Kermis in Volendam, reisfoto’s Alaska en voorbereiding nieuwe reizen

Kermis in Volendam, een lege Calkoengracht

Elk jaar maak ik met kermis een foto van de Volendamse Calkoengracht, waar dan een paar dagen lang geen auto’s staan. Deze maakte ik vrijdagochtend, net voor de buien uit. Dit waren in 1905 de eerste sociale huurwoningen in Nederland; het zijn nu monumentale panden. Een van de mooiste buurtjes van ons dorp!

Tijdens de Volendamse kermis liggen er zelfs vele Noordzeekotters uit Wieringen en Stavoren in de haven, waar is de bemanning?

Het is druk hier, de kermis wordt weer opgebouwd, niet ver van onze woning; ik weet nog hoe wij als kinderen dan een raar gevoel in onze buik kregen, en hoe zenuwachtig we waren voor dit voor ons toen “grootste event” van het jaar. We zien dat nu terug bij onze kleinkinderen die frequent langsfietsen om te kijken hoe de opbouw vordert. Uiteraard komen ze dan ook even bij ons langs voor snoep of een ijsje of om even op een van de spelcomputers in onze weinstube te spelen , …dat doen ze altijd wel, maar tijdens de kermis nog vaker dan normaal… gezellig !

Wij zijn druk bezig met het voorbereiden van onze nieuwe reizen, samen met mijn nicht Mariska v/h Volendamse reisbureau. We gaan zeer binnenkort een rondreis maken in een huurauto door Marokko en bezoeken daarbij o.a de prachtige koningssteden, het hoge Atlasgebergte en ook de woestijngebieden. Dat wordt smikkelen en smullen (met de camera’s en de drone) Zie de route hieronder.

De route die wij binnenkort in een huurauto gaan rijden door Marokko. We starten in Casablanca…

Na het Marokko avontuur wachten nog 3 kleinkinderen Elly Mary en Jip om met ons naar de wintersport te gaan in Oostenrijk, maar meteen daarna reizen we af naar de Verenigde Arabische Emiraten, om een cruise te maken en uiteindelijk aan te meren in Abu Dhabi. Maar dan begint t pas: met een 4WD huurauto rijden we dan via Dubai naar Oman inclusief Musandam, om ook in Oman de nodige woestijn ervaring op te doen. Daarover later meer.

Waarschuwing! Belangrijk om te lezen!

Hoe wij Nederlanders door onze politici in een eigenlijk duivelse coalitie met de milieubeweging, de industrie en de media – om macht en geld –  d.m.v het aanzwengelen van onnodige klimaatangst (er is niets mis met het klimaat volgens de gerenommeerde geoloog prof dr Salomon Kroonenberg en veel andere wetenschappers) via allerlei heffingen, belastingen en onnodige verplichte investeringen in CO2 beperkende middelen bestolen gaan worden van honderden miljarden euro’s. Lees dit huiveringwekkende maar zeer verhelderende artikel van prof dr Pieter Lukassen:

http://www.clepair.net/Lukkes-Gezichten.pdf

Het betoverende noorden van Noorwegen

De laatste dagen ben ik druk in de weer om een achterstallig fotomateriaal van onze reizen te selecteren voor m’n website www.jantuijp.com , o.a die van Noorwegen. Daar even een paar foto’s van in deze editie. Noorwegen is buitengewoon fotogeniek, de natuur, het licht maar vooral ook de wolken maken elke foto bijzonder, zelfs bij slecht weer ! Kijk maar hieronder.

Overigens zie onze pas ge-uploade 4K reisvideo over Noord Noorwegen. Prachtige camera en drone beelden van dit natuurspektakel op Youtube. Het mooist op je grote TV scherm, Heel eenvoudig hoor!  You tube zoeken op TV en dan bij de zoekfunctie “Jan Tuijp” invullen en daarna aanklikken. Je ziet dan ergens tussen de filmpjes links een rondje met mijn kop, daarop klikken en zie daar de video’s die ik heb ge-upload ! Dan aanklikken… Als je de link op deze pagina hieronder aanklikt, en je wilt het hele beeld bekijken dan even onder in het beeld – op het balkje dat dan verschijnt –  Youtube aanklikken en op het “vergroten” icon

Ruig weer, buien en wind, maar dan toch die mooie kleuren in de bewolking !

Een cruiseschip van de Noorse Hurtigrutten company vaart door de fjorden, alsof het een schilderij is !

Houten rekken met in de wind drogende vis koppen zie je overal, maar deze zijn leeg, nou ja de vogelverschrikker zit er nog ! En dan die bizarre lucht daar achter !

Dit vind ik een hele bijzonder foto, vooral omdat ik eerst dacht dat de de schaduwen in het water zand ribbels waren op de bodem van het meer, maar thuis zag ik pas dat het de reflecties zijn van de wolken

Midsummernight sun op de Lofoten !!

Dit is Nusfjord in de Lofoten, commentaar overbodig lijkt mij !

Vanuit Narvik reden we in een uurtje naar Bjorkliden in Zweden, waar we veel van dit soort woninkjes zagen, niet slecht vrienden !

Dit is het Skjomdal met buig weer, de bewolking zat hier zo laag (300ft ) dat ik er met mijn drone bijna in terecht kwam

Dit zijn muskusossen in het Polarpark bij Narvik, het vlees van deze dieren is heerlijk, we hadden dat al eens eerder in groenland gegeten!

