40 jaar getrouwd,Elizabeth Taylor & BZN


40 jaar getrouwd


Op 25 mrt 2011, vandaag, is het op de kop af 40 jaar geleden dat Mary en ik in de huwelijksboot stapten. Hoewel we er geen ruchtbaarheid aan gaven werden we deze week verrast door vele blijken van belangstelling van familie en vrienden. Zo is onze wijnvoorraad nu weer helemaal op peil, en  kregen we o.a een  – namens mijn moeder, broers en zusters – door mijn zus Gaar zelfgemaakt bloemstuk  .
– zie foto links – Het krijgt een blijvend plekje in onze Weinstube onder ons huis.

Wat gaat de tijd snel; steeds vaker begin ik dat te beseffen. Tijd brengt echter ook veel goeds. Ons huwelijk bracht ons 3 zoons Sander, Vincent en Kees, die weer zorgden voor 3 schoondochters resp Tamara, Brenda en Sylvia. Inmiddels hebben we 8 kleinkinderen Jan jr, Kees, Tim, Sophie, Thijs, Jip, Nico, Mary jr en  en hopen we over ongeveer een week ons 9de kleinkind van Kees en Sylvia in onze armen te kunnen sluiten.

Ter gelegenheid van dit 40 jarig jubileum hebben we voor onze gehele familie, wij, de kids en alle kleinkids – in oktober a.s – we hebben natuurlijk met de schoolvakanties te maken, – een vakantie geboekt naar een schitterend all inclusive oord aan de Turkse kust. Met 17 personen hopen we dan vanaf Schiphol het luchtruim te kiezen. Een idee waar je even bij stilstaat; 40 jaar geleden begonnen met z’n tweeen , en nu met z’n 17 tienen. En allemaal gezond!  Wat moet een mens nog meer?

Onder: Hier komen we op 25 mrt 1971 voorafgaand aan de trouwplechtigheid uit de ouderlijke woning van Mary op de Nieuwe Zijds Burgwal in Monnickendam. Mijn jongste zus Lida draagt heel toegewijd de sleep.
 

Onder: Namens onze familie kregen we deze prachtige door mijn jongste zus Lida ontworpen en gemaakte 3 D voorstelling. Dit geheel op Mary en mij betrokken papieren kunstwerk bestaat uit vele lagen papier en karton waarbij door de afstand tussen de lagen een driedimensionale indruk wordt verkregen. De voorstelling – voor wie ons kent -, spreekt voor zich.

Onder: Na de huwelijksvoltrekking in het Stadhuis in Edam even poseren met de wederzijdse ouders op de stoep. Vlnr: De ouders van Mary links op de foto, en mijn ouders rechts.
Effe gluren in het huis van Elizabeth Taylor via foto’s uit het BZN archief

In juli 2002 waren we met BZN in het Mexicaanse Puerto Vallarte om daar een TV special op te nemen. Puerto Vallarte was een klein onbekend vissersdorpje, maar dat zou plotseling veranderen toen
in 1964 Hollywood regisseur John Huston Puerto Vallarte uitkoos als decor voor zijn wereldberoemde film “The Night of The Iguana”, met in de hoofdrollen Richard Burton en Ava  Gardner. Tijdens de opnames had Richard Burton echter een relatie met Elizabeth Taylor, waarvan bekend was dat ze nogal jaloers was. Omdat zij daarom, ondanks dat ze geen rol had, toch naar Puerto Vallarte afreisde, en op de set verbleef, trok een hele schare papparazo naar het dorp. Het werd wereld showbizz nieuws. De Burtons kochten er een huis en het dorp werd wereldberoemd. Uit dankbaarheid heeft het stadsbestuur daarom een standbeeld van regisseur John Huston laten plaatsen.

Met BZN bezochten we uiteraard dit nog steeds bestaande liefdesnestje. Een van de intimi van de Burtons uit die tijd vertelde ons tijdens de rondleiding vele wetenswaardigheden, en gaf mij de gelegenheid om onbeperkt foto’s in dit beroemde optrekje te maken. Nu Liz Taylor deze week overleed, en weer wereldnieuws was, leek het mij leuk om deze foto’s hier nog eens te laten zien.

Onder: In het dorp kochten de Burtons een huis dat bestond uit twee delen aan weerszijden van een straat. ze woonden hier vele jaren. In het ene deel op de foto linksonder (van internet geleend) woonde Taylor en aan de overkant Burton. De twee woonverblijven waren door een sierlijk roze bruggetje met elkaar verbonden. Hierlangs konden de lovers elkaar indien gewenst “bezoeken”. Al snel kreeg dit dit bruggetje de naam “Lovebridge”. Het kleine vissersdorp Puerto Vallarta werd wereldberoemd en groeide uit tot een grote toeristenplaats. Tientallen paparazzi’s uit de gehele wereld lagen dag in nacht onder de brug te wachten totdat de tortelduifjes trek in elkaar kregen. Waar de witte pijl begint, onder het bruggetje, was de toegang tot de woning (rechtsonder in detail) Ook wij gingen door deze deur naar binnen.

