Jeruzalem – Tiberias – Jordan River – Golan hoogte – Tel Aviv

We zijn weer thuis gekomen waarde vrienden;

Allereerst willen wij jullie op de valreep – maar nog op tijd – allemaal fijne kerstdagen wensen en een gezond 2017. We bedanken jullie voor de interesse in ons reislustige bestaan het afgelopen jaar, en hopen jullie volgend jaar allemaal weer gezond en wel terug te zien.

IEDEREEN HEEFT ZO Z’N DROMEN; VREDE OP AARDE IN 2017  ???

mv1a6479

Op de Israëlische muur rond Bethlehem in Jeruzalem zagen we deze veelzeggende afbeelding van de beroemde grafity kunstenaar Banksy. !! Zal het ooit zo ver nog komen ??….

Voor we het jaar afsluiten eerst nog de laatste foto’s van onze Jordanië – Israël reis. We waren in de vorige editie van dit journaal aangekomen in Jeruzalem. In deze stad, de bakermat van het Christendom, met een rijke historie is heel veel te zien en te beleven.

DE KLAAGMUUR  ( THE WESTERN WALL )

Jeruzalem is de hoofdstad van Israël. Voor het jodendom is Jeruzalem de heilige stad. Het is immers de ‘stad van David, een betbetbet(14x)overgrootvader van Jezus Christus (vlgs de Bijbel) De Klaagmuur is voor de joden hét kostbaarste heiligdom.

Voor de islam is Jeruzalem na de steden Mekka en Medina de derde heiligste stad. De Rotskoepel op de Tempelberg is voor de moslims dé heiligste plek in Jeruzalem.

Beide godsdiensten eisen Jeruzalem op als dé heilige stad. Dat geeft spanningen. Een bron van veel ruzies!

mv1a6587-1

Jeruzalem is de stad die koning David – de stamvader over 14 generaties van Jezus Christus, – tot hoofdstad maakte. De stad waar zijn zoon koning Salomo de eerste tempel bouwde. In 70 na Christus verwoestte het Romeinse leger onder aanvoering van generaal Titus de stad Jeruzalem en de tempel. Het enige dat overbleef was een stuk westelijke buitenmuur van het tempelplein. Doordat vele joden hier bij de muur klaagden over de verwoesting van de tempel en de verstrooiing van de Joden noemden ze deze muur ook wel de ‘Klaagmuur’ of de ‘Muur van de Klaagliederen’. De muur is ongeveer 20 meter hoog. Onder de grond ligt een stenen fundering van 19 meter. Veel steenblokken dateren nog uit de tijd van koning Herodes. Deze stenen zijn ongeveer 1,5 meter hoog en soms 3 meter breed. Het rechts deel is voor de vrouwen en het linkse voor mannen

mv1a6615

De mannenkant…vooral de orthodoxe Joden bidden met hun hele lichaam. Ze bewegen met hun bovenlichaam en hoofden van voor naar achteren of van links naar rechts, het is een voor ons vreemd ritueel…

mv1a6616

De mannen links van het hek. Sommigen staan luid te huilen of te snikken van de emotie zoals op deze foto..

mv1a6608

Veel joden proppen gebedsbriefjes tussen de muren van de klaagmuur

mv1a6609

Hier in Jeruzalem en zeker bij de klaagmuur zie je veel orthodoxe joden. Ze dragen hoeden zwarte jassen en pijpenkrullen langs hun oren. Dit is een heel bijzondere groep binnen de joodse gemeenschap. Ze zijn niet echt populair bij het Joodse volk, werd ons door meerdere Joodse mensen verteld. Ze zijn wars van moderne technieken, hebben geen auto, geen TV, geen telefoon, etc etc werken niet, krijgen een uitkering van de staat, hoeven niet in het leger, en houden zich voornamelijk bezig met de bijbel, en het maken van veel kinderen. Ze hebben allemaal vrij grote gezinnen met vaak tussen 5 en 15 kinderen.

mv1a6633

Dit zijn de orthodoxe joden ten voeten uit. Je vraagt je af waar deze mannen het nu over hebben. Het dagelijkse leven leven dat ze leiden lijkt me vrij saai, en dan bedoel ik overdag, want s’ nachts in bed zijn het volgens onze gids in Jeruzalem bezige baasjes, en dan vooral in een voor hun vrouwen bijzondere week in de maand.

mv1a6624

Voor de ingang van de synagoge bij de klaagmuur – voor het ochtendgebed-  worden de gebedsriemen om gesnoerd. Aan deze riemen zitten doosjes met daarin teksten uit de Thora. Deze doosjes worden op het hoofd gedragen.

