Op Oahu naar Pearl Harbour

MV1A0281

Wat is het toch heerlijk om tijdens zo’n reis door verre oorden je eigen vervoer te hebben, je moet weliswaar alles zelf regelen, maar je bent vrij, en niet afhankelijk  van tour leaders, bussen of taxies etc etc. Op Oahu genoten we van elke meter die we er rondreden, zoals hier op weg naar Pearl Harbour – gekiekt door de voorruit van onze gehuurde 4WD SUV

 

MV1A0202

Het is een waar genoegen om tijdens het rijden op Oahu bij de exits naar het strand af te slaan; de meest exotische tafereeltjes ontvouwen zich dan voor je ogen, het lijken wel schilderijtjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een van de redenen om Oahu in onze route op te nemen was de mogelijkheid om het op dit eiland liggende Pearl Harbour te bezoeken. De plek – Ford Island met de aangrenzende Pearl Harbour haven, zie hieronder –  waar op 7 december 1941 de wereldgeschiedenis een andere loop kreeg. Vanaf dat moment raakte n.l de USA bij WOII betrokken

Pearl Harbour, waar in 1941 op een rustige december zondagochtend s’ morgens om 7.55 hr de hel losbarstte, toen hordes Japanse bommenwerpers in twee raids met een uur tussen pose vanaf twee op 230 mijlen afstand gelegen Japanse vliegdekschepen in duikvlucht het vliegveld van Pearl Harbour met alle 188 daarop aanwezige vliegtuigen in brand schoten en de bijna complete er gestationeerde  Amerikaanse vloot tot zinken brachten.

Een verrassingsaanval zo maar op klaarlichte dag. En dat terwijl Amerika niet eens in oorlog was met Japan. Maar Japan was boos op de USA  en wilde bovendien militair vrij spel hebben in de Pacific: Amerika had economische sancties uitgevaardigd tegen Japan omdat het Japanse leger China was binnengevallen en samenwerkte met de Duitsers en Italianen in de WOII Vanaf dit moment was de USA echter wel degelijk betrokken bij WOII met alle gevolgen van dien……

MV1A0321

Een tot in de details nagemaakte situatie van Ford Island en Pearl Harbour op zondag 7:55 hr op 7dec 1941 met het vliegveld en de verkeerstoren linksonder, en rechts de Amerikaanse vloot netjes op een rij naast en achter elkaar, waardoor de Japanse bommenwerpers er een zacht eitje aan hadden. Een van deze schepen was de USS Arizona waarop 1177  mariniers tijdens de verrassingsaanval sneuvelden. In totaal vielen er 2402 doden aan de Amerikaanse kant. Er waren maar weinig Japanse slachtoffers.

 

MV1A0293

We kijken hier naar de plek waar de Amerikaanse vloot tot zinken werd gebombardeerd. Links ligt de USS Missouri, die men kan bezichtigen, in het midden erachter de verkeerstoren van het vliegveld en rechts in het water ligt het gedenkteken voor de USS Arizona die in een hels inferno met man en muis binnen 7 minuten verging. Op deze plek kan men vanuit de witte brugconstructie het wrak van de USS Arizona op de 14 mtr diepe zeebodem nog zien liggen. Elke recht geaarde Amerikaan wil 1 keer in zijn leven vanaf deze witte brug de 1177 gevallen mariniers op dit schip een eerbetoon brengen. Wij hadden ook kaarten voor dit bezoek bemachtigd, maar toen we op de afgesproken tijd arriveerden bij de boot die ons er naar toe zou brengen, bleek er net even teveel wind te staan ; de boot ging niet….dus moeten wij het met de telelens bekijken.

 

MV1A0314

We bezochten verschillende herdenkingsplaatsen en musea op de Pearl Harbour Historical Site. Zoals het Pacific Aviation Museum, waar o.a deze Japanse Zero – die een grote rol speelde bij de aanval- stond opgesteld.

