Galapagos Eilanden en weer naar huis….

Galapagos groeten uit de Stille Oceaan

MV1A5895

Deze mooie missen stonden in de haven van Puerto Ayora zo maar ergens op een aanlegsteiger te wachten; ze wilden graag even voor mijn lens poseren en met hun lach de Galapagos groeten aan iedereen overbrengen….een welkome warmte in deze beroerde weersomstandigheden in Nederland  dacht ik zo…

Er is van alles mogelijk, maar er zijn in hoofdzaak 2 manieren waarop de meeste bezoekers de Galapagos Eilanden verkennen. Of verblijvend op een cruise schip dat langs alle eilanden vaart waarbij via aanlandingen met kleine tenderbootjes de eilanden worden bezocht, of via verblijf in hotel op een centraal gelegen eiland waarbij via excursies met een jacht of motorboot naar de eilanden wordt gevaren en daaruit met zodiac’s wordt aangeland, wel altijd met een gids…

Kaart van Galapagos

De Galapagos eilanden liggen op de evanaar in de Stille Oceaan zo’n 1200 km uit de kust van Ecuador. Ongeveer 1,5 uur vliegen vanuit Guadaquil (Ecuador)

MV1A5128

Wij kozen voor een verblijf op het centraal gelegen eiland Santa Cruz in een hotel in het gezellige havenplaatsje Puerto Ayora zuidoostelijk op het eiland.

South Plaza Island

In de vorige aflevering van dit journaal waren al enkele plaatjes van ons bezoek aan South Plaza Island te zien; hier nog enkele South Plaza Eiland plaatjes

MV1A5284

Onder deze cactussen op South Plaza Island liggen zoals te zien op deze foto de Land Iguanen te wachten op bloemen die naar beneden vallen. Ze zijn niet in staat om in de cactus te klimmen net zoals bv salamanders

MV1A5298

Hier heeft een net van z’n oude huid ontdane Iguana een bloem die zojuist uit de cactus viel verschalkt. Er moet eerst nog met de andere wachtende Iguana’s om gevochten worden

MV1A5336

Niet alleen de Iguana’s leven van de bloemen van deze soort cactus, zoals hier te zien is

MV1A5391

Deze nestelende booby met rood omringde ogen komt alleen op de Galapagos eilanden voor

SANTA FE zuidoostelijk van Santa Cruz

Het volgende eiland waar we naar toe gaan is Santa Fe. Met het schip Sea Lion van Finch Bay Hotel varen we van Santa Cruz meestal binnen twee uren naar het volgende eiland. We hadden het geluk dat op veel van deze excursies we de enige gasten waren. Dan is er een bemanning van 4 plus een natuur gids voor je aan het werk……

MV1A5135

Onderweg naar het volgende eiland. Vaak wordt er op mooie, en geschikte plaatsen eerst nog gesnorkeld of gedoken. De kustestroken van deze eilanen zijn ideale plaatsen om het onderwater life te zien.  Mary heeft zelfs al een paar keer tijdens het snorkelen bezoek gehad van haaien die rustig met haar mee zwommen en ook zelfs een aantal hamer haaien van dichtbij gezien.

MV1A5544

Even omkleden en we zijn klaar voor de landexcursie. Bij het aanlanden op Santa Fe worden we begroet door een kolonie zee leeuwen. Deze beesten kunnen vooral als er cubs bij zijn wel eens agressief worden. Het mannetje van de groep – de zogenaamde Alfa Male ligt in het water bij de groep continue – 24 uur per dag- steeds heen en weer te zwemmen en te blaffen om te laten zien dat de groep vrouwtjes van hem is. Indringers jaagt ie met bruut geweld weg.

MV1A5667

Hier de Alfa Male, de baas van de groep vrouwtjes en cubs. Hij zwemt 24 uur per dag rondom zijn groep vrouwtjes en blaft daarbij continu. Alle indringers worden door hem met geweld verjaagd. Hij is niet ongevaarlijk met z’n grote slagtanden. Na een paar dagen wordt hij zo moe dat hij verzwakt, andere mannetjes grijpen dan hun kans om hem weer te verjagen. Het pad van een Alfa Male gaat derhalve niet altijd over rozen vrienden

MV1A5528

Dan zien we de Galapagos Mockin Bird – komt alleen hier voor – bezig zijn nest te bouwen. Het merkwaardige van alle dieren op Galapagos is dat ze voor mensen niet op de vlucht gaan. Ook het kleinste vogeltje blijft op zijn plek, al kom je heel dichtbij.