GRAF VAN OSKAR SCHINDLER

mv1a6653

Op deze christelijke begraafplaats in Jeruzalem ligt Oskar Schindler begraven. Net links onder het midden de steen waarop veel kleine stenen liggen. Hij was de industrieel die in het Poolse Krakau 1000-den joden redde uit de gaskamers door ze in zijn fabriek aan het werk te nemen en ze te laten vluchten. Aan het einde van de wereldberoemde film hierover: “Schindlers List ” van Steven Spielberg, zie je honderden joden tijdens zijn begrafenis hier in 1974 een steen op zijn kist neerleggen als teken dat ze voor hem zullen bidden…

mv1a6642

Close up van het Oskar Schindler graf.

mv1a6649

Vanaf de christelijke begraafplaats waar Oskar Schindler ligt begraven, is dit landschap beeld van Jeruzalem te zien, met links onder het midden het gebouw met een paal op hetr dak. Hier heeft volgens de bijbel Judas , nadat hij Jezus met een kus verraden had in de Hof van Olijven, in de nacht na het Laatste avondmaal,  zichzelf opgehangen….

Via Dolorosa in Jeruzalem – de kruisweg van Jezus Christus –  (vlgs de bijbel)

In deze straat in Jeruzalem die de Calvary berg oploopt (Golghota), vinden we de 12 staties van de kruisweg van Jezus. Het begint bij het gebouw waar Jezus door Pilatus werd veroordeeld. Dit is de 1ste statie. In dit gebouw is nu een schoolgebouw voor moslims

mv1a6690

De via (via is straat) Dolorosa, waarin Jezus zijn kruisweg liep, tegen de Calvari berg op

mv1a6678

Dit is de cel in een grottencomplex waarin Jezus werd gevangen gehouden voordat hij hier ’s morgens na zijn veroordeling met zijn kruis de Calvariberg op liep. Hij zat met zijn benen in deze twee gaten vast (vlgs de bijbel) Op de afbeelding achter de gaten is te zien hoe dit er uit moet hebben gezien.

mv1a6679

Ook Barabas en ander gevangen zaten in deze gevangenis kelder een nacht gevangen

Plaats waar Jezus Christus aan het kruis werd genageld. (vlgs de Bijbel)

mv1a6718

We slaan even een paar staties over en komen aan het einde van de rit boven op de Calvari berg op de rots waar Jezus werd gekruisigd. Hier is nu een beroemde kerk omheen gebouwd. Bezoekers mogen in het hokje onder het gouden altaar kruipen om aan de rots te voelen waar Jezus bloed op neer sijpelde toen hij aan het kruis hing. Door de glazen kasten aan weerszijden van de hoofdrots  kan men de andere rotsen van de Calvariberg zien.

mv1a6724

Op deze plaats – een paar meter van de plaats van de kruisiging –  werd Jezus Christus van het kruis afgehaald en gewassen

Jeruzalem’s  moderne winkelcenrum Malim’s Mall

mv1a6759

De Mamil Mall is een extreem modern winkelcentrum in Jeruzalem, met marmeren straten en facades. Met alle beroemde topmerken heeft dit een luxe uitstraling die alleen nog in Moskou te zien is ….

ISRAËL MUSEUM JERUZALEM

mv1a6773

Alleen al de moderne artistieke entree is de moeite waard om het Israël Museum in Jeruzalem te bezoeken. Een zeer ruim opgezette exhibitie onder andere over de oorsprong en het ontstaan van Israël in dit museum, is ook een aanrader voor eenieder die Jeruzalem bezoekt.

mv1a6817

In dit museum, de wereldberoemde Dode Zee Rollen, hier mag absoluut niet gefotografeerd worden, wat wij zoals te zien, te laat zagen

HOLOCAUST MUSEUM JERUZALEM

mv1a6818

Dit is een absolute MUST SEE voor iedereen die hier in de buurt komt. Geen detail van de gruwelijkheden die de joden in de 2de wereldoorlog hebben ondergaan blijft verborgen. Het is schokkend, maar ondanks dat hebben wij er vele uren in rondgelopen ! Er mag ook niet gefotografeerd worden. Om bij te komen van de opgelopen emoties heeft men de uitgang aan de andere kant gemaakt van het complex, zodat een km lang door een tuingelopen moet worden om weer aan de echte uitgang te komen. Wij hadden de pech dat we daarbij in een heftige hagelbui terecht kwamen bij 5 graden Celsius en harde wind.

mv1a6822

Aan het einde van de expositie hangt deze kegel met daarop zwart wit foto’s van honderden slachtoffers van het Nazi Regime

