Israel – Eilat – Dode Zee – Jeruzalem

Ge-update versie van dit journaal

We rijden inmiddels al ruim een week door Israël

mv1a7320

Waarde vrienden,

Dat was even schrikken voor ons gisteravond; onze Kees berichtte ons er als eerste over, maar toen we daarna het nieuws zagen op de Israëlische TV schrokken we ons rot ; zelfs op de Nederlandse nieuwszenders haalde het bericht over een schietpartij,- waarbij veel doden vielen in de ruïnes van een kasteel in Kerak in Jordanie,- de headlines. Op en in de ruïnes waar wij nota bene een paar dagen geleden ook nog rustig in rondliepen. Zie foto’s hieronder:

mv1a5263

Rechtsboven staat Mary op resten van de ruïnes van een kasteel in Kerak, waar wij vorige week nog waren, en waarvan ik  bovenstaande foto’s maakte. Gisteravond vielen op deze locatie tussen de ruines tijdens een schietpartij tussen militanten en de politie 9 doden , waaronder 5 politieagenten , en 1 Canadese toeriste en 29 gewonden

Nieuwsbericht:

Doden na gijzeling van toeristen in kasteel Jordanië

Gepubliceerd: 18 december 2016 15:44 Laatste update: 18 december 2016 18:40

Een Canadese vrouw werd gedood bij een vuurgevecht tussen de schutters en de Jordaanse politie. Eerder schoten de aanvallers vijf politieagenten dood. Ook kwamen drie Jordaanse burgers om het leven. Zeker 29 mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht, enkelen met ernstige verwondingen.
Schutters

Na een aanval zondagmiddag op de politie namen de schutters hun toevlucht in het kasteel. De aanvallers werden achtervolgd in een gebied bij het oude kasteel, een toeristische trekpleister in de bergstad. De wegen in de buurt werden afgezet en elitetroepen waren ter plekke gearriveerd om de schutters uit te schakelen.

Premier Hani al Mulki zei in het parlement dat “een aantal veiligheidsfunctionarissen” is gedood en dat hun collega’s het omsingelde kasteel op een heuvel hadden belegerd. Over de identiteit van de daders kon hij niets zeggen.

BZN HIT “JUST AN ILLUSION” uit 1983 EEN WERELDHIT !

Naar aanleiding van een bericht dat ik kreeg van Robert van de Bruggen, heb ik het volgende bericht op Facebook geplaatst……….

Is dat effe leuk ! Terwijl wij momenteel door Israël crossen (reis update volgt) krijgen we het bericht door van BZN deskundige Robert v.d Bruggen, dat de BZN hit: “Just an Illusion” uit 1983, compositie/tekst: Th.Tol – J.Tuijp – C.Tol een wereldhit aan het worden is met allerlei cover versies. Hij stuurde mij pagina’s vol met coverversies uit alle delen van de wereld zoals die op You Tube te zien zijn.

Ik heb een van die pagina’s toegevoegd.. dank Robert ! Opvallend is dat al deze covers voornamelijk geïnspireerd zijn op de coverversie van de Nederlandse Julia Zahra….waarvan ik zelfs emotioneel werd…

Het is toch fantastisch dat bijna 10 jaar na “The Final BZN Concert” een tekst, die ik 33 jaar geleden schreef samen met BZN collega Cees Tol nu nog eens zo’n superhit wordt, uiteraard in combinatie met de sterke en passende melodielijn. Ik weet nog goed dat de inspiratie voor het maken van deze tekst opborrelde na 7 jaren van mega succes, toen wij wakker werden uit onze jongensdroom, en de keerzijde van het succes zagen en voelden.

Het moet voor makker Cees Tol, die de laatste jaren tamelijk gehandicapt door het leven gaat na 2 beroertes, ook een morele opsteker zijn om dit nog mee te maken. Het is je gegund Cees!

just-an-illusion-xx

VERVOLG VAN ONZE REIS DOOR JORDANIË EN ISRAËL

Waarde vrienden,

Vanuit Wadi Rum reden we naar Aqaba aan de Golf van Aqaba in de Rode Zee. Hier is de grensovergang naar Eilat in Israël. Een heftige controle, maar binnen een uur waren wij door. Israël is een heel bijzonder en buitengewoon gecompliceerd land, dat weet denk ik wel iedereen. Het is in 1948 gesticht, en heeft een oppervlakte van de helft van Nederland, met 7,5 miljoen inwoners waarvan 76 % joden 17 % moslims, 2% christenen en nog 1,5 % Druzen.

Israël is aan al haar grenzen omringd door – bepaald niet Joods vriendelijke –  staten Libanon, Jordanië, Egypte, en Syrië. Het kwam dan ook vaak tot oorlogen tussen die landen.

