Casablanca – Rabat – Meknes – Chefchaouen

Waarde vrienden,

We zijn alweer een paar dagen in in Marokko; na de landing in Casablanca waar onze rondreis langs o.a de Koningssteden etc begint, haalden we onze huurauto op, en gingen op pad. Eerst even wat info. Marokko is 11 x zo groot als Nederland. Rabat is de hoofdstad en Casablanca is de grootste stad. Er zijn 33 miljoen inwoners. Hiervan is 98,7 % moslims, 1,1 % christen, en 0,2 % jood

De moderne staat Marokko is ontstaan toen het land zich onafhankelijk verklaarde van Frankrijk en Spanje op 2 maart 1956. De Frans-Spaanse bezetting van Marokko begon in 1912.

De route door Marokko zoals we die gepland hebben…we starten in Casablanca!

Marokko is een parlementaire monarchie. Sinds 23 juli 1999 toen de koning Hassan II overleed,  is Mohammed VI de koning van Marokko. Hij werd daarmee de achttiende koning van de Alaoui-dynastie die sinds 1666 regeert in Marokko. De nationale feestdag van Marokko is op 30 juli, de dag waarop koning Mohammed VI zijn vader Hassan II officieel opvolgde. De zoon van Mohammed VI , de volgende koning, heet Hassan III en is momenteel 16 jaar.

Marokko heeft twee officiële talen: Arabisch en het Berbers. Het Marokkaanse onderwijssysteem, voormalige kolonisatie en media zorgen ervoor dat veel Marokkanen ook buitenlandse talen beheersen waaronder: Frans, Spaans en in mindere mate Engels. In het dagelijks leven worden er twee volkstalen gesproken: Marokkaans-Arabisch en het Berbers.

Na aankomst haalden we onze huurauto op en reden we door de verkeersgekte van Casablanca naar ons hotel. Vandaar wandelden we naar de Medina om de benen even goed te strekken. S’ avonds genoten we van een heerlijk diner in ons hotel…

Casablanca is de grootste stad van Marokko en dat was goed te merken aan het autoverkeer waar we ons op weg naar het hotel doorheen hebben weten te boren. Er zijn bijzondere verkeersregels; de brutaalste rijders hebben voorrang, en ook auto’s met veel deuken gaan voor… Deze foto maakte ik vanuit het hotel raam tijdens het diner, het is nu rustig op straat…

Vanuit ons hotelkamer raam zagen we de beroemde Hassan II Moskee boven de gebouwen uit torenen.. We zullen deze morgenochtend bezoeken.

Met onze auto reden we de volgende morgen naar het nog steeds veelbesproken en bekritiseerde prestige object van wijlen Koning Hassan II, de Koning Hassan II Moskee, een bijna ongeëvenaard kunstwerk, van intimiderende proporties, dat hoog boven alle andere gebouwen in de omgeving uitsteekt. De Moskee biedt plaats aan 100.000 gelovigen. Hij is is 200 mtr lang 100 mtr breed en 60 mtr hoog. De minaret meet vloeroppervlak 25 x 25 mtr. De totale bouwkosten worden geraamd op 500 miljoen euro, maar insiders beweren dat het zelfs om een veelvoud hiervan gaat…

De op een na grootse Moskee ter wereld – die in Mekka is nog groter – Is dit een prestigeobject dat getuigt van nationale trots of van grootheidswaanzin; van geloofsijver of zelfoverschatting? Er wordt veel over gediscussieerd, en veel over geschreven..Ook de bevolking is er nog niet klaar mee..

Mooi is ie in elk geval wel. Aan de Moskee, die is geopend in 1993 is 7 jaar gewerkt !

Niet alleen de kolossale afmetingen spreken tot de verbeelding maar ook de gedetailleerdheid waarmee de Moskee van binnen is gedecoreerd. Het is kunst van ongekende proporties…

Je komt echt ogen tekort om dit fenomenale kunstwerk te bekijken

In een zijbeuk is aan lager deel een betoverende plafond aangebracht

We konden er geen genoeg van krijgen; en werden volledig overrompeld door de betoverende schoonheid van het geheel…

Van achter uit de Moskee maakte ik dit adembenemende overzicht, zoiets hebben we nog nooit gezien..en dan praten we nog niet over de meest exquise materialen die gebruikt zijn, zoals de buitendeuren die voor 100% uit titanium bestaan tegen de corrosie.

