Port McNeill – Port Hardy – Inside Passage – Stewart -Hyder !!!!!

Na ons verblijf in Port Mc Neil (Telegraph Cove) en een kort nachtje in Port Hardy verlieten we Vancouver Island. In Port Hardy is niets te beleven. We waren echter speciaal voor het vroege vertrek met de ferry al naar Port Hardy gereisd om daar te slapen, en dan niet midden in de nacht een lange afstand te hoeven rijden

MV1A1459

In het noorden van Vancouver Island maakte ik nog deze foto die illustratief is voor de enorme hoeveelheid hout hier die hier groeit. Op zo’n open plek zie hoe dicht de bebossing is. Als je dan bedenkt dat heel onmetelijk Canada zo vol staat wordt duidelijk waarom bosbouw een van de belangrijkste middelen van bestaan is.

Heel vroeg gingen we in Port Hardy met onze Nissan SUV aan boord van de ferry om via de beroemde Inside Passage  ( tussen de west Canadese eilanden door ) in noordelijke richting in 15 uur naar Prince Rupert op het Canadese vasteland te varen. Een prachtige overtocht. Op de ferry werd niet overnacht, maar we hadden toch een hut gereserveerd. Een aanrader zo’n hut…

In Prince Rupert waar we na aankomst laat overnachtten, bezochten we de volgende dag een in 1971 gesloten “Cannery”, een “zalm inblikkerij”, waar ik BZN  associaties door kreeg; maar daarover bij de foto’s meer…

Op het Canadese vasteland in British Colombia reden we richting noorden; een vrij ongebruikelijke route, naar Stewart bij de grens met Alaska. Een omweg van bijna 2 x 400 km, ja dat lees je goed. Waarom zo’n omweg? We hadden gelezen dat 3km voorbij Stewart, net over de Canadees/Amerikaanse grens in Alaska, in het spookstadje Hyder, grizzly beren te zien zijn, die eitjes leggende Pink en Chum zalmen vangen in een rivier. Langs de rivier is tussen de bomen een onopvallende steiger van een paar honderd meter lang over en langs de rivier aangelegd, waarop je dit tafereel kan bewonderen en ….fotograferen. Daar willen de Tuijpjes bij zijn natuurlijk. Maar….. soms moet je wel even geduld hebben voordat de beren zich laten zien. En dat geluk hadden we…

De foto’s op een rij

MV1A1481

S’ morgens heeeeeeeel vroeg rijden we onze huurauto de ferryboat in, die ons van Vancouver Island via de inside passage naar Prince Rupert op het Canadese vasteland zou brengen. Het nodige papierwerk hadden we de dag ervoor al gedaan, we konden dus rustig koffie drinken terwijl anderen nerveus in de rij stonden voor tickets etc etc etc

The Inside Passage

In de ferry maakte ik deze foto van de “Inside Passage Route” aan de Canadese westkust. Wij begonnen bij Port Hardy, onderaan op de foto, en eindigden bij Prince Rupert.

MV1A1482

The Inside passage is een vaarroute tussen Port Hardy op Vancouver Island en Prince Rupert op het Canadese vasteland, tussen de West Canadese eilanden door. De route is daardoor beschut en langer open. Soms stopt de ferry bij een van de eilanden, als er genoeg voor betaald wordt door belanghebbenden, zoals deze keer de familie van een dode op het eiland Belle Belle

MV1A1487

Wij hadden op de ferry een hut gereserveerd, een idee van Mariska van het reisbureau, wij wisten niet van deze mogelijkheid, maar we waren er heel blij mee; we hadden de hut die grensde tegen aan het achterdek waar precies 2 luie zonnestoelen stonden, die waren dus de hele middag voor ons. Het was prachtig weer, dus hebben we genoten daar op dat achterdek. Het is een hele mooie route . Al eerder voeren we de route met een cruiseschip, maar dat was vooral s’nachts en grotendeels met regen. Nu hadden we de hele dag de zon er bij….