Er zijn 2 “bezette” gebieden in Israël : de Gazastrook en de Westbank. Dit zijn formeel gebieden met Palestijns zelfbestuur, maar van Israël “criticasters” hoor je hier  van alle kanten dat dit ommuurde openluchtgevangenissen zijn onder controle van Israël. Als bezoeker met een gehuurde Israëlische auto, zoals wij, ben je daar niet veilig, en in elk geval niet verzekerd. Er wordt nogal eens een steen naar de auto gegooid.  Je kan om daar binnen te gaan , zoals in Bethlehem, beter een taxi nemen.

Israël is een modern westers land, maar toch zie en voel je overal een wantrouwen en waakzaamheid die wij in onze vrije westerse wereld niet kennen. De grenzen en grensovergangen zijn tot in het absurde extreem bewaakt, net zoals alle overheidsgebouwen, maar ook grote winkels en warenhuizen, waar rugzakken verboden zijn, en waar altijd en overal alle bagage met röntgen gecontroleerd wordt. Overal hangen beveiligingscamera’s, en echt overal zie je vooral jonge politie agenten en agentes rondlopen en zitten, die uitgerust zijn met zeer zware wapens.

Een uiterst vreemde gewaarwording om in de coffee corner van een winkelcentrum naast ons 4 jonge meiden aan een tafel met elkaar te zien kwebbelen en facebooken , die bij nader “inzien” politieagentes blijken te zijn met elk een automatisch machinegeweer op hun schoot, alsof het een boodschappentasje is….

Eilat; het Benidorm van Israël

Eilat is een echte zomer badplaats; op dit moment is het er minder druk, maar ondanks die mindere drukte heeft het ons niet kunnen bekoren. Strandlocaties zijn aan ons niet zo besteed. Daarbij: veel hotels blijken betonpaleizen zoals we die zagen in voormalige communistische Oostbloklanden. Het lijkt allemaal heel luxe, maar achter die gladgestreken façade huist veel achterstallig onderhoud, ouderwets versleten interieur, betonrot en verpaupering ; veel grote hotels hebben de laatste 15 a 25 jaar niets meer vernieuwd of aangepast. Een van de taxichauffeurs bevestigde ons dit beeld tijdens een rit naar het Het Underwater Observatorium in Eilat, wat overigens meer dan de moeite waard was.

Om nog echte luxe te beleven moet je al naar het Royal Beach Hotel, maar daar moet je wel extra Sjekkels (Israëlische munteenheid)  voor neerleggen. Eilat hoeft voor ons niet, we hadden dat al verwacht maar wilden dit toch zelf ervaren.

mv1a5993

Eilat is en v/d belangrijkste badplaatsen van Israël; alle ingrediënten achter dat etiket zijn er voor handen, carnaval achtige boulevards met zelfs bungy jumping, luxueuze gamehalls, fancy hotel façades , veel moderne shops,  goed geoutilleerde overdekte ijsbaan en mooie stranden. Maar al deze zaken zijn aan ons niet zo besteed; het was echter wel leuk om het e.e.a. zelf te ervaren

mv1a6024

Langs de boulevard in zuidelijke richting lopend maakte ik deze foto van de grote betonpaleizen van Eilat…

mv1a6027

Maar tussen al dat goud blinkt er ook hier en daar veel koper in de vorm van deze verouderde en verwaarloosde betonflats.

mv1a6037

Als enige gasten zwommen we in het deels verwarmde bad van ons hotel, dat als 5 sterren hotel niet veel meer dan 3 a 4 sterren verdient.

Onder water Observatorium in Eilat

Zoals hiervoor al gezegd: een van de weinige pluspunten van Eilat vonden wij het onderwater observatorium, zo’n 2 km zuidelijk van het centrum van het centrum van Eilat. Je loopt daarbij over een jetty zo’n 50 meter over het water naar een gebouw dat op de bodem van de Rode Zee staat. De onder verdieping van dit gebouw is voorzien van een dikke niet reflecterende glaswand, zodat je een fantastisch kijkje krijgt op het onderwaterleven in de Rode Zee zonder daarvoor te hoeven duiken of snorkelen.

mv1a6087

Zonder het ongemak van duikbrillen en zuurstofflessen kan je hier genieten van alles wat in de Rode Zee voorbij komt

mv1a6088

Vooral de kleuren van het Rode Zee Koraal die en van de exotische vissen maken dit tot een kijkspektakel

mv1a6105

Dit lijken wel goudvisjes, maar dat is schijn

mv1a6158

Dit is een Manta Ray ook wel Stingray genoemd oftewel Pijlrog die zijn onderkant even laat zien, uniek toch ?