MV1A5534

Hier de Galapagos Mocking Bird op zijn nestje. Hij heeft net een nieuwe lading bouwmaterialen afgeleverd…

MV1A5557

Een land Iguana vlak bij de zee; hij zal er echt niet in gaan, want dat overleeft hij niet…

MV1A5566

De Galapagos Duif ; ook dit beestje komt alleen hier voor, en echt nergens anders ter wereld; wat een bijzondere wereld is dit !

MV1A5575

Een lachende land Iguana? Hij is in elk geval blij, want zojuist heeft ie een cactusbloem naar binnen gehapt, hij heeft hem zelfs nog in z’n bek…

MV1A5583

Een mij onbekende vogel op een cactus bloem boven ons….

MV1A5589

Tijdens de wandeling over Santa Fe kijken we onze ogen uit naar dit ongerepte exotische landschap, waar wij eigenlijk niet in thuis horen. Het is het echte dierenrijk… De toeristen industrie is alom bang hier dat het toerisme naar de eilanden binnenkort sterk aan banden wordt gelegd, en zal worden verminderd

MV1A5614

Terwijl wij naar de andere kant van het eiland lopen zien we in de verte ons schip al weer liggen; afgemeerd in een andere prachtige baai.

MV1A5617

Dit is een Amerikaanse toerist die we tegenkomen; hij wil kennelijk niet verbranden..

MV1A5622

Voor we het schip weer tegemoet varen in de zodiac zien we nog een stel Blue Footed Boobies… deze vogels zijn beroemd om hun bijna verticale duik in het water om vis te verschalken…de ogen van dit dier zijn in de snavel ingebed

MV1A5657

Als dit niet sereen is… Twee slapende zee leeuwen op de rotsen, de krabben liepen er rustig voorbij, dat heb ik nog wel even afgewacht

MV1A5675

S’ middags als we terugkomen van de eilanden zitten we bij de pool of in de tuin van het hotel. Onze kamer is in het witte hoge gebouw in het midden boven

MV1A5682

Het ontbijtzaaltje van ons prachtige hotel, het hele gebouw inclusief kamer is nautisch ingericht.

CARAPATERA BEACH

MV1A5696

Op Carapatera Beach waar we met een taxi naar toe gaan, zien we een aantal flamengo’s Dit zijn de felst gekleurde flamengo’s ter wereld.

MV1A5708

Waarom we deze vreemde houding aannemen op dit idyllische strand voor deze kajaks is mij tot nu toe onbekend, ook Mary weet het niet….

MV1A5727

De “Galapagos Flycatcher” op een tak.

MV1A6374

Wat heb ik ontzettend genoten van de geweldige vliegkunsten van de pelikaan hier op de Galapagos… daar kan je uren naar kijken, vooral hoe hij bijna bewegingsloos laag en lang over het water zweeft en zijn lift in stand houdt door heel langzaam de invalshoek van zijn vleugels te vergroten..

MV1A5730

Niet alleen de Blue Footed Booby, maar ook de Pelikaan, die veel zwaarder is, stort zich na wat rondjes vliegen vanaf zo’n 30 meter bijna loodrecht naar beneden het water in om vis te vangen. Dit is een spectaculair gezicht en ook leuk om te fotograferen en te filmen

DIVINE BAY

MV1A5758

S’ middags varen we met een klein bootje naar Divine Bay op Santa Cruz Island waar gesnorkeld wordt. Er zijn daar talloze zee schildpadden, die ook tussen de snorkellaars in zwemmen, een vermakelijk gezicht

MV1A5819

Op deze close up is goed te zien dat de zeeschildpadden geen gebit hebben, maar dat de tanden in feite uitsparinkjes zijn in de harde schil rondom de kop

MV1A5795

Bij het strand van Divine Bay zagen we vele marine Iguana’s op de rotsen.