Onder de moskee zijn badplaatsen met fonteinen en wastafels ; hier kunnen de gelovigen zich reinigen voor de dienst

Buiten komen we weer een beetje op adem, maar ook van buiten maakt deze Moskee aan de oceaan, met het grote plein er om heen een verpletterende indruk… dit bezoek zullen we niet snel vergeten.

Vanuit Rabat: de Romeinse dodenstad Chella

De opgegraven Romeninse stad Sala net buiten Rabat uit 44 na Chr , wordt nu aangeduid als Chella waar ooievaars de stilte met hun geklepper verbreken…

De Hassan toren, het grafmonument van koning Hassan II in Rabat

In Rabat bezochten we Kasbah des Oudayas, en aan de rand hiervan bij de Atlantische kust zagen we vele graven, een heel apart fenomeen…

Een van de “must see’s’ in de buurt van koningsstad Meknes is een bezoek aan de belangrijkste Romeinse opgravingen in heel Afrika, een openluchtmuseum van de oudheid: Volubilis, uit het begin van onze jaartelling

In Volubilis zijn het vooral de mozaïeken in de huizen en gebouwen die heel bijzonder te noemen zijn. Hier de Venus mozaïek van 4 x 3 mtr die stamt uit het jaar 120 voor Christus. Onvoorstelbaar dat men dat toen al maakte. Opvallend is dat mannen van toen met kleinere geslachtsdelen waren uitgerust.

Vanuit Volubilis is de heilige stad Moulaya Idriss te zien, het belangrijkste bedevaartsoord van Marokko

Meknes

In koningsstad Meknes kiekte ik dit tafereel bij de muur van de medina. Een mooi voorbeeld van de tegenstelling decadentie/armoede die we vaker zien in Marokko

Op markt op het beroemde plein Place El Hedim in Meknes wordt van alles verkocht, ook veel schoenen…en alles wordt weids uitgestald…

Onderweg rijdend komen we langs de wegen veel van deze “aquaducten” tegen, die voor irrigatie gebruikt worden

Vanuit Rabat rijden we naar Chefchaouen, volgens velen het mooiste plekje van Marokko. Vooral de Medina – oude stad – met de blauw geschilderde huisjes, rechtsboven op deze foto zorgt voor dit imago

De Medina van Chefchaouen van iets dichterbij gezien

Het is een genoegen om door de straatjes met deze blauw geschilderde huisjes te wandelen

De bouwstijl doet sterk denken aan de huisjes in de bergdorpjes in Andalusie, en dat is niet gek want het waren gevluchte Moren uit Spanje die hier eerst woonden…

Het is echt heel wonderlijk hoe de huisjes door elkaar heen staan op berghellingen , en hoe de diverse straatjes d.m.v trappetjes met elkaar verbonden zijn

Wij hebben hier 2 dagen vertoefd, het was slecht weer met kou en veel regen, maar dat deerde ons niet, integendeel…

Je raakt hier niet uitgekeken, het is bijzonder hoe mensen al die bouwsels tussen en door elkaar hebben weten te plaatsen en er ook nog eens straatjes met trappetjes tussenin hebben weten te frommelen

Foto Chefchaouen vanaf de Kasbah toren. Wat een ouderwetse rotzooi met al die schotelantennes zouden wij dan zeggen… maar pas op, wij zijn met al onze zonnepanelen op al die daken tegenwoordig ook weer weer terug in de oertijd. Met een paar veilige thorium kerncentrales in het land zouden wij die ook weer weg kunnen slopen…

In Chefchaouen zagen we – op een terrasje gezeten – deze voor deze streek karakteristiek geklede berber mannen voorbij lopen…

Maar prompt daar achter aan kwamen deze moderne Marokkaanse jongedames voorbij….

Toen we vanmorgen na het opstaan uit het raam keken zagen we de laatste resten van het barre weer dat ons twee dagen heeft geteisterd  – kou en veel regen – boven de bergen verdwijnen… het was vandaag weer prachtig zonnig en warm, zoals dat hoort hier.