mv1a6187

Je weet gewoonweg niet waar je moet kijken…Die kleuren, en plotseling kan er de meest vreemde vis voorbij komen, en…… het is echt in de Rode Zee !!

mv1a6209

Deze visjes zag ik al eerder in de Stille Oceaan in Huahine

mv1a6214

Zelfs een haai kwam even langs, er zijn ook hamerhaaien en vinhaaien in de Rode Zee

mv1a6232

De naam van deze vis was niet te achterhalen…

mv1a6234

Deze vis menen we al vaker te hebben gezien , met name in de Stille Oceaan in de omgeving van Hawaï

mv1a6242

Nog even deze van het adembenemend mooie Rode Zee Koraal, hier blijf je toch naar kijken !!

mv1a6293

Vanuit Eilat op weg naar Jeruzalem rijden we langs de westkant van de Dode Zee. We rijden hier op de hoogte van het Dode Zee Niveau zo’n 400 mtr onder de zeespiegel, en zien uitgebreide zoutbanken. In Jordanië reden we aan de oostkant, maar daar zagen we de Dode Zee vanaf de weg diep beneden ons liggen. Hier, in Israël konden we heel gemakkelijk even stoppen om over de zoutbanken te lopen en foto’s van dichtbij te maken

mv1a6300

Dan zien we een strand waar een hotel en bad mogelijkheden zijn; hier rijden we maar eens heen; we willen per slot van rekening  wel even in de Dode Zee drijven; let op de twee zwarte houten wanden die de zee in gaan…

mv1a6302

Dichterbij gekomen zien we wat de zien we waar deze twee wanden voor dienen; binnen de houten wanden mochten alleen vrouwen baden. Ik kreeg gelijk een flashback, en dacht aan ons eigen Slobbeland IJsselmeer zwembad in Volendam in mijn jeugd, waar ook zo’n zelfde houten schutting de vrouwen van de mannen scheidde (katholicisme) Ik weet nog wel dat de badmeester “de Robbert” vaak moest ingrijpen als nieuwsgierige vrienden (ik niet) het niet konden laten om in het water voorbij de schutting toch even de vrouwtjes te bekijken. Later is op verzoek van de vrouwen zelf de schutting verwijderd. Zij hadden zich mooi gemaakt en nieuwe bikini’s gekocht uiteraard niet voor zichzelf maar juist om door de mannen bewonderd te worden, bleek achteraf……logisch eigenlijk !!!!!!

mv1a6304

Een van de adviezen bij het baden in de Dode Zee is om niet “koppie onder” te gaan….

mv1a6312

In een kiosk kon modder worden gekocht die weldadig voor de huid werkte, samen met het zout. Deze Tsjechische dames en heer gingen er voor…

mv1a6321

Tja het werkt. Mary blijft drijven in het zoute water…een gek gezicht hoor!

mv1a6336

En wat werkelijk heel gek is, dat het niet alleen om zout water gaat in de Dode Zee, maar dat de branding en de bodem ook uit echt zout bestaan. Je loopt over het zout en je kan het ook oppakken…

mv1a6380

Wat ook leuk is aan de Dode Zee is de weerspiegeling…

mv1a6345

Wat moet ik nou met al dat zout ? Let eens op de branding.. puur zout, net als de bodem van het meer die uit zout bestaat, en dan die twee stoeltjes, wat een service hier

mv1a6362

We staan op de zoutbodem van de Dode Zee  in Israël; aan de overkant van de Dode Zee ligt Jordanië. Let eens op de zoutbanken onder water

mv1a6384

Ook dit is de Dode Zee, overal zout “eilandjes”

mv1a6371

Op verschillende plaatsen langs de oevers van de Dode Zee zijn hotel complexen aangelegd; het is hier altijd bloedheet. Zelfs toen wij hier waren (winter) wees de thermometer tegen de 30 graden Celsius aan

mv1a6394

Net voordat we de Rode Zee verlieten, tegen sunset, maakte ik uit de auto nog deze foto, Aan de overkant ligt Jordanië, wat een prachtige wereld…

Naar Jeruzalem

Jeruzalem is een heel bijzondere stad, met een boeiende geschiedenis, veel bezienswaardigheden en uitgaansmogelijkheden; alvorens deze stad te verkennen is het goed om er e.e.a over te lezen.

Jeruzalem heeft ongeveer 850.000 inwoners, waarvan 520.000 joden, 300.000 moslims en 15.000 christenen

Sinds de bezetting van de Westelijke Jordaanoever op 28 juni 1967 worden de bewoners van Oost-Jeruzalem en de uitbreidingen daarmee van geannexeerde Palestijnse dorpen, als ook de Israëlische nederzettingen rondom de oude stad, meegeteld bij het inwoneraantal van de Israëlische gemeente (West-)Jeruzalem. Vóór 1967 bestond de bevolking van Oost-Jeruzalem uit 71.000 inwoners, allen niet-Joden.

