Mijn eerste vlucht van het nieuwe Lelystad Airport

Waarde vrienden

Vanmiddag maakte ik mijn eerste vlucht van het “nieuwe” Lelystad Airport met verkeersleiding. Een heel groot verschil, met een week geleden. Toen zat er een havenmeester op de toren, nu is dat LuchtverkeersLeiding Nederland (LVNL) met luchtverkeersleiders. Maar dat is niet de enige verandering. Het is een zogenaamd gecontroleerd veld geworden met 2 CTR’s en 5 TMA’s  en er zijn speciale aankomst en vertrekprocedures ontworpen.

Je kan niet meer zo maar even je motor starten en wegvliegen. Er moet nu 1 uur voor aanvang van elke vlucht eerst een vliegplan worden ingediend dat in overeenstemming is met LARSA, Lelystad Airport Runway System App m.b.t de beschikbaarheid van de baan, dat moet op een website gecontroleerd worden. Dan moet via de radio voor het opstarten van de motor toestemming worden  gevraagd aan de verkeersleiding en daarna ook voor het taxiën. Daarna moet toestemming verkregen worden om de baan op te mogen en weg te vliegen, via exact voorgeschreven routes.

Het viel mij op dat de noordelijke aankomst route voor de kleine luchtvaart nu gedeeltelijk over de bebouwing van Zuid Lelystad loopt, de mensen die daar wonen zullen ongetwijfeld meer overlast hebben van het luchtvaartverkeer, dan hiervoor het geval was.

De verbouwing van EHLE zoals het in vliegjargon officieel heet, is jaren geleden begonnen. De baan was al langere tijd verlengd en verbreed, maar vandaag zag ik voor het eerste de gehele baan incl volledige verlichting in gebruik. De passagiers terminal met alles er op en aan is klaar maar nog  niet in gebruik. Er is 200 miljoen geïnvesteerd; het zal mij benieuwen of en wanneer er toestemming komt voor commercieel gebruik.

Deze foto werd vanmiddag net voor de landing op baan 05 gemaakt door Marinus Bergsma directeur van Air Waterland, waar mijn PH-BZN gestald staat, die vanmiddag naast mij als navigator mee vloog samen met zijn zoon en techneut Sander Rook