Privé reisvideo’s gaan online

Ook ga ik onze privé reisvideo’s online zetten, – wees niet bang, er komen geen badkamer scenes in voor – dus de niet speciaal voor Youtube gemaakte reisimpressies, zoals mijn laatst ge-uploade 4K video van ons bezoek aan Noorwegen, maar alle eerder voor huiskamer gebruik gemaakte video’s. Dat is wel even een klusje, want de muziek die ik gebruikt heb ter ondersteuning van de beelden, is niet rechtenvrij, deze moet verwijderd worden van Youtube (een goede zaak) en er mag alleen rechtenvrije muziek onder gemonteerd worden.

Zo was ik bezig met het filmpje van Alaska dat binnenkort online komt, en ik zag weer deze foto’s voorbijkomen. Alaska staat bij ons zeer hoog genoteerd in het rijtje “favoriete reisbestemmingen” Kijk maar eens even mee naar onderstaande foto’s die ik er maakte !

Seaplane base in Anchorage waar 900 watervliegtuigen liggen afgemeerd ! wat een spektakel om hier te vertoeven…

Ons hotel ligt aan deze Seaplane Base, het is een genoegen om dit soort tafereeltjes te bekijken…

We waren nog maar net aan onze rondreis begonnen toen we konden stoppen om deze voorbij rennende Moose (eland) met jongen voorbij zagen lopen aan de kant v/d weg. Door omstanders werd ik gewaarschuwd dat ik met een gevaarlijk klusje bezig was. Ze zijn agressief, heel snel en hebben scherpe hoeven waarmee ze je hard kunnen trappen

Een van de ruimtes van een lokale kroeg in Talkeetna; het lijkt wel een huiskamer

Met dit vliegtuigje vlogen we vanuit Talkeetna over het gletsjers in het Denali National,Park, een belevenis !

Een foto die ik maakte vanuit het vliegtuigje van een van de gletsjers in het Denali National Park

Ook deze foto is genomen boven het Denali National Park, de zwarte strepen ontstaan hoger op de gletsjer, het is puin en stenen waar twee ijs stromen bij elkaar komen.

Toen het even opklaarde zagen we dit bijzondere schouwspel vanuit het vliegtuig; de strepen bestaan uit morene, puin dat ontstaat bij het samenkomen van twee gletsjers…wat een schilderij is dit !

Dit maakte ik in de Brooks Range op de Dalton Highway, beter bekend als de weg die de Ice Road Truckers rijden van Fairbanks naar de oliegebieden in Prudhoe Bay in het ijzige Noorden van Alaska in de poolwinter.

Deze krachtpatser fotografeerde ik in Coldfoot, een pleisterplaats voor vrachtwagenchauffeurs aan de Dalton Highway

Chitina aan de voet van de Wrangler Mountains. We parkeren er onze auto en vertrekken van hetzelfde parkeerterrein per bushplane naar het in de wildernis verstopte MC Carthy

De bush kist waarmee we van Chitina naar het uitsluitend per bush-vliegtuig bereikbare Mc Carthy vlogen, een dorpje midden in de wildernis, bekend van de TV serie The Edge of Alaska

De route van Chitina over de Wrangler Mountains over de weg naar Mc Carthy is heel slecht en is slechts sporadisch berijdbaar. Daarom vlogen wij. Fantastischhhhhhhhh !!!!

Uitzicht over de Wrangles mountains tijdens de vlucht van Chitina naar Mc Carthy; Adembenemd….

Dit is ons hotel in Mc Carthy; alleen bereikbaar met een klein vliegtuigje vanuit de parkeerplaats in Chitina. Mc Carthy is bekend van de Nat Geo serie The Edge of Alaska, waarin de 43 bewoners van dit afgelegen dorp kibbelen over het heropenen (voor toeristen) van de sinds 1938 gesloten kopermijn in nabij gelegen Kennicot . Dit is het hotel Ma Johnson waar we sliepen; het heeft hier net flink geregend, de buien trekken weg.

Op de Root Gletsjer maakten we een vrij inspannende ice hike met een gids!

Tja,… in elk huwelijk botst het wel eens, en zeker tijdens zo’n vermoeiende tippel oer een gletsjer ! Er hoefde gelukkig geen EHBO aan te pas te komen

Op de terugweg fotografeerde ik de Kennicot gletsjer, met rechts de Root gletsjer waar we een inspannende gletsjer hike over gemaakt hebben.

Kennicot Gletsjer op weg van Mc Carthy naar Chitina, dit is een ijsrivier, ook de gekleurde “morene” delen bestaan uit ijs en puin !

Klaar voor de terugvlucht…

Vanuit Homer vlogen we in 1 uur naar de onbewoonde Chinitna Bay om beren te spotten. We zijn hier net geland op een bij eb drooggevallen rivier oever

Dit was zonder enige twijfel DE highlight van onze trip; oog in oog met deze prachtige maar voor mensen levensgevaarlijke grizzlies. Ongewapend !

Zomaar even een Alaskaan, het zijn bijzondere mensen die hier wonen; zo hebben we bv (buiten Anchorage) geen vrouw gezien in een rokje of iets anders echt vrouwelijks. Zelfs in de restaurants zitten ze in een overall te smikkelen !