In 2007 had Jeruzalem 747.621 inwoners, waarvan 299.708 in West-Jeruzalem en 443.802 in Oost-Jeruzalem.

In 2014 had Jeruzalem 849,780 inwoners, waarvan 327,890 in West-Jeruzalem en 521,890 in Oost-Jeruzalem.

 

mv1a6403

Als we in Jeruzalem naar Bethlehem rijden zien we de muur die de bezette gebieden van categorie A omringt; achter deze muur zien we hier de geboortestad van Jezus Christus Bethlehem. Hier mogen we niet met Israëlische auto’s naar binnen en moeten een taxi nemen

mv1a6405

Hier de muur aan de Israëlische zijde van dichtbij. Onze taxichauffeur, een christen, noemde de bezette gebieden die formeel onder Palestijns zelfbestuur vallen: openlucht gevangenissen die door Israël bestuurd worden. (opmerking voor zijn rekening natuurlijk)

mv1a6413

Een van de vele tientallen checkpoints naar de bezette gebieden. Israëlische staatsburgers mogen hier niet naar binnen; dit is door de Israëlische regering verboden, zoals op de borden staat te lezen. Net zoals Palestijnen Israël niet in komen.

mv1a6454

In Bethlehem moeten we met een Christelijke Arabische gids naar de geboortekerk van Jezus Christus. We staan hier voor de plek waar volgens de bijbel Jezus geboren is.

mv1a6451

Dit is een close up van de geboorteplek van Jezus. De Davidster met 14 punten is een symbool van de 14 generaties die zaten tussen stamvader Koning David en Jezus, ongeveer 1000 jaar. Aldus het oude testament. Bethlehem wordt ook wel de “City of David” genoemd.

mv1a6458

Toen het kindje Jezus geboren was wikkelde Maria het in doeken en legde het in een kribbe. Deze kribbe stond 2 meter naast de geboorteplek, op deze plaats waar de kaarsen branden.

mv1a6465

In het zelfde grottencomplex deze plaats waar de 100 a 200 door Koning Herodes vermoorde kinderen (na de geboorte van Jezus) begraven werden.

mv1a6483

We zijn nu in bezet gebied. Dit is de gevreesde muur aan de kant van de Palestijnen in Bethlehem. De continue door zwaar bewapende Israëlische militairen bemande wachttoren hier is, – zoals te zien – met meerdere molotov cocktails bestookt….

mv1a6489

Mary en ik bij de muur – het bewijs dat we er waren !!

mv1a6513

De Olijfberg, die in het Bijbelse Jezus Christus verhaal ook een belangrijke rol speelt. Aan de voet hiervan ligt een tuin Getsemane genaamd, die ook wel de “Hof van Olijven” genoemd werd. Wat je ziet zijn grafmonumenten en grafstenen van tienduizenden joden uit gehele wereld. Amerikaanse joden betalen wel 35.000 USD om hier begraven te worden. Als nl de 8ste stadspoort in de oude stadsmuur opengaat zullen zij die hier liggen als eerste “verlicht” worden…

mv1a6515

Close up van de graven op de Olijfberg

mv1a6519

Nog een close up van de grafmonumenten waar joden onder begraven liggen

mv1a6525

Met op de achtergrond de Olijfberg zien we hier onder aan deze berg de Hof van Olijven. De tuin waarin Jezus bad in de nacht voor zijn kruisiging, na het laatste avondmaal, bevind zich naast het kerkgebouw met blauwe koepel rechts op de foto

mv1a6571

De eigenlijke Hof van Olijven waarin Jezus de nacht voor zijn dood doorbracht, en waar dezelfde olijfbomen in staan als 2000 jaar geleden volgens alle begeleidende teksten

mv1a6564

Om de rots heen, in de Hof van OLijven, waarop Jezus in de nacht voor zijn dood wachtte op zijn verrader Judas is een imposante Kerk gebouwd, met de rots als heilige plek in het midden, en daarachter een altaar, waar verschillende Pausen al missen hebben opgedragen.

mv1a6567

Het is een adembenemend mooi plafond dat in deze kerk is aangebracht, veel goud en andere edelstenen zijn er in verwerkt

mv1a6536

We staan nu op de top van de Olijfberg en kijken naar de oude stad Jeruzalem achter de oude stadsmuur. Op de voorgrond de duizenden Joodse graven. De gouden koepel is van de Russische Orthodoxe Kerk

mv1a7260

Deze foto heb ik niet in Jeruzalem gemaakt, maar waar wel komt in de volgende editie van dit journaal aan de orde. Ik vind hem echter zo bijzonder dat ik hem alvast plaatste.