VAN JERUZALEM NAAR TIBERIAS

mv1a6840

Vanuit de zomerse stad Tiberias reden we langs het meer van Galilea naar Hamat Gadar langs de grens met Jordanie, Deze grens wordt gemarkeerd met een rij hekken, dan een mijnenveld , en dan weer een rij hekken. Hier komt geen mens doorheen…

mv1a6857

In het meer van Galilea mondt de rivier De Jordaan uit. Op de plaats waar volgens de bijbel Jezus in deze rivier is gedoopt door Johannes de Doper is een uitgebreid doop complex aangelegd, waar duizenden pelgrims uit de gehele wereld zich willen laten dopen op de orthoxe wijze zoals Jezus is gedoopt

mv1a6880

Toen wij er waren kwam deze grote groep zwarte Amerikanen om gedoopt te worden; wat een spektakel….

mv1a6903

En geloof me waarde vrienden het was hier echt niet warm hoor; het water was zelfs ijskoud.

Het Meer van Galilea; leefomgeving van Jezus Christus (vlgs de Bijbel)

Rond het meer van Galilea zijn veel markante plaatsen uit het leven van Jezus te bezoeken. Bijvoorbeeld de plek van Jonas, en de Walvis;  de broodvermenigvuldiging, het huis van Petrus etc etc en nog meer plaatsen waar door Jezus wonderen werden verricht  (vlgs de Bijbel)

De Jezus boot

mv1a6933

Deze vissersboot uit de tijd van Jezus is in 1987 opgegraven aan de oever van het meer van Galilea. Hebben Jezus en zijn apostelen hier in gevaren? In de begeleidende teksten in dit kolossale hieromheen opgebouwde Museum wordt niet gesteld dat men het zeker weet, maar het zou kunnen, gezien alle bijbel teksten hierover…

mv1a6991

Wast men wel vrij zeker weet, is dat dit het huis van de Apostel Petrus was. Ook langs het Meer van Galilea

mv1a6989

Boven het huis van Petrus is deze kerk gebouwd; op deze heilig verklaarde plek wordt heel veel gebeden door pelgrims…

NAAR DE GOLAN HOOGTE

mv1a7028

We rijden naar de Mount Hermon op de Golan Hoogte in het noorden van Israël. Hier is zwaar gevochten door de Israelische , Syrische , Jordaanse, en Libanese legers., maar nu wordt hier door de Israëliërs geskied. Op deze pisten wegwijzer is te zien dat er maar 1 skihelling is. Men kan van hieruit Syrie en Jordanië inkijken

mv1a7037

Dit is een bijzondere plek voor de Israëliërs. Grote drommen mensen en kinderen waren er op de been om de opening van het wintersport seizoen mee te maken…ook wij natuurlijk, al kon er nog niet geskied worden, omdat er te weinig sneeuw ligt.

mv1a7040

Voor velen hier, is dit de enige manier om in hun leven sneeuw te zien.

mv1a7043

En overal ziet men röntgen controles voor tassen, wordt men gefouilleerd, en lopen beveiligers met zware automatische wapens.. Niemand die er van op kijkt.

mv1a7057

Hier een gewoon jong meisje dat met haar telefoontje een foto maakt van haar neefje. Maar zo gewoon is ze niet; met een machine geweer over haar schouders. Elke Israelier – jongen of meisje – moet van af het 18de t/m het 21ste levensjaar in militaire dienst.

NAAR TEL AVIV en JAFFA

Jaffa is eigenlijk het oude Tel Aviv. Naast dit oude stadsdeel is nu een moderne wereldstad opgebouwd….samen vormen deze twee nu Tel Aviv

mv1a7182

De kilometers lange boulevard van Tel Aviv

mv1a7148

Jaffa, het oude stadsdeel met het pleintje bij de Clock Tower

mv1a7158

De vlooienmarkt van Jaffa, waar echt van alles te koop is

mv1a7175

Hier staan mannen op straat te bidden, onverstoorbaar, zo maar overdag, dit zie je overal, zelfs op drukke vliegvelden…

mv1a7220

Vanuit Jaffa lopen we langs de kilometers lange boulevard naar Tel Aviv. Deze stad staat bekend vanwege de vele moderne architecturale stijlen die zij herbergt. Niet gek natuurlijk, want Joden kwamen en komen vanuit de hele wereld naar Israël. Ook het culinaire gebeuren staat in het teken van veelzijdigheid in de vele knusse en goed restaurants

mv1a7223

Je maakt van alles mee hier op straat, wat gebeurt hier nou toch ?

mv1a7229

The Opera House, een beroemd ontwerp

mv1a7235

Langs de uitgestrekte Tel Aviv Boulevard zijn veel prachtige moderne houten vloer constructies aangelegd met bankjes en parasols, en die parasols zijn hier zomers noodzakelijk, want het kan hier dan bizar heet worden vrienden.