MV1A1492

Hier wordt met netten op zalm gevist. We zagen diverse vissersschepen voorbij komen, deze foto zet ik er even bij voor Ger Veerman, een visserman uit Volendam, die getrouwd is met m’n nicht Laura, en hier zeer in geïnteresseerd is

MV1A1549

Het gebied waar door je vaart is bijna geheel onbewoond. Op een paar inmiddels beroemde vuurtorens na.  Deze is van 1898 op Robb Point – Ivory Island, zichtbaar vanaf 29 km; het was een kale rots, maar ooit heeft de vrouw van een vuurtoren wachter zo lang gebedeld bij de autoriteiten, dat er op de rots een tuintje werd aangelegd, dat er nu nog ligt. Nou, dat zal Liliane van de beroemde vuurtoren bij Marken niet overkomen….die had het allang zelf aangelegd..

MV1A1568

Vuurtoren Boat Bluff uit 1907 op Sarah Island  in de middel of nowhere. Hij was 28 km ver zichtbaar. Kan je nagaan wat een bedrijf zo’n vuurtoren is vrienden, al deze gebouwen zijn nodig om dat ene lampje brandend te houden. Wat is dat beroemde “Paard van Marken” bij ons voor de deur dan toch een compacte efficiënte vuurtoren…..

The Cannery in Prince Rupert – de inblik fabriek van de blikjes zalm die wij vroeger aten

Omdat we in Prince Rupert, waar je nog niet dood geboren wilt worden – toch een dagje vrij hadden besloten we in het op 5 km verder gelegen Port Edwards, de fabriek van North Pacific – bijna een heel dorp – te bezoeken waar van 1898 tot 1980 de blikjes zalm werden gemaakt die wij allemaal wel kennen. Ik kreeg ze van Mary altijd mee tijdens de eerste buitenlandse BZN tripjes om te dienen als noodrantsoen, als we het vreemde voer niet lustten. Tja dat werd later heel anders….

MV1A1614

We staan hier op het dek van de firma North Pacific, waar de zalm vanuit de schepen op rivier werd binnen gelierd, en de fabriek inging. Wie kent de naam North Pacific niet. Hier werden de blikjes zalm die wij vooral vroeger aten vervaardigd. Als we in de beginjaren van BZN naar het buitenland gingen kreeg ik van Mary altijd deze blikjes zalm mee, voor als we het eten in het betreffende land niet zouden lusten.

MV1A1622

Ik weet nog goed dat alle bandleden dol waren op mijn blikjes zalm – met mayo – van North Pacific, en hier werden ze dus gemaakt…. je denkt daar toch even aan terug als je er nu in die fabriek rondloopt….en de originele weegschaal in de productielijn nog ziet staan… Let wel vrienden, hier staan ook machines die rond 1900 gemaakt zijn, alles is nog in originele staat.

MV1A1651

Hier aan de rivier ligt de hele compound; de hoofdfabriek die van 1898 tot 1980 actief in gebruik was, de technische werkplaatsen, visverwerking, de in pakkerij, de huisjes van de Chinese en Japanse arbeiders, de brandstof opslag, de huizen v/d de bazen etc etc, het was een heel dorp dat van mei tot oktober bemand was…als er zalm was.

MV1A1623

Dit vond ik toch wel aandoenlijk. De originele dekseltjes stempels. Hier werden handmatig een voor een de dekseltjes op de volle bakjes geperst. De blikjes werden overigens pas gekookt als ze al dicht gesoldeerd waren. Ze werden gecontroleerd op gewicht want de arbeiders die ze inpakten kregen per blikje betaald, en wilden daarom nog wel eens een half vol blikje afleveren.

Naar Stewart (Hyder)

We gingen naar Stewart in Canada , om vandaar 3 km verderop de Amerikaanse grens over te steken naar Hyder, want daar komen vooral grizzly beren naar een riviertje om zalmen te vangen. – zie aanhef van deze editie-.

MV1A1791

Het oude mijnstadje Stewart waar wij 2 nachten verbleven in dit hotelletje. Vanuit het Canadese Stewart reden we steeds 3km door naar Hyder dat in Alaska (USA) ligt. Hier in Stewart wonen nog mensen, maar Hyder, ooit ook een afgelegen mijnstadje  is nu echt een verlaten Ghosttown. In Hyder komen in een smal ondiep riviertje beren zalmen vangen die daar hun eitjes leggen en daarna in de rivier sterven. Men heeft nu boven en langs de rivier een steiger aangelegd van zo’n 500 meter lang van waaraf je de beren kan zien en fotograferen

