Reünie van ons “Schwarze Gruppe Genietschap”

Waarde vrienden,

Het is alweer voor de 9de keer dat we  de jaarlijkse reünie van het “Schwarze Gruppe Genietschap” beleefden. Tijdens een Antarctica reis in 2010 waren de leden van deze groep de enige Nederlanders aan boord van een Duits cruiseschip, op een onvergetelijke reis vanuit Ushuaia naar Antarctica – South Georgie – Buenos Aires en Montevideo. De passagiers waren voor de aanlandingen in zodiac bootjes in groepen met kleuren codes verdeeld; de Nederlanders vormden één groep, en wij moesten ons om gaan kleden als er omgeroepen werd dat de “Schwarze Gruppe” aan de beurt was, vandaar.

Elk jaar organiseert een van de leden een reünie in zijn/haar regio, we bezoeken we er de bezienswaardigheden, en overnachten er. Maar ook worden er allerlei reiservaringen uitgewisseld en reis ideeën aan de hand gedaan, en…. uiteraard drinken en eten we daar wat bij.

Cultuur, informatie en gezelligheid. Deze editie was weer de beurt aan ondergetekende om het feestje te organiseren. We hadden Volendam al een keer onveilig gemaakt; mijn oog was deze keer gevallen op Enkhuizen een prachtig historisch stadje aan het IJsselmeer.

Hoe het begon: “Schwarze Gruppe in Antarctica 2010”

Hier stappen de leden van die Schwarze Gruppe uit een zodiac om een aanlanding te doen in Antarctica 2010. Op de achtergrond ligt het Duitse cruise schip waarmee we een paar weken op pad waren.

Schwarze Gruppe nu…. 8 jaar later !

Hier staan we met de Schwarze Gruppe in Hoorn afgelopen weekend. De koffers stonden in het hotel in Enkhuizen, vandaar waren we met de NS naar Hoorn gereden en daar stapten we in de Stoomtram naar Medemblik, dwars door het Noord-Hollandse landschap vol met bloemkolen en rode kool.

De stoomtram is een onvoorstelbaar mooi stuk cultureel erfgoed, excellent onderhouden en daardoor als nieuw, wat een geweldig werktuigbouwkundig hoogstandje is dat eigenlijk, zo’n dampend door stoomkracht aangedreven werkpaard.

De machinist zorgt tijdens de rit af en toe voor smering van de edele delen.

Na een prachtige rit in de stoomtram, met fluit, stappen we in Medemblik over op de Friesland voor een vaart langs de Noord-Hollandse kust naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen…

Terwijl we genieten op de boot van een biertje, zien we deze horde piraten voorbij komen. We werden niet aangevallen…

Ons “Genietschap” in het prachtige Zuiderzee open lucht museum , waar jaarlijks 300.000 bezoeker komen.

Het is een groot genoegen om in dit prachtige museum rond te struinen; na een kwartier waan je je al in het verleden, ik herkende er veel dingen uit mijn jeugd

Dit komt mij wel heel bekend voor; een “garntafel” zoals wij dat in Volendam noemden. In de meeste gezinnen werd door het hele gezin garnalen gepeld, voor 25 cent per ons weet ik nog. Soms als er een hele grote hoop lag stopte moeder er een dubbeltje of een kwartje onder, als snel pel bonus. Wie het had mocht t hebben…

Een hele kamer vol Grote Gapers, die als uithangbord bij de drogisterijen hingen… wat ik nooit geweten heb is dat er o.a narren, gezagsdragers, en zonderlingen bij waren…

Dit is geen vergeeld plaatje uit een grijs verleden, maar een van de prachtige plekjes in het Zuiderzeemuseum…

Hier het prachtige tafereel van hierboven in kleur.

Dit is het Volendamse snoepwinkeltje van Aaltje Karels dat op het Doolhof stond. Al mijn leeftijdgenoten hebben hier vaak “spekken, droprolletjes, of zakkies zwart wit” gekocht, ik kan me dit nog heel goed herinneren

Het interieur van dit snoepwinkeltje…aandoenlijk gewoon !

Aan het einde van een drukke dag is het “zoete rusten” met een heerlijk diner….hier is ons “Genietschap” heel goed in !!

Het was een regelrechte smulpartij; we hebben genoten !

Mijn goede vriend Henk Veldkamp uit Enkhuizen ex-havenmeester Lelystad Airport – had mij in contact gebracht met Ferry Verboom, een zeer bekwame stadsgids De volgende morgen werden we opgehaald door Ferry, hij vertelt ons over de rijke geschiedenis van Enkhuizen, dat liggend aan de open zee zich qua importantie kon meten met het invloedrijke Amsterdam. De naam komt waarschijnlijk van een oude landkaart, waarop de locatie van “enckele huysen” overeenkomt met die van het huidige Enkhuizen. Er zijn nog zo’n 350 beschermde monumenten in Oosthuizen, waaronder dit Scheepjesflessen museum

Waar is dit ? Ja, dit is ook Enkhuizen…. Na de stadswandeling maakten we nog een zeer boeiende rondvaart door de grachten van Enkhuizen waar ook de top verteller Ferry Verboom weer bij was. Vanaf de boot, maakte ik deze foto van de stadswal die om het oude stadscentrum heen ligt. Vroeger woonden er 22.000 mensen achter deze dijk in dit centrum, nu nog maar 6000.

Een plaatje van een van de kleurrijke prachtige grachten in Enkhuizen, wie had dat gedacht ?

Is dit een vergeeld plaatje van een Frans kasteelstadje uit vroeger tijd? Nee waarde vrienden, dit is gewoon Enkhuizen anno nu.. Een foto gemaakt vanaf de Brasserie waar de lunch gebruikten.

Het plaatje van hierboven maar dan in kleur….

En dit ? Dit is toch niet Nederlands? Ja zeker, dit is echt ook Enkhuizen… Van het Zuiderzeemuseum liepen we voor een lunch de stad weer in waar ik dit plaatje maakte.

Na een heerlijke lunch, gingen we met een voldaan gevoel weer naar huis…Het was een geweldig weekend, ik wil mijn vrienden van de SG bedanken voor de gezelligheid. Tot volgend jaar ! En dat wordt een bijzondere aflevering; we vieren dan tevens het 10 jarig jubileum van ons “Genietschap”