mv1a7247

Een skyscraper met een uniek ontwerp

mv1a7274

Deze foto maakte ik vanachter het autoruit onder het rijden door. Let op de futuristische gebouwen…

mv1a7279

Tja het lijkt saai, maar ik vind dit toch wel heel gedurfde vormgeving; je blijft er op een of ander manier toch naar kijken…

Vanuit TEL AVIV naar Massada

mv1a7309

We gaan vanuit Tel Aviv door de Negev woestijn op pad naar Massada aan de Rode Zee. Toen we zo’n 10 dagen geleden vanaf Eilat naar het noorden reden, en Massada passeerden aan de oostkant konden we daar niet in de kabelbaan naar boven, omdat we net te laat waren; de kabelbaan ging niet meer. Dus proberen we het vandaag langs de westzijde om deze belangrijke plaats uit de tijd van Jezus Christus te bereiken.

mv1a7315

Het is een boeiende rit door het woestijn gebied, waar we ook wilde kamelen tegenkomen

mv1a7464

Ook zien we veel Druzen dorpen tegen.

mv1a7452

Bij een van de Druzendorpen zien we deze kamelen opstapplaats; zeker niet voor toeristen want die zien we hier niet of nauwelijks

MASSADA

Dit is een fort op een rots bij de Dode Zee in Israël. Koning Herodes vluchtte in 40 jr v Chr uit Jeruzalem naar deze plek omdat hij in gevaar was. Het fort van Massada werd tussen 40 en 4 v Chr door hem uitgebreid, zodat het een veilige vluchtplaats werd.  De rots varieert in hoogte van ca. 400 meter tot 90 meter.

Na de val en verwoesting van Jeruzalem en de Joodse Tempel tijdens de grote Joodse opstand in 70 n Chr  werd er op verschillende moeilijk toegankelijke plaatsen van het land nog verzet gepleegd tegen de Romeinse bezettters onder meer door  Zeloten bij Massada. Omtrent het verzet bij Massada zijn diverse verhalen. Het is niet zeker hoelang de plaats belegerd werd. Josephus vermeldt dat de Romeinen, toen zij de rots ten slotte innamen in 73 n Chr de dode lichamen van hun tegenstanders daar aantroffen, die dus massaal zelfmoord hadden gepleegd.

mv1a7333

Als we bij de grote parkeerplaats aankomen krijgen we even een tegenvaller te verwerken. Het blijkt dat aan deze westzijde van de bergrug geen kabelbaan is maar dat we vanaf deze kant  tegen de berg op moeten klimmen om Massada – boven op de berg – te bereikenzien.. De andere kant met de kabelbaan is 1,5 uur verder rijden, dat redden we niet meer…., dus dat wordt zweten, al is het hier maar 18 a 20 gr Celsius

mv1a7339

Even wat dichterbij gekomen zien we pas goed dat we niet de enigen zijn; een paar schoolklassen met kinderen gingen ons voor op de zoveelste klauterpartij in deze trip, die echter heel goed kon zonder ezeltjes

mv1a7372

Hoe slim waren die mensen 2000 jaar geleden… Dit is een maquette van Massada op het bergmassief. De bebouwing zien we op het vlakke deel boven op de berg. Om water voorhanden te hebben had men aan de voorzijde geulen (rood) gegraven waar het water tijdens regenbuien vanaf de berg in kon stromen. Aan het eind waren wateropslagplaatsen in de vorm van gaten in de bergwand  aangebracht. Hierin kon  het overtollige water tijdens regenbuien  en overstromingen in stromen.

mv1a7391

Boven op Massada zagen we nu ook de andere kant van de bergrug met de kabelbaan. Op de achtergrond is nog een stukje van de Dode Zee te zien.

mv1a7398

Bij het beneden station van de kabelbaan zagen we deze bijzonder rotsformatie

mv1a7404

In de bebouwing zijn ruïnes van paleizen, kerken uitkijktorens, publieke ruimtes, woningen, en badhuizen te zien.. Dit is een badkuip in het grote badhuis, met nog stukjes van het originele pleisterwerk uit het jaar 0000

mv1a7410

Dit was een verwarmd bad. Door de kleien pijpen in de bodem werd van onderen, vanuit een andere ruimte warme lucht ingeblazen, waardoor deze pijpen en ook het water warm werden…

Het zit er op vrienden, het was weer een geweldig interessante reis; we gaan de koffers weer leegmaken, opruimen en ons voorbereiden op de kerstmaaltijd waarvoor we vanavond zijn uitgenodigd bij het gezin van onze Vincent en Brenda; We hebben er zin in…