijn ! Hier hebben mensen elkaar afgemaakt !

Vanuit Bratislava vertrekken we naar “De Wachau”, een van de mooiste wijngebieden aan de Donau in Oostenrijk. We waren hier al vaak met onze Oostenrijkse vrienden. In deze warmte smaakt een biertje zoals hier varend door Bratislava  ook best !

Bye bye Bratislava

De volgende ochtend arriveren we in Krems in de Oostenrijkse Wachau. Ook dit is een van de highlights van onze Donau reis.

We fietsen van Krems naar Pöchlarn en rijden door veel kleine sprookjesachtig mooie wijnstadjes en plekjes.

Het plaatsje Durnstein in De Wachau, beroemd om het blauwe kerktorentje

Een van de vele wijnkelders in De Wachau; als je hier eenmaal binnen bent wil je er nooit meer uit !!

Een van de vele Jausern gerechten in de Oostenrijkse Wachau; hier weet men wat goed voor een mens is (of juist NIET)

Het Stift in Melk is een MUST voor elke Donau vaarder; wij hebben dit nu al meerdere malen bezocht.

In de kerk van de Stift in het plaatsje Melk mag beslist NIET gefotografeerd worden. Onze goede vriend Dick Toles die hier op deze foto nog rustig door de bewuste kerk loopt, kon het niet laten en maakte een seconde na dit moment toch een foto met zijn telefoon. Hij kreeg meteen de wind van voren, en werd bijna de kerk uitgezet…..

De laatste foto die ik maakte van het plekje Melk vanaf het Stift in Melk, was teven de laatste van deze trip; het zit er helaas weer op vrienden; tot de volgende reis….

Vanuit de Wachau voeren weer terug naar Passau, waar we de thuisreis konden aanvaarden. Het was geweldig; zeker ook omdat Barbara aan boord was. Barbara was de leidster van een groep Nederlandse fietsers van het reisbedrijf Fital. Zij heeft ook ons echter geweldig goed geadviseerd, en de weg gewezen…Dankjewel Barbara !!