MV1A1802

Het ontbijtzaaltje van het hotel in Stewart; een gezellige ouderwetse keukensfeer met overal antieke koffie en thee potten en antieke huishoudelijke gebruiksvoorwerpen. Hier hebben we het  lekkerste ontbijt van onze hele reis tot nu toe genuttigd

MV1A1809

Een van de verlaten huizen/winkeltjes in Hyder

Naar de Salmon Gletsjer voorbij Hyder

Wij hadden tijdens onze voorbereidingen niets over deze mogelijke  “self guided tour” naar de Salmon Gletsjer gelezen. “Door Hyder heen rijden en dan verder totdat de weg ophoudt” werd ons verteld. In Hyder begrepen we als snel dat dit een buitengewone trip was. We besloten mede in verband met het mooie weer om overdag deze gletsjer route te rijden en daarna s’ avonds naar de steiger boven de rivier te gaan om beren te spotten.

MV1A1974

In onze Nissan SUV reden we de bergweg op naar de Salmon Gletsjer

MV1A1865

De route is echt heel bijzonder; hij voert langs de Salmon Gletsjer helemaal naar boven. Het is een oude slecht onderhouden bergweg, die ooit is aangelegd voor mijnwerkers. Hier zijn we bij de tong van de gletsjer, waar je de terminale moraine aan de onderkant van de gletsjer ziet

MV1A1889

Het is echt alsof je van de ene ansichtkaart de andere inrijdt. Daarbij moet je heel goed uitkijken om niet een afgrond in te storten, er zijn geen hekken, en hier en daar is de weg afgebrokkeld, en is de steile afgrond maar een paar cm van je af.

MV1A1903

Op zekere hoogte zagen we deze Edelweis groeien, bij ons bekend in de Alpen.

MV1A1909

Wij hebben nog niet eerder zo boven een gletsjer kunnen rijden. Maar…. zoals ik al zei ,af en toe wordt het weggetje zo smal dat je je hart vasthoudt; naar beneden kijkend zie je de bergmeertjes op het gletsjeroppervlak; heel bijzonder dit

MV1A1918

Hogerop gekomen, bij een bocht in de gletsjer, is een zwarte laterale laag moraine te zien. De grens waar meer naar boven twee gletsjers bij elkaar kwamen. Hier scheurt het ijs al vele duizenden jaren met grof geweld een meter per dag de bocht om. Het is i.v.m scheuren en diepe gaten levensgevaarlijk om je hier op de gletsjer te begeven, vele waaghalzen vonden er reeds de dood

MV1A1929

Dan na 45 km rijden komen we bij de summit- de top – ; dit is normaal gesproken alleen met een helikopter of vliegtuig te zien. We waren er stil van….en hebben er zeker wel 10 minuten stil naar staan te kijken, dat kan met een vliegtuig dan weer niet…..

MV1A1937

Voor de Salmon Glacier in Hyder….Deze foto moest even gemaakt worden natuurlijk. Hiermee wordt de weidsheid en schoonheid van een dergelijk natuurverschijnsel voelbaar…

MV1A1961

Ik had geen groothoek lens op de berg mee, dus maakte ik hier twee foto’s naast elkaar die ik later aan elkaar plakte, wat een wondere wereld is dit

 

MV1A1971

En dan zie je daar boven zo’n waanzinnig afgelegen landschap plotseling een camper parkeren op een plat stukje rots. Hij bleef er voor de nacht hoorden we later, tja…..

MV1A1987

Op weg terug naar Stewart zagen we deze Bald Eagle die net aan kwam vliegen met een joekel van een zalm in zijn bek…..

MV1A1991

Hij gaat weer op weg om een nieuwe zalm te vangen…de koning van de vogels hier….

Hyder, de ideale plaats om beren in de vrije natuur te zien

S’avonds reden we weer terug naar Hyder; waar beren in een ondiepe rivier met helder water zalmen vangen. Dit gebeurt alleen in juli en augustus, als de zalmen terug komen om eitjes te leggen en te sterven. Het ligt er dan ook vol dode zalmen. Iedereen spreekt iedereen hier over de beren en of er al beren gezien zijn. Alle gesprekken gaan hier over beren. Het liefste grizzlys.