MV1A5799

Dit was echt een hele unieke samenkomst van een stel zee Iguana’s die, – toen ik er met de camera aan kwam, – bij elkaar, en zelfs boven op elkaar voor mij leken te poseren

MV1A5802

Absoluut een van mijn favoriete Galapagos foto’s; als een echte “koning van de onderwereld”, met als secondant de krab naast hem, poseert deze marine Iguana trots op een rots…

MV1A5815

Even verderop ligt een andere onderwereld koning in de poseer houding. De beesten blijven rustig zitten , zelfs als je heel dichtbij komt. Ze lijken levensgevaarlijk, maar zijn volkomen onschuldig…

MV1A5825

Dan is het weer tijd om bij te komen aan de pool. Dat mag ook wel want het is hier overdag moordend heet; ook s’ avonds bleef het heel warm en vochtig

MV1A5852

In het Darwin Instituut in Puerto Ayora zagen we een aantal land schildpadden, die ergens anders vandaan komen, en in het instituut levenslang verzorgd worden. Ze mogen niet paren met de Galapagos soorten. Deze ouwe knakker is al zeker 180 jaar oud denken de verzorgers

MV1A5862

In totaal lopen er 37 land schildpadden in de tuin van het Darwin Instituut rond.

 MV1A5930

Op weg naar het Bartholome Island zien we in de Stille Oceaan deze vreemde samenscholing van zee leeuwen

Bartholome

MV1A5952

Bartholome Island, noordelijk van Santa Cruz is de top van een vulkaan die boven water uitsteekt en 700.000 jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten

MV1A5980

Het is een compleet maanlandschap waar we over heen lopen als we naar boven klimmen en van dit prachtige uitzicht kunnen genieten

MV1A6022

Op de uitzicht foto 2 hierboven is de Pinnacle Rock te zien, hierboven is een close up van toen we er om heen voeren. Er zitten 2 boobies op. De Rock is toegetakeld door eeuwenlange inwerking van het Oceaan water, de witte kleur komt van de vogelpoep

MV1A6037

Eindelijk zagen we een Pinguin  op het eiland Bartholome; het is de kleinste soort ter wereld

MV1A6074

Net toen ik tegen de gids opmerkte dat ik 1 pinguïn wel wat weinig vond, zagen we deze drie exemplaren op een rots…..

MV1A6111

Een close up van een toch wel tamelijk grote krab die je hier overal ziet rondkruipen; ik schat dat ie zo’n 15 cm groot is

MV1A6126

We zwommen in het baaitje tegenover Bartholome; het baaitje waar ooit Charles Darwin 19 dagen in afgemeerd lag, heel duidelijk zijn de lava stromen te zien waaruit het hele eiland bestaat. Het zand is er later tussen gespoeld

MV1A6188

De volgende morgen kiekte ik een aantal kleine haaien vanaf de ontbijttafel en onderweg naar de pier lopend. Waar kan dat anders dan op de Galapagos Eilanden

MV1A6261

De Fregat Bird nestelt op het eiland Seymour. Het mannetje blaast daarbij zijn rode bal op, om een vrouwtje dat naast hem zit te imponeren

MV1A6267

Hier is te zien hoe het mannetje (geheel zwart) naast het vrouwtje (witte borst) zit met de opgeblazen rode bal. Het lijkt dat dit vrouwtje de bal afgekeurd heeft, ze kijkt verbolgen de andere kant op Niet leuk voor het mannetje…

MV1A6283

Hier zit het mannetje met leeggelopen rode bal, in het nest naast het prille jong. Het vrouwtje is vis aan het vangen. Als ze op het nest komt haalt t jong de vis uit haar krop. Ik was net te laat om dit te fotograferen, heb nog lang gewacht maar het gebeurde even niet meer…

MV1A6278

Dit jong is al een paar weken oud en kan ook al vliegen. Het blijft echter op het nest, totdat de moeder terug is

MIJN FAVORIETE GALAPAGOS FOTO

Ik beschouw onderstaande foto als de meest representatieve die ik tijdens ons verblijf op de Galapagos eilanden gemaakt heb.

MV1A6337

Marine Iguana’s die ongestoord vanaf hun eigen eiland kijken naar de aanstormende golven. Meestal zijn het mensen die hier naar kijken. Voor mij geeft deze foto daarom goed weer waar Galapagos voor staat. De mens heeft hier nog niet de plaats van de dieren overgenomen…dit is een dieren wereld !!

We zijn van de Galapagos Eilanden naar Guayaquil in Ecuador gevlogen. Vandaar vlogen we rechtstreeks naar Amsterdam waar we zojuist zijn aangekomen. Het is wel even wennen aan de tegenovergestelde weersomstandigheden. Maar……. wat zijn we bofkonten en bevoorrecht dat we dit hebben mogen beleven.