 

MV1A0332

De oorspronkelijke verkeerstoren die als eerste werd beschoten door de Japanse Zero’s is gerepareerd en op exact dezelfde plek tot in de details in de oude toestand teruggebracht

 

MV1A0330

Als vliegfanaat kwam ik ogen tekort in dit museum, dat ten tijde van de aanval als hangaar diende en geheel in brand stond. Exact was te zien hoe de aanval van de Japanners in twee golven met een uur ertussen was verlopen; de gehele aanval duurde twee uur. Om 9:55 werd het stil in de lucht, de onnoemelijke schade kon worden opgemaakt

 

MV1A0347

Uiteraard liepen we ook naar de naast het museum gelegen hangaar 79 waar de oorspronkelijke kogelgaten uit de Japanse Zero’s in de ruiten nog te zien zijn.

 

MV1A0354

Er waren veel WOII en Pearl Harbour gerelateerde vliegtuigen in deze hangaar 79 te zien. Ik zal jullie niet vermoeien met namen van alle vliegtuigtypen en operationele gegevens ervan, maar voor de liefhebber was het smullen geblazen.

 

MV1A0378

De bezoekers van het USS Arizona Memorial kunnen voor 25 dollar ook een kijkje nemen op deze in Pearl Harbour liggende duikboot, de USS Bowfin

 

MV1A0380

Het bewijs dat we er waren; we staan hier voor Pearl Harbour, met achter ons de plek waar op 7 dec 1941 ook het water in brand stond.

 

MV1A0388

Alles wat met Pearl Harbour te maken heeft is heilig voor de Amerikanen; er is van de gedenkplaats veel werk gemaakt; uiteraard kan men overal de namen van de gesneuvelden en van de survivors op gedenkstenen lezen.

 

MV1A0393

Op dit schilderij in een van de hangaars is te zien hoe de Japanse aanvallers tot 30 meter boven het water doken en daar dicht bij de Amerikaanse oorlogschepen hun dodelijke torpedo’s afwierpen. Het werd een absolute catastrofe voor de Amerikanen, die een grote les hebben getrokken uit deze schandvlek in de Amerikaanse historie.

 

MV1A0398

Op deze foto is USS Arizona te zien die na getroffen te zijn door een 1800 ponder Japanse torpedo in lichter laaien stond en binnen 7 minuten was gezonken; hierbij kwamen 1177 mariniers om het leven; in totaal vonden 2402 mensen de dood en vielen 1282 gewonden bij de Pearl Harbour aanval. De materiële schade was onbeschrijfelijk.

 

MV1A0424

Het leven gaat door, ook op Pearl Harbour. We waren toch wel onder de indruk van ons bezoek aan Pearl Harbour dat bijna een hele dag in beslag had genomen. Bij ons hotel aangekomen waren de zinnen weer snel verzet, bij het horen van de sentimentele sound van de karakteristieke Hawaiaanse pedelsteel en de Ukelele op het strand terras, hoewel hier nog even Bob Marley wordt gespeeld met de elektrische gitaar.

 

MV1A0439

We zijn geen strandliefhebbers, maar je bent niet elke dag op Waikiki Beach, dus moesten we er maar weer aan geloven. Het was eigenlijk best wel prettig in dat bijna warme en beroemde water

 

MV1A0478

Tijdens ons laatste dinertje op het balkon van het hotel restaurant – zie inzet links beneden- hadden we een prachtig uitzicht op Waikiki Beach by night; we konden ons opmaken voor de vlucht naar het eiland Kauai de volgende dag.

 

MV1A0399

We begonnen de nieuwe dag die ons naar het vliegveld zou brengen voor de vlucht naar het eiland Kauai, met het fotograferen van de magnolia,  die je hier echt overal ziet en ruikt. Veel Hawaiaanse vrouwen dragen deze bloem in het haar Wat een prachtige decoratie van moeder natuur