  

Onder: Carola op het middag bedje in de woonkamer van Elizabeth Taylor en Richard Burton. Vooral door de verscholen ligging tegen een vrij steile bergwand met uniek uitzicht op de baai van Puerto Vallarte voel je door dit huis lopend als het ware nog de allure van de Hollywood elite, die hier kind aan huis was.   

Onder: Het keukentje beneden de woonkamer in het woondeel van Elizabeth Taylor. Hier heeft eens een van de mooiste vrouwen op aarde achter het aanrecht gestaan.

Onder: Tegenover het woondeel van E. Taylor via de Lovebridge te bereiken was dit de bescheiden woonkamer in het woondeel van Richard Burton. De twee Hollywoodse supersterren verbleven echter meestal in de living van Elizabeth Taylor

Onder: Het uitzicht vanaf het terras van Elizabeth Taylor via de Love bridge over Puerto Vallarte. Dit lijkt weinig privacy bestendig, maar bedacht moet worden dat er in 1964 in Puerto Vallarte slechts een paar visserswoninkjes aan het water stonden. De woningen op de foto waren er nog niet..

Onder: Jan en Carola nemen hier op het terras van de E. Taylor woning dezelfde pose aan als Richard Burton en Elizabeth Taylor destijds, in 1964 deden voor de beroemde coverfoto van een  groot Amerikaans showbizz magazine. Het meubilair is het originele spul uit die dagen.

Onder: Dit is het compleet verscholen liggende zwembad in het woondeel van Richard Burton. Rechts zit Dick Plat en de rest van BZN op de rand van het balkon. Rechts naast de blauwe parasol was in de witte muur een verscholen deur naar een geheime uitgang aangelegd.  Hierdoor konden de twee geliefden vluchten als aan de voorkant van het huis de hele wereldpers en paparazzo lag te wachten.

Onder: De nog steeds decadent ogende living in het Elizabeth Taylor huis aan een bergwand, met overal schitterend uitzicht naar de aangrenzende baai.

Onder: Ja, als je dan in de slaapkamer van zo’n beroemde diva staat , en je hebt je eigen diva bij de hand, kan deze foto natuurlijk niet uitblijven.

Onder: Dit is de bar, het domein van Richard Burton, waarvan bekend is dat hij zich vaak te buiten ging aan teveel alcohol. De levensboom achter de bar op de muur geschilderd, had van doen met de joodse achtergrond van Elizabeth Taylor. Deze ruimte ademt nog geheel de sfeer uit van de glitter and glamour die hier ooit heerste.

Onder: We hebben het huis van de Burtons verlaten. Met BZN zitten we op de daar niet ver vanaf liggende set van de film ” The Night of the Iguana”, waarin Richard Burton een hoofdrol speelde.

Onder: Op het strand voor ons hotel in Puerto Vallarte bezig met opnames voor een TV special. Links met witte pet regisseur Frank van Geloven.

Onder: Wat moeten Dick Plat en Jack Veerman op de boulevard van Puerto Vallarte bij een vreemd beeld met nog vreemdere bobbel in jurk ?

Onder: Carola op de filmset van “The Night of the Iguana”. Hier stond in 1964 Eva Gardner klef te “kopkluiven” met Richard Burton, terwijl Liz Taylor jaloers toekeek.

Onder: Op een van de lokaties voor de opnames van onze TV special in Puerto Vallarte kiekte ik Carola in de tuin. Een beetje verveeld wachtend, om opgeroepen te worden voor actie op de set. Rechts, ook tijdens het wachten voor een opnamesessie, Carola op de basgitaar.Onder: We vermaakten ons zoals altijd prima in het zwembad van het hotel. Er is ook nog een foto dat we in dit bad op deze lokatie met cocktails proostten, maar die heb ik geloof ik al eens geplaatst. Vlnr: Jack Veerman, Carola, Dick Plat, Jan Keizer, Dirk van der Horst, Jan TuijpOnder: Twee helaas veel te vroeg overleden overleden topmakkers die er in Mexico in 2002 nog “bij” waren. Manager Jacques Hetsen links  en Dirk van der Horst rechts  wiens laatste buitenlandse reis dit later zou blijken te zijn. Tijdens deze trip gaf Dirk al aan ondraaglijke pijn te lijden, een paar maanden later in Jan 2003 moest Dirk zich laten vervangen door John Meijer. Hij overleed in sept 2004 na een slopend en pijnlijk ziekbed. Onder: Jack Veerman – midden – vermaakte zich samen met sip kijkende Dick Plat – rechts – prima met de marriachi muzikantenGeef een reactie