Bekend is dat ze s’ morgens tussen 6 en 10 en s’ avonds tussen 6 en 9 langskomen om een paar zalmen te verorberen. Hyder is echt uniek omdat je er op de steiger volkomen veilig beren in hun natuurlijke habitat kunt bekijken, fotograferen en filmen, en je kan zelfs met de beren meelopen als ze in de rivier zoeken naar zalm… en die zwemmen er volop…

MV1A1806

Hier rijden we Hyder in, er is geen Amerikaanse grenswacht; wel een Canadese als je terugrijdt naar Stwewart, Canada weer in. En die namen hun zaak heel serieus…

MV1A1774

Bij de Fish Creek is de bijzondere steiger over de rivier aangelegd. Hier wordt je gewaarschuwd om je niet uit je auto op de weg te begeven, maar op de boardwalk. Dit is berencountry. Je moet er echt aan wennen dat hier en in Alaska overal beren, wolven lynxen poema’s en andere wilde dieren vrij rond lopen. Dat beperkt je gaan en staan als toerist wel bijzonder…we hebben meerdere malen getwijfeld om een bepaalde wandeling te maken. Overal wordt aangegeven dat je beter met 4 personen de natuur in kan gaan en absoluut niet zonder beer spray (40 dollar klein flesje)

MV1A1713

De beroemde boardwalk langs de rivier in Hyder, waar de beren naar toe gaan om zalmen te vangen.Het is er ondiep, en helder,en het wemelt er van de zalmen. Ook liggen er vele dode zalmen die hun eitjes gelegd hebben en dan sterven. Ze doen dit op de plaats waar ze geboren zijn. Het stinkt er daarom behoorlijk, maar daar wen je na een kwartiertje wel aan..en.. soms moet je wel 2 a 3 uur wachten op beren.

Ik laat nu een aantal foto’s van de naar zalmen jagende beer zien;  het zijn er wat meer dan normaal, maar dit is zo spectaculair dat ik jullie ze niet wil onthouden; ik ben heel trots op deze foto’s…

MV1A2165

Plotseling komt er achter de steiger een grote grizzly het water inlopen, hij kijkt hier naar een zalm die hij vervolgens met zijn klauwen probeert te pakken…

MV1A2119 (1)

Hij koopt loopt rustig door maar begint ineens achter een bepaalde zalm aan te rennen. Op deze foto is de zalm te zien. Ik heb honderden van deze foto’s gemaakt en ze nog niet eens allemaal gezien…

MV1A2128

Het is nog niet gelukt, hij zoekt verder…

MV1A2132

Wij rennen met hem mee op de steiger, om zodoende steeds een goed plek te hebben voor foto’s en video’s. Waar in de wereld kan dit zonder zelf slachtoffer van de beer te worden….

MV1A2141

Het is een spectaculair gezicht; overal om de beer heen springen zalmen omhoog en weg bij de beer vandaan. Je gelooft je eigen ogen bijna niet als je dit zo van dichtbij ziet….

MV1A2166

Dan springt de grote zware grizzly met zijn twee voorpoten op een zalm onder water, op deze foto zie je nog net een andere zalm wegspringen…

MV1A2170

Hij neemt de nog spartelende zalm meer naar de kant waar hij aan z’n maaltijd begint..

MV1A2178

Toch wel even wennen om er naar te kijken. De nog spartelende zalm wordt letterlijk en figuurlijk uit elkaar gescheurd, het is een wreed gezicht en het maakt een krakend geluid

MV1A2179

De beer probeert de zalm te villen. Hij moet daartoe de vel tussen de tanden krijgen…

MV1A2194

Hier wordt met de bek de huid van de zalm gescheurd, terwijl de klauwen de zalm van onderen vastklemmen; hier komt een geweldige kracht bij kijken. Bedenk dat deze zalmen zo’n 70 cm tot een meter groot zijn…

MV1A2210

Even pauze……wat een kop !!! En wat ons opviel, wat een kleine oogjes..

MV1A2234

In totaal vrat deze beer 4 zalmen van elk zeker 6 kg achter elkaar op. Toen werd het te donker om nog foto’s te maken en gingen we naar huis… maar misschien heeft ie er nog wel meer verorberd ??

De volgende ochtend verlieten we Stewart en reden we een kleine 400 km naar Smithers. We konden in de auto niet uitgesproken raken over wat we in Stewart en Hyder allemaal gezien en